Risc de înec. Lacul din Parcul Romanescu, fără împrejmuire?

Redactia
6 Min Read

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a uitat să mai facă public, aşa cum a promis, raportul comisiei pe care a trimis-o în Parcul „Nicolae Romanescu” să verifice dacă lucrările sunt făcute cu respectarea proiectului şi a legii.

Încă de la prima vizită a comisiei în Craiova am solicitat ministrului detalii legate de constatările comisiei. Ministrul însă, ori membrii cabinetului său, nu s-au obosit însă să le ofere. Alexandrescu a postat pe Facebook unele constatări şi aprecieri, afirmând că va face public şi raportul.

„Un raport complet privind cele constatate la fața locului urmează a fi realizat, iar el va fi făcut public în zilele următoare”, scria Alexandrescu pe Facebook, pe 2 aprilie. Au trecut 20 de zile şi nu a mai comunicat nimic cu privire la Parcul Romanescu.

Primăria Craiova ne-a oferit însă unele lămuriri cu privire la problemele ridicate de membri comisiei de control a ministrului.

Între altele, specialiştii trimişi la Craiova de Alexandrescu, au avut nemulţumiri legate de gardul care împrejmuieşte lacul lebedelor. Un craiovean a menţionat, în mediul virtual, că gardul este inestetic. Tema a fost preluată apoi, în special în rândul politicienilor care vor să candideze la alegerile din vară.

Membrii comisiei ministrului au declarat că împrejmuirea lacului unde este adăpostul lebedelor nu s-ar fi făcut legal şi au menţionat că acesta blochează vizual lacul.

Municipalitatea arată însă că „în Memoriul tehnic de arhitectură din cadrul proiectului tehnic revizuit nr.1246/25.01.2013 şi avizat de către ministrul Culturii prin avizul nr.194/30.09.2014 emis de la faza P.T.+D.E., se prevăd următoarele categorii de lucrări pentru obiectivul A13-Desface gard metalic existent adăposturi păsări: „demolare adăpost păsări insulă intrare”, „realizare adăpost lemn păsări”, “achiziţionare şi montare balustradă fier forjat H=120 lac adăpost păsări pentru care este prevăzută o cantitate de 8.400 kg fier forjat”.

Potrivit primarului Craiovei, gardul va rămâne în picioare, urmând ca ministerul Culturii să decidă culoarea acestuia.

„În urmă cu două săptămâni, când ne-am întâlnit cu comisia s-a stabilit că acest gard trebuie să rămână din motive de siguranţă, pentru că în afară de legea monumentelor există şi o altă legislaţie care se referă la siguranţa cetăţeanului, ori aici am avut cazuri de decese de copii, pentru că veneau fie să se uite la lebede, fie iarna veneau cu sănii şi nu vedeau suprafaţa lacului şi cădeau şi se înecau. Şi atunci s-a stabilit că acest gard va rămâne pe o perioadă de cinci ani de zile, cu acceptul Ministerului Culturii, însă va trebui să ne dea ei culoarea în care trebuie să se vopsească acest gard ca să nu pară gard de cimitir. Cinci ani, pentru că este vorba de perioada în care un proiect făcut pe fonduri europene nu poate fi modificat. După cinci ani de zile, pot veni peisagiştii sau altcineva să stabilească un alt tip de gard. Până atunci, însă, din motive de siguranţă rămâne aşa. Ei erau specialişti fiecare pe domeniul lui, dar prea puţin în ceea ce priveşte legea achiziţiilor şi legislaţia pe fonduri europene, dar au înţeles foarte repede despre ce este vorba şi atunci nu a mai fost niciun fel de problemă. Chestiunea este că, indiferent cum, tot ar fi trebuit aici să fie un gărduţ, că arăta aşa, că arăta altfel, cert este că această suprafaţă a lacului trebuie protejată sau, mai precis, cetăţenii trebuie să fie protejaţi. Iarna exista acel gard bordurat pe care copiii nu îl vedeau când veneau că săniile. Se acoperea cu o plasă verde ca să fie vizibil”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Lacul mare însă, unde este debarcaderul şi în care aproape anual se îneacă oameni, ar putea rămâne fără împrejmuire. Specialiştii de la minister ar fi menţionat că o împrejmuire ar fi inestetică. Dacă va rămâne sau nu fără împrejmuire depinde de Minister, dacă îşi va asuma riscurile.

Stâlpii de iluminat din Parc au fost şi ei în centrul atenţei. Referitor la montarea stâlpilor de iluminat şi a numărului acestora, municipalitatea precizează că „amplasarea stâlpilor s-a făcut în baza proiectului tehnic revizuit nr.12406/25.01.2013 şi a avizului nr.194/30.09.2014 emis de Ministerul Culturii la faza P.T.+D.E. Prin care s-a avizat favorabil refacerea sistemului de iluminat cu stâlpi de fontă conform modelului iniţial existent. Menţionăm că în proiectul tehnic revizuit nr.12406/25.01.2013 exista un memoriu tehnic explicativ pentru instalaţii electrice de iluminat care conţine un breviar de calcul luminotehnic prin care se stabileşte distanţa optimă de 20 metri între doi stâlpi de iluminat care să satisfacă necesarul de lumină pentru traseele parcului. Acolo unde interaxul măsurat variază între 5,5 şi 9 metri precizăm că acest fapt se datorează inserării între doi stâlpi de iluminat a unui stâlp identic din punct de vedere arhitectural pe care va fi montată o cameră de supraveghere video”.

 

 

Share This Article