Mehedinţiul va avea cel mai modern sistem de management al deşeurilor

Redactia
4 Min Read

Fonduri europene de peste 27 milioane de euro, investite în modernizarea serviciilor publice din judeţ

Până la finalul anului, Mehedinţiul va beneficia de unul dintre cele mai moderne sisteme de management integrat al deşeurilor din ţară.  Consiliul Judeţean Mehedinţi a derulat ultimele operaţiuni, înainte de recepţia finală a staţiei de sortare a deşeurilor din zona Malovăţ, investiţie desfăşurată în cadrul implementării „Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor”, un proiect finanţat prin axa POS Mediu, cu o valoare totală de peste 27 milioane de euro.

Proiectul are în vedere colectarea deşeurilor din întreg judeţul. Pentru aceasta, au fost construite centre de colectare a deşeurilor menajere în patru staţii de transfer, pe raza oraşelor Orşova, Strehaia, Baia de Aramă şi Vânju Mare, urmând ca deşeurile colectate să fie transportate apoi către depozitul ecologic din comuna Malovăţ, unde vor fi supuse unei noi sortări pentru valorificare şi reciclare.

Prin implementarea acestui proiect au fost închise 3 depozite de deşeuri neconforme cu normele de mediu, aflate pe raza oraşelor Strehaia, Baia de Aramă şi Vânju Mare. Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, a fost prezent la staţia de sortate a deşeurilor din zona Malovăţ, unde au fost efectuate ultimele teste înainte de punerea în funcţiune a obiectivului cu o capacitate totală de 33.182 tone / an.„Acest proiect este un succes al bunei conlucrări între Consiliul Judeţean Mehedinţi, guvernarea Victor Ponta, echipa de la Autoritatea de Management pentru POS Mediu şi Comisia Europeană. Investiţia de la Malovăţ în cadrul acestui proiect este de 11 milioane de euro, iar recepţia finală va fi făcută în luna iunie. Totodată, înfiinţarea şi punerea în funcţiune a celor patru staţii de sortare şi a depozitului ecologic înseamnă peste 50 de locuri de muncă nou create”, a declarat Aladin Georgescu preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi. Obiectivele de investiţii prevăzute prin proiect, atât în ceea ce priveşte achiziţiile (maşini, utilaje, echipamente de colectare), cât şi construirea staţiilor de transfer, a staţiei de tratare mecano-biologică (T.M.B.) şi a staţiei de sortare Malovăţ au fost finalizate.

Au fost achiziţionate 12.700 compostoare casnice

Au fost achiziţionate peste 8.500 de pubele, peste 3.500 de recipienţi, 9 autocamioane, marca MAN, 15 presscontainere de 24 m.c., 9 containere pentru transportul deşeurilor periculoase, 8 containere pentru colectarea şi transportul deşeurilor voluminoase. Pentru colectarea deşeurilor biodegradabile şi a producerii compostului în gospodăriile individuale din mediul rural au fost achiziţionate 12.700 compostoare casnice. Mijloacele de transport şi echipamentele de colectare au fost repartizate, prin proiect, în fiecare dintre cele 5 zone ale judeţului. „Implementarea acestui sistem modern şi eficient de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului Mehedinţi va asigura respectarea legislaţiei europene de protecţie a mediului şi va duce creşterea nivelului serviciilor publice pentru cetăţeni. Proiectul prevede colectarea selectivă a deşeurilor menajere din   gospodării, a deşeurilor din comerţ, industrii şi instituţii publice similare celor menajere, a deşeurilor din grădini şi parcuri, a deşeurilor din pieţe şi a deşeurilor stradale”, a precizat Aladin Georgescu. Consiliul Judeţean Mehedinţi va derula, în cadrul acestui proiect, o amplă campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor în legătură cu problematica deşeurilor şi a protecţiei mediului în general. Campania se va adresa tuturor categoriilor de public, dar va acorda o atenţie deosebită tinerei generaţii, care va fi implicată într-o serie de acţiuni creative şi concursuri cu rol educativ. 

 

Distribuie acest articol