La iniţiativa Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, sprijinită de Asociaţia ProEFS, FRF şi autorităţile locale, o primă ediţie a unei competiţii naţionale universitare feminine dedicate fotbalului se va transpune în realitate, sâmbăta aceasta, în Sala “Ion Constantinescu” din Craiova. La întreceri vor participa echipe din alte cinci centre universitare din ţară în afară de Craiova, strigând prezent universităţile din Cluj-Napoca, Piteşti, Târgu Jiu, Târgovişte şi Petroşani. Meciurile vor avea loc, sâmbătă, începând cu ora 9.00, iar competiţia se va desfăşura în sistem de două grupe a câte trei echipe, urmând fiecare formaţie dintr-o grupă să o întâlnească pe omologa din cealaltă grupă pentru a stabili locurile finale. Această ediţie pilot a Campionatului Naţional Universitar feminin de fotbal a fost prefaţată, ieri dimineaţa, printr-o conferinţă de presă, la care au participat cadre didactice de la FEFS Craiova, lect. univ. dr. Aurora Ungureanu şi lect. univ .dr. Germina Cosma, precum şi prorectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Romulus Lungu. Acesta din urmă a declarat că este încântat de iniţiativa FEFS de a organiza o competiţie naţională studenţească feminină la disciplina fotbal.
„Salutăm iniţiativa colegilor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de a organiza o competiţie într-un domeniu sportiv care deja a devenit un fenomen social. Cu atât mai mult, este binevenită organizarea acestei competiţii feminine fiind vorba de fotbal, o disciplină mai puţin abordată la nivel naţional. Iată că au răspuns la această iniţiativă prin prezenţa lor şase centre universitare. Sperăm să fie o competiţie fair-play şi să câştige echipa cea mai bună, iar aceasta să fie cea în tricouri alb-albastre. Îmi doresc ca a doua ediţie să fie de o amploare şi mai mare”, a declarat prof. univ. dr. Romulus Lungu, prorector al Universităţii din Craiova.
Pe lângă universităţile care vor fi prezente la competiţia din Bănie, organizatorii de la FEFS Craiova au invitat şi alte centre universitare, care însă nu au putut da curs invitaţiei din cauza unor planuri stabilite anterior.
“Am invitat şi Universitatea din Bucureşti la această competiţie, dar deşi ei au răspuns afirmativ în momentul în care domnul profeslor de acolo a început să strângă lotul pentru pregătire, s-a lovit de o problemă. Pe data de 28 mai, majoritatea fetelor care făceau parte din echipă au examen şi nu s-a putut muta acel examen. Am invitat şi alte centre universitare, dar fiind o ediţie pilot nu am putut invita foarte multe Universităţi. I-am chemat şi pe cei din Constanţa şi Timişoara, dar nu pot veni din cauza unor alte evenimente ce au loc în acelaşi timp. Ce vreau să evidenţiez prin acest lucru este că nu am primit un răspuns negativ că nu ar avea fete care doresc să participle, ci există alte cauze. Înseamnă că fotbalul feminin poate fi promovat în majoritatea ţării. Sperăm că anul viitor cu ajutorul celor implicaţi să participle câţi mai mulţi, iar acest campionat să între în circuitul campionatelor naţionale universitare şi competiţiilor naţionale feminine de fotbal, ăsta este unul din scopurile noastre. De ce am început noi la Craiova să demarăm o iniţiativă naţională, pentru că avem o tradiţie la noi prin organizarea de cinci ani a unei competiţii studenţeşti feminine de fotbal, Cupa Victorina Simion”, a spus lect. univ. dr. Aurora Ungureanu-Dobre din cadrul FEFS Craiova.
Referitor la faptul că data de desfăşurare a acestui campionat coincide cu zilele oraşului Craiova, iar mulţi dintre locuitorii municipiului vor alege poate să asiste la manifestările ce vor avea loc în mai multe zone ale oraşului şi nu vor ajunge să vadă şi meciurile feminine de fotbal din Sala Ion Constantinescu, cadrul universitar al facultăţii de sport a afirmat:
“Noi sperăm ca cetăţenii oraşului să îşi facă timp să asiste şi la un spectacol sportiv, pe lângă celelalte activităţi atractive care vor avea loc în Craiova cu ocazia zilelor oraşului, mai ales că este vorba despre fotbal feminin, ceva inedit în Craiova”, a mai declarat Aurora Ungureanu.
Vor fi premiate echipele care se vor clasa pe primele trei locuri, cu clasicele trofee şi tricouri, iar în plus vor fi acordate şi distincţii individuale pentru cea mai bună jucătoare, golgheter şi cel mai bun portar. Cele zece fete care compun echipa ce va reprezenta Universitatea din Craiova a fost selectată în urma fazei locale care a avut loc pe 18 mai odată cu a cincea ediţie a Cupei Victorina Simion.
Jucătoarele de top ale României ar putea fi prezente la universitare
Din echipa Universităţii din Craiova face parte şi o studentă care practică fotbalul de performanţă la un club din Iaşi, fiind posibil ca, sâmbătă, să evolueze pentru celelalte universităţi participante şi alte jucătoare care sunt legitimate la cluburi feminine de fotbal.
“Nu ştiu dacă de la Cluj vin şi fetele care joacă în Superligă sau în Liga Naţională, însă cred că în fiecare centru universitar există jucătoare legitimate la cluburi de performanţă. Nu ştiu dacă vor face şi ele parte din echipele care vor juca, sâmbătă, în Craiova pentru că tot pe 28 mai va fi şi o etapă restantă de disputat. La noi însă va fi prezentă o studentă din cadrul facultăţii noastre, chiar dacă evoluează la echipa de club din Iaşi. Posibil să fie jucătoare legitimate şi la celelalte centre. Sperăm ca nivelul să fie unul ridicat. Legat de regulament, n-am întâmpinat nicio dificultate. Deja fetele cunosc regulile, se respectă regulamentul dat de federaţie, la care am făcut noi mici modificări pe care le-am prezentat echipelor ce vor veni şi vor fi discutate şi la şedinţa tehnică din această seară (n.r. joi seara)”, a adăugat Aurora Ungureanu.
Studenţii craioveni, foarte activi la competiţiile sportive universitare
Lectorul universitar doctor Germina Cosma a vorbit despre ultimele rezultate ale studenţilor craioveni în cadrul campionatelor naţionale universitare, precum şi cea a sportivilor care studiază la FEFS Craiova şi au performanţe la nivel internaţional, spunând de asemenea că se doreşte ca anul viitor Campionatul Naţional Universitar feminin de fotbal să fie inclus în programul Ministerului Educaţiei Naţionale.
“Este o ediţie pilot a Campionatului Naţional Universitar feminin de fotbal, iar aşa cum a spus şi colega mea ne dorim ca anul viitor să intre în calendarul competiţional al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice şi această manifestaţie să aibă o amploare mai mare. În această perioadă, noi am avut foarte multe rezultate în cadrul campionatelor naţionale universitare. La judo, am obţinut două medalii de aur, două medalii de argint şi locul trei cu echipa feminină de judo. Altfel, am avut-o pe studenta Adnana Popa care a câştigat titlul mondial la shotokan şi două medalii de argint mondiale la ippon individual şi pe echipe. Am avut şi echipa de baschet a Universităţii din Craiova, în componenţa căreia s-au alfat atât studenţi de la FEFS, cât şi de la alte facultăţi, care a obţinut locul secund la Campionatul Naţional Universitar de la Piteşti. Locuri meritorii le-am obţinut şi în cadrul naţionalelor universitare de atletism, unde ne-am clasat pe locul trei în clasamentul general. În continuare vom participa la Campionatul Naţional Universitar de handbal, unde sperăm să obţinem rezultate bune”, a declarat lect. univ. dr. Germina Cosma din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova.
Altfel, în iulie se va desfăşura cea de a doua ediţie a Memorialului “Corneliu Andrei Stroe – Legenda unei Legende” la fotbal, competiţie organizată de FEFS Craiova în parteneriat cu Asociaţia ProEFS Craiova.