Una din cele mai importante zile din calendarul evenimentelor ecologice instituit de O.N.U. este Ziua Internaţională a Mediului (5 Iunie). Cu acest prilej, miercuri, 1 iunie, de la ora 14.30, la sediul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova din str. Popa Șapcă, nr. 8, se va derula Conferința „Etica relației Om-Naturăˮ susținută de d-na conf. univ. dr. Carmen Gache de la Universitatea „Al. I. Cuzaˮ din Iași. Cu o experienţă în domeniul activităților academice de peste 25 de ani, pasionată de cunoaștere și mereu răspunzând la provocări, inclusiv la cele care privesc problemele actuale ale mediului natural si perspectivele conservării biodiversităţii, doamna dr. Carmen Gache a participat la multe evenimente științifice derulate în diverse regiuni ale globului. Între preocupările sale se disting și o serie de Conferințe susținute la diferite instituții de profil din țară, conținutul acestora având ca deziderat îndemnul spre responsabilizare, spre evaluarea și valorificarea atentă a patrimoniului natural și cultural.
Conferința cuprinsă în programul muzeului abordează două subiecte de mare interes pentru naturaliști respectiv: Etica ecologică – un nou sistem moral? și Managementul biodiversității: studiu de caz România – Canada – India.
Printre beneficiarii care și-au anunțat prezența la conferință sunt înscriși și studenți ai Departamentului de Biologie și Inginerie a Mediului din cadrul Facultății de Horticultură a Universității din Craiova, însoțiți de d-na lector univ. Carmen Bălescu, alături de elevi ai Școlii ecologice postliceale „Sfântul Ștefan” din Craiova, coordonați de prof. dr. Adrian Năstase.
Organizatoarea conferinței, dr. Mirela Sabina Ridiche, speră să ofere celor interesați o bună posibilitate de a înțelege corect legile și mecanismele complexe ale naturii care leagă fiecare specie de viețuitoare într-o strânsă relație și continuă evoluție.
„Natura este întotdeauna adevărată, serioasă și severă; ea are totdeauna dreptate, iar greșelile și rătăcirile sunt ale omului”. J. W. von Goethe