Construcţia celor trei spitale regionale, care ar urma să fie ridicate în România cu finanţare europeană, la Craiova, Cluj-Napoca şi Iaşi, nu va demara curând. Într-o întâlnire cu ministrul dezoltării regionale, Vasile Dîncu, dar şi cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Europene de Investiţii, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a spus că nu există, momentan, o hartă a nevoilor medicale din România, care este clauză de suspendare a fondurilor pentru spitale, şi nici studii de fezabilitate pentru cele trei spitale. Asta blochează din nou proiectele. Informaţia confirmă ceea ce Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Compania Naţională de Investiţii (CNI) au ocolit să răspundă la solicitările Jurnalului Olteniei. Totuşi, reprezentanţi ai CNI vor veni, astăzi, la Craiova, pentru a discuta cu autorităţile şi pentru a alege un teren.
Spitalul regional din Craiova, laolaltă cu cele din Cluj-Napoca şi Iaşi, nu va fi construit curând. Cel puţin construcţia nu va începe anul acesta, aşa cum sperau autorităţile publice locale din aceste trei municipii. Motivul? Guvernul României nu are nici până la ora actuală studii de fezabilitate pentru cele trei spitale şi nici o hartă a serviciilor medicale.
„Speranţa noastră este ca, undeva la începutul anului 2017, să se poată demara implementarea”
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a avut, în cursul zilei de luni, o întâlnire cu ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, dar şi cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Europene de Investiţii. Corina Creţu a explicat că nici până la ora actuală nu există studii de fezabilitate pentru aceste spitale, dar nici o hartă a serviciilor medicale, condiţie impusă de Comisia Europeană.
„Am primit încă o dată asigurări de la domnul vicepremier Vasile Dîncu, că vom avea aceste studii de fezabilitate undeva la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie. Am spus foarte clar că, din punctul nostru de vedere, nu putem sacrifica calitatea acestor studii de fezabilitate, pentru că după aceea urmează o evaluare a Comisiei Europene, care durează cam 3-4 luni de zile, şi speranţa noastră este ca, undeva la începutul anului 2017, să se poată demara implementarea acestor spitale regionale. Ministerul Sănătăţii ne-a informat, de asemenea, în legătură cu stadiul amplasamentelor. Din câte am înţeles, doar la Cluj-Napoca este un amplasament bătut în cuie, în rest la Iaşi se află în dezbatere trei loturi de pământ, unele sunt cu probleme, inundabile, altele sunt în litigiu. De fapt, am fost asiguraţi că aceste probleme juridice nu mai există. La Craiova, de asemenea, am înţeles că e vorba de a stabili în cât mai scurt timp posibil amplasamentul şi după amplasament urmează această evaluare a nevoilor medicale şi, în acelaşi timp, a nevoilor celor trei spitale regionale", a spus Crețu, citată de Radio România Actualităţi.
Suma pe care Comisia Europeană o pune la dispoziție până în 2020 este de circa 50 de milioane de euro pentru fiecare spital, adică 150 de milioane de euro pentru aceste trei proiecte. În total, pentru dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor de asistenţă medicală, este vorba de 326 de milioane de euro. „Pentru aceşti bani există o clauză de suspendare a investiţiilor, dacă cartografierea nevoilor din domeniul sănătăţii nu va fi disponibilă până în decembrie 2016”, a mai spus Corina Creţu, conform sursei citate mai sus.
CNI vine, astăzi, la Craiova
Autorităţile publice locale din Craiova, care au terenuri disponibile pentru această clădire, au spus mereu că sunt pregătite să se muleze pe nevoile Ministerului Sănătăţii, de la care aşteptau, până nu demult, specificaţiile tehnice pentru acest spital care ar urma să fie construit în Bănie. Din păcate, acestea nu există. Totodată, atât Consiliul Judeţean Dolj, cât şi Primăria Craiova, ar fi dispuse să îşi dea mâna pentru a cumpăra un teren pentru acest spital, dacă ar fi nevoie de acesta. Conform declaraţiilor primarului Lia Olguţa Vasilescu, în cursul zilei de astăzi, reprezentanţi ai CNI vor veni la Craiova pentru a se întâlni cu autorităţile şi pentru a avea o discuţie legată de amplasament şi alte detalii ale proiectului.
Lipsa răspunsurilor, un răspuns în sine?
Jurnalul Olteniei a transmis o solicitare oficială, în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, către Ministerul Sănătăţii, în data de 11 aprilie, în care am solicitat detalii despre proiectul acestui spital regional (în ce fază se găseşte, dacă există un studiu de fezabilitate etc.). Am revenit cu o solicitare către minister în data de 11 mai, când am cerut din nou aceleaşi informaţii, reamintind şi de solicitarea iniţială. Răspunsul ministerului a fost prompt, de data aceasta, şi a sosit chiar în aceeaşi zi: „Având în vedere solicitarea dumneavoastră privind construirea unui spital regional în municipiul Craiova, vă aducem la cunoştinţă că organizarea acestei activităţi a fost preluată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii”, se arată în răspuns. În aceeaşi zi, am transmis o solicitare către ambele instituţii amintite, însă până la acest moment nu a fost transmisă nicio informaţie către redacţia noastră. Răspunsul a venit, într-un fel sau altul, în urma întâlnirii de luni dintre autorităţile competente. Nu există un studiu de fezabilitate şi, prin urmare, mai e mult până departe.