luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Pericol pentru sănătatea craiovenilor, sub nasul polițiștilor locali. Brânză, ouă și lapte vândute direct de pe trotuar

În această perioadă, cel puțin teoretic, reprezentanţii instituţiilor de control din judeţ, amintind aici inspectorii sanitar veterinari, pe cei de la Protecţia Consumatorului, pe cei de la Sănătate Publică, au sub control comerţul cu carne, ouă, lapte şi alte produse specifice Paştelui.

La rândul lor, polițiștii locali craioveni ar trebui să aibă în vizor comerțul ambulant și să ia măsuri acolo unde situația o impune. Practic, laptele la sticlă de plastic și brânza pusă în tot felul de caserole încă se vând pe trotuarele din piețe, ouăle sunt expuse în bătaia soarelui, pe bordurile din aceleași zone, aşteptându-ne ca în foarte scurt timp să apară şi negoţul cu miei sau curcani direct din portbagajul maşinilor. Aceste aspecte nu se observă, însă, din sala unde se ţin şedinţele lunare de colegiu prefectural și nici din mașinile Poliției Locale Craiova care, culmea, circulă continuu prin aceste zone.

Ca în fiecare an, înaintea sărbătorilor pascale, autorităţile de control au venit și acum cu aceleași informări referitoare la ceea ce urmează să facă pentru ca doljenii să nu se expună vreunui risc dacă vor consuma carne de miel, ouă, lapte sau alte produse specifice Paştelui. Astfel, Direcţia Sanitar Veterinară Dolj, Protecţia Consumatorului şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj, toate aceste instituţii se întrec în înşiruirea de măsuri ce urmează a fi luate în caz de nereguli, fiecare în parte vine cu statistici care mai de care mai bune pentru instituţie. În tot acest timp, comerţul se derulează după pofta precupeţilor de tot felul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lapte pus în sticle în care a fost îmbuteliată berea sau sucul, brânză ţinută în bidoane de plastic sau, mai grav, deloc ambalată, ouă răsfăţate de razele soarelui, ţuică sau vin, toate servite direct de pe lădițele de pe trotuar, acestea sunt produsele despre a căror proveniență nimeni nu pare a fi interesat.

Nu a murit nimeni din brânza mea”

Miercuri, până în ora prânzului, atât în Piața din zona Bigului Nou cât și pe trotuarele din zona Pelendava foarte mulți doljeni îşi vindeau de zor ce au mai adus de prin gospodărie. Grav este că pentru brânza, laptele și ouăle respective chiar se găsesc clienți, nervoși peste măsură devenind precupeții când sunt întrebați despre marfa ținută în condiții improprii. Vânzătorii de ocazie susțin că nimeni nu le-a interzis să facă acest lucru, ba mai mult și „oamenii cu uniformă” cumpără de la ei.

Suntem şi noi atenţi, doar nu aducem la piață ce nu e bun. Nu ştiam că este interzis. Cumpără ei şi cei cu uniforme de la noi și nu i-am omorât. Laptele e de dimineață, brânza e proaspătă. Nu mă duc în piață că mai plătesc și locul la masă și nu îmi convine. De aia stau aici. Până la 12.00-13.00 dau toată marfa. Nu a murit nimeni din brânza mea”, a spus una dintre precupețele din zona Pelendava.

Polițiștii locali, dezinteresați de fenomenul derulat sub ochii lor

Acest tip de comerţ nu este văzut cu ochi buni nici de către inspectorii sanitar-veterinari, cel puţin la nivel declarativ. Autorităţile în cauză susţin că produsele alimentare nu au certificate de calitate, că nu se cunoaşte măsura în care vânzătorii respectă normele de igienă, de la tranzacţii făcute după ureche până la intoxicaţii nemaifiind decât un pas. Primul pas pentru ca aceste practici să fie oprite ar trebui să îl facă polițiștii locali craioveni. Astfel, că tot patrulează prin zonă, agenții ar trebui să observe situațiile respective și să ia măsuri. Către Direcția Sanitar Veterinară Dolj nu există nicio informare în acest sens, semn că Poliția Locală Craiova nu acordă importanță acestui fenomen.

Noi suntem răspunzători, nu negăm acest lucru, doar că acum este o perioadă foarte aglomerată și facem controale în spațiile autorizate. Nu putem sta în stradă să supraveghem acest tip de comerț. Poliția Locală poate face acest lucru și chiar ar fi indicat să o facă. Dumnealor sunt în stradă, observă lucruri, observă acest tip de comerț care este ilegal. Indiferent de marfă nu ai voie în stradă, pe trotuar. Poliția Locală Craiova știe acest lucru. Nu ne-au cerut sprijin și nici nu am primit vreo solicitare pentru ca noi să mergem în locurile precizate de dumneavoastră și să luăm măsuri. Ar fi bine să existe o colaborare în acest sens, mai ales acum în această perioadă aglomerată. Vom trimite o echipă de medici în zonele specificate și vom lua măsuri. Nu este bine ceea ce se întâmplă. Sunt locuri special amenajate în piețe. Nu vor să cheltuie nimic, aceasta este problema oamenilor. Rugăm și doljenii să fie atenți de unde cumpără. Să nu mai încurajăm astfel de practici”, a menționat Costică Retea, purtător de cuvânt al DSVSA Dolj.

Politica