luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Stadionul „1 Mai”, o ruină ce stă să cadă

Construit în anii ’80 fără vreun proiect concret, Stadionul „1 Mai din Slatina” a ajuns o ruină şi nu mai prezintă siguranţă pentru spectatori, tribunele stând să cadă. Din acest motiv, în acest moment, arena nu va putea găzdui nici meciurile din Liga a V-a pe care le va disputa echipa CSM, înfiinţată de primărie, la începutul anului.

În interior, la vestiare şi în sala de sport de sub tribuna oficială, lucrurile sunt şi mai grave. Coloanele de susţinere îşi arată deja armătura de fier, iar tencuiala stă să cadă. Duşurile sunt doar cu numele, iar mirosul este greu suportabil. Geamurile lipite cu bandă izolieră şi tabloul electric peste care curge apă completează imaginea dezolantă.

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a declarat că stadionul s-a degradat, de-a lungul timpului, iar în momentul de faţă nu mai poate fi făcută nicio altă intervenţie în afara demolării şi reconstrucţiei de la zero. El a arătat că arena nu mai prezintă siguranţă pentru spectatori.

Ultima expertiză a arenei a fost făcută în urmă cu 11 ani, când cu greu s-a dat autorizaţie de funcţionare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În locul Stadionului „1 Mai”, Compania Naţională de Investiţii (CNI) va construi, la Slatina, un stadion modern cu 10.000 de locuri, fiind deja obţinute primele documente pentru demararea lucrărilor.

Este mai mult decât binevenit proiectul Companiei Naţionale de Investiţii privind reabilitarea Stadionului «1 Mai». Acesta nu mai prezintă siguranţă pentru spectatori şi nu intră în discuţie o eventuală intervenţie din partea noastră pentru că tribunele stau să cadă. Trebuie dărâmate şi refăcute, iar bugetul Slatinei n-ar putea să suporte o astfel de investiţie sau ar trebui să renunţăm la alte investiţii mai importante pentru oraş”, a declarat Emil Moţ.

El a adăugat că echipa de fotbal pe care primăria a înfiinţat-o, la începutul acestui an, nu va juca pe Stadionul „1 Mai”, tocmai din motive de siguranţă. CSM Slatina juca pe terenul sintetic, din apropriere.

După cum ştiţi, din acest an am reactivat secţia de fotbal a Clubului Sportiv Municipal, obiectivul fiind cel puţin Liga a III-a. Nimeni nu îşi va asuma organizarea unor meciuri pe acest stadion, în orice divizie ar fi pentru că, repet, arena nu mai prezintă siguranţă”, a mai declarat Emil Moţ.

Terenul de fotbal din Slatina a apărut încă de la începutul secolului trecut, odată cu înfiinţarea Societăţii Sportive Oltul Slatina, notează Florin Brutaru, în „Olt. Fotbal de la A la Z”. Era perioada când sporturile de echipă îşi făceau apariţia. Stadionul din Slatina, deşi găzduieşte manifestări sportive încă din anii 1920, nu a fost o construcţie propriu-zisă care să demareze la o anumită dată și să fie inaugurat la o perioadă anume. Locul respectiv nu era altceva decât un teren viran pe care se trasau liniile de tuşă, se amplasau două porţi şi era suficient. Spectatorii stăteau în picioare, iar un paravan amenajat pe loc era locul unde se echipau jucătorii. Noţiunea de „Stadion” a părut mai târziu, odată cu tribunele şi vestiarele care erau construite din lemn. Periodic, s-au adăugat îmbunătăţiri în funcţie de cerinţele vremurilor.

Pare greu de crezut, dar Slatina, datorită lui Mihail I. Mihail, fondatorul A.S. Oltul Slatina, a fost printre primele oraşe din sudul tării care au beneficiat de un teren de fotbal. Pentru că era amplasat la marginea oraşului, terenul respectiv a fost numit „Zăvoi”.

Este important de menţionat că amplasamentul terenului pe care s-au jucat primele meciuri este acelaşi cu cel de astăzi, un lucru foarte rar”, notează Florin Brutaru.

Primele evenimente sportive au avut loc în anul 1924, anul în care s-au construit şi primele tribune, iar în anul 1930 „Stadionul Zăvoi” a fost omologat. Stadionul era întreţinut de primărie. În anii 1970, epoca tribunelor de lemn a apus. Au apărut tribunele din beton prevăzute cu gradene de lemn.

Pentru a ajunge la forma de azi, Stadionul „1 Mai” a suferit trei modificări radicale. Prima a fost la începutul anilor 1970, când la Slatina a fost adusă Gloria Bârlad. S-a construit de la zero tribuna întâi, iar tribuna a doua a fost demolată (tribuna de la şosea). A doua modificare a fost în 1973, când echipa Oltul Slatina a promovat în Divizia B şi a devenit Dinamo Slatina. În 1974, s-au dat în folosinţă tribuna a II-a şi peluza de la tabelă în forma în care se află şi azi. A treia modificare şi cea mai importantă a fost la începutul anilor 1980, când stadionul a trebuit să găzduiască jocurile echipei de Divizia A, noua echipă fanion a judeţului, FC Olt. Tribuna principală a fost refăcută total, modificându-se aspectul şi confortul atât la tribuna întâi, cât şi la tribuna oficială, tot atunci a fost amenajată parcarea din spatele tribunei oficiale, cea de-a doua peluză, precum şi suprafaţa de joc înlocuită. A fost inaugurat în august 1982.

Politica