luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Dascăli din patru ţări în vizită la Barajul Işalniţa

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a fost pentru câteva ore astăzi, 22 februarie 2018, gazda unei delegaţii cu membrii din patru ţări ce şi-a exprimat dorinţa de a vizita Barajul de la Işalniţa şi Centru de Intervenţie Rapidă creat prin proiectul WATMAN – Sistem informational pentru managementul integrat al apelor – etapa I .

Participanţii sunt 16 cadre didactice din Estonia, Macedonia, Portugalia şi Turcia. Acestea se află în această săptămână la Craiova pentru a participa la evenimentul de deschidere a mobilităţii de formare din cadrul proiectului de parteneriat strategic pentru susţinerea schimbului de bune practici în domeniul şcolar, programul ERAMUS- “Come on Kids, Tha Narure Waits for Us! ” desfăşurat de către Gradiniţa cu Program Prelungit “Paradisul Copiilor”.

Străinii au aflat pe scurt istoria barajului de la Işalniţa, unde în 2008 s-a intervenit pentru prima dată în ultimii 45 ani. A fost o lucrare foarte mare, peste 20 milioane euro, ceea ce a însemnat o schimbare majoră a tot ce înseamnă investiţie la barajul de la Işalniţa care este unul dintre cele mai importante obiective pentru atenuarea viiturilor pe râul Jiu . Această investiţie apărea ca o necesitate, având în vedere vechimea barajului. “Proiectul s-a făcut încă din 2003-2004 şi, în sfârşit, am găsit finanţare în 2008 prin Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei. Au fost lucrări foarte complexe, atât pe aval, unde s-au executat tot felul de construcţii hidrotehnice, cât şi pe amonte şi baraj, unde s-a automatizat absolut toată aparatura”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, cei 16 invitaţi au putut vedea şi înţelege mai bine care sunt materialele de intervenţie, cum sunt folosite şi care este importanţa acestora pentru a preveni inundaţiile şi a interveni la poluări accidentale prin vizitarea Centrului de Intervenţie Rapidă (CIR) aflat la sediul Sistemului de Gospodărire Ape Dolj. “Administraţia Bazinală de Apă Jiu  a finalizat implementarea proiectului ”WATMAN – Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, proiect  prin care se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă și ape mari, poluări sau accidente la sistemul  de gospodărire a apelor) în caz de dezastre, elaborată de Ministerul Apelor şi Pădurilor . Existenţa CIR a fost posibil prin acest proiect Watman”, le-a explicat Daniel Naicu, director S.G.A Dolj.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu este partener educaţional în acest an şcolar cu unitatea de învăţământ amintită, la invitaţia directorului Aurelia Sava şi a coordonatorului de proiect, Denisa Dumitriu. În acest context, reprezentanţii A.B.A Jiu au participat la Simpozionul Internaţional “Natura, o comoara de nepreţui” organizat de către Gradiniţa Paradisul Copiilor alături de reprezentanţii celor patru ţări, unde au întărit ideea importanţei apei şi au explicat celor prezenţi de ce este necesar să păstrăm apele curate.

Cu această ocazie a fost anunţat şi sloganul din acest an al Zilei Mondiala a Apei ce va avea loc pe 22 martie, “Natură pentru Apă”!

Politica