luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Hora de pomană, obicei ținut în a doua zi de Paște, la Bârca

Ținută fie în prima, a doua sau a treia zi de Paşte, hora de pomană este un obicei care încă se mai respectă în anumite comune din Dolj. Una dintre ele este Bârca, acolo unde în a doua zi de Paște localnicii joacă hora în cadrul căreia, rudele celor decedaţi dau spre pomenirea acestora ouă roşii, vin, cozonac și flori. Pentru a fi sigură că acest obicei va dăinui în timp, Marga Chiurtu, coregraful Ansamblului „Hora Desnățuiului” al Casei de Cultură Adrian Păunescu din Bârca a implicat întreaga comunitate în derularea manifestării, de la autorități locale, parohie până la oamenii simpli din sat.

Mândră de cele trei generații de dansatori care formează Ansamblul „Hora Desnățuiului” al Casei de Cultură Adrian Păunescu din Bârca, Marga Chiurtu încearcă să reînvie tradițiile de odinioară. Fiind din partea locului, artista își amintește cu drag despre frumusețea și simplitatea obiceiurilor din perioada Paștelui.

Nu trebuie să fim reticenți atunci când vorbim sau când vrem să marcăm reîntoarcerea la rădăcini. Din anul 2016 am readus în atenția oamenilor acest obicei. Sunt din această comună și îmi amintesc, astfel, de copilărie, de tinerețe. La noi în comună hora se face în cea de-a doua zi de Paște. Tradiția spune că cei care au rude decedate, mai ales nenuntite, împart celor prinși în această horă ouă roșii, cozonac, vin și flori. Cu dansatorii mei, cu cei 60 de oameni minunați care formează Ansamblul „Hora Desnățuiului”, cele trei generații de dansatori, am readus atmosfera sărbătorilor de altădată. Evenimentul a avut loc în parcul din comună, vremea ne-a ajutat și toată lumea a petrecut altfel cea de-a doua zi de Paște. Din fericire am observat, de la un an la altul că interesul pentru frumusețea obiceiurilor noastre crește. Avem și sprijinul autorităților locale din Bârca. De asemenea, Parohia Bârca ne-a ajutat cu promovarea evenimentului de luni, preoții vorbindu-le oamenilor despre el și iată că, împreună reușim să facem lucruri bune. Au fost trei momente în spectacol. Am adus în fața publicului atât această horă, la care s-au prins și sătenii, dar am oferit și noi, ansamblul, momente de dans. De asemenea, pe scenă au urcat și copii extraordinari care promit multe pentru muzica populară. Este vorba despre Luiza Turcu, Alex Golfin, Luiza Schmidt și Denis Drăghici”, a povestit Marga Chiurtu.

Până la Înălţare sufletele morților sunt pe lângă noi”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Locuitorii comunei Bârca, mai ales vârstnicii, cred cu tărie că acest ritual împlineşte ceea ce cei decedaţi necăsătoriţi nu au apucat să împlinească în viaţă. „De acum, din zilele Paștilor şi până la Înălţare sufletele morților sunt pe lângă noi. Așa spune tradiția. Ei simt ceea ce facem noi și de aceea se și face hora pentru ei. Fiecare dă de pomană ce are. Cozonacul și ouăle roșii nu lipsesc, iar de băut avem vin. Am avut și eu o soră pentru care șapte ani la rând a dat mămica de pomană. E frumos că s-a reluat acest obicei, că se face și cu dansatori. Mai ieșim și noi din grijile noastre de zi cu zi”, a spus unul dintre localnicii comunei Bârca. Conform tradiției, fiecare familie dă de pomană pentru cei plecați dintre noi trei, cinci sau şapte ani la rând.

60 de dansatori cu vârste între 6 și 62 de ani

Ansamblul „Hora Desnățuiului” al Casei de Cultură Adrian Păunescu din Bârca a devenit o adevărată familie. Format din trei generații de dansatori, cu vârste cuprinse între 6 și 62 de ani, acesta este implicat în multe activități culturale. Artiștii au reușit să treacă și granițele țării, publicul din Bulgaria apreciind frumusețea jocului și portului. În vara acestui an vor ajunge și în Italia, pentru acest proiect făcându-se repetiții continue. Muncă este, oamenii își rup timp din timpul lor, dar pentru o așa familie numeroasă împlinirea sufletească devine cea mai importantă. „Noi facem repetiții. Ne adunăm și lucrăm pentru proiectele noastre. Grație unui program pe fonduri europene vom ajunge și în Italia. Este mai greu cu cei mici pentru că va trebui să stăm 10 zile acolo și să reprezentăm zona noastră, dar pentru că în ansamblu avem familii, părinți și copii, vom rezolva acest aspect. Cei din Italia au apreciat la noi colaborarea dintre cele trei generații. Tocmai pentru acest lucru am fost invitați și vom participa cu dansurile noastre la Trente. În august vom pleca. Am mai fost și în Bulgaria și procedând astfel, participând la festivaluri, oamenii prind curaj, încredere în ei și realizează că vârsta nu este un impediment, mai ales dacă îți plac dansurile”, a conchis coregraful ansamblului.

Politica