Artă din lemn, prin mâinile unui craiovean

Redactia
7 Min Read

Arta tradiţională autentic românească este arta sculpturilor din lemn. Lemnul a constituit dintotdeauna un material sensibil în care meşterul a pus atât îndemânare cât şi simţ artistic. Omul a avut un simţ deosebit, şlefuit de-a lungul timpului de a alege lemnul în funcţie de nevoile sale. Cu unelte rudimentare, meşterul înzestrat cu simţul proporţiilor, şlefuieşte un simplu trunchi de copac reuşind adesea să creeze obiecte emoţionante prin frumuseţea lor simplă, dându-le diferite întrebuinţări. Sculptura în lemn este cea mai autentică modalitate de a exprima trăirile unui om, lemnul fiind de altfel materie vie până la vremea tăierii sale.

Unul dintre sculptorii care doreşte să ducă această tradiţie mai departe este şi craioveanul Roşoga Irinel Marius. Artistul şi-a dedicat munca lemnului, din mâinile sale luând formă adevărate opere de artă cu miros de tei. Având la dispoziţie materia primă, sculptorul a creat de-a lungul timpului adevărate obiecte de artă reuşind să îmbine utilul cu plăcutul.

Înzestrat cu har, din mâinile lui ies obiecte speciale, confecţionate cu mare migală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mergând pe linia unei tradiţii existente în familie, Roşoga Irinel Marius a deprins arta “modelării lemnului” de la tatăl său, încă din copilărie acesta fiind atras de sculptură.

“Tatăl meu a fost sculptor, a făcut şcoala de sculptură şi de la el am “furat meseria”. Încă de la vârsta de 15 ani am colaborat cu o fabrică de mobilă timp de un an de zile, ulterior mi-am văzut de studii iar mai târziu, după terminarea studiilor am fost angajat în mai multe domenii şi nu m-am regăsit în niciunul. În anul 2008 m-am reîntors la lemn şi am început să lucrez în lemn”, a spus Irinel.

Materia primă folosită de sculptor cu pricepere şi talent este lemnul, de diferite esenţe, chiar şi cele exotice, deşi cel preferat este lemnul de tei.

“Esenţele de lemn pe care le folosesc sunt cele care cresc la noi în România, lemnul preferat este lemnul de tei, acesta este preferat de sculptori dar am încercat toate esenţele, chiar şi cele exotice, din Siberia, cedrul siberian. Lemnul mi-l procur din comerţ şi de pe la atelierele de tâmplărie, de la cei care se ocupă cu lemnul la un nivel mai mare, iar bucăţile care sunt mai bune pentru mine eu le procur de la ei şi tot la ei merg şi îmi dimensionez bucăţile de lemn pe proporţiile pe care am nevoie”, a spus sculptorul.

Roşoga Irinel Marius realizează obiecte unicat care necesită un talent deosebit, o preocupare serioasă şi imaginaţie, dorind să intre în Cartea Recordurilor cu câteva dintre creaţii.

“Am planuri să realizez tot ce nu există în lume. Am realizat poşetele din lemn perfect funcţionale cu balamale, sistem de închidere şi magnet. Capacitatea interioară a unei astfel de poşete este cea a unui pachet de ţigări, o brichetă, portofel, chei, ochelari de soare, un ruj, iar poşetele au o greutate de aproximativ 500 de grame, goale. Sunt perfect funcţionale şi se adresează zonei mondene. Astfel de poşete nu a realizat nimeni în lume până acum, din câte ştiu eu. Doresc să intru în Cartea Recordurilor cu câteva produse. Am făcut şi cravata sculptată din lemn, numai că ştiu că a mai făcut cineva la un moment dat prin California, dar fără sculptură, eu am adăugat şi sculptură. Lucrez de aproximativ 7 ani de zile la haine din lemn care se pot purta. Am mers pe zona feminină şi anume rochii din lemn cu mii de elemenete, de exemplu trena unei rochii are aproximativ 1.700 de elemente, pot realiza cam 20 pe zi, numai din trenă. Am şi o carte din lemn care se numeşte “Artist anonim”, este scrisă de mine, cartea va fi 100% lemn, pagini din lemn şi litere din lemn sculptate. Am scris şi sunt la cartea cu numărul 8, scrise pe hârtie, cărţi pe care le voi scrie în lemn, literă cu literă, absolute toate cărţile sunt 100% lemn şi vor fi într-un singur exemplar. Practic, oful meu este pus în acele cărţi, fiecare carte are câte un titlu şi dacă nu are cine să mă asculte e un fel de refugiu. Ulterior le voi publica, pe internet sau în expoziţie. Anul acesta intenţionez să am prima expoziţie personală, am mai participat şi la alte expoziţii până acum, dar în colaborare. De exemplu, de poşetele din lemn au fost interesaţi mulţi români, dar am trimis şi în Londra”, a povestit sculptorul.

Roşoga Irinel Marius are planuri mari şi intenţionează ca în viitor să pună bazele unui Festival al artistului anonim la Craiova cu ediţia anului respectiv.

“Mi-a venit ideea asta în urmă cu ceva timp, am găsit câţiva artişti anonimi care chiar dacă majoritatea nu au studii au o pasiune într-un anume domeniu. În planul meu sunt incluşi şi bucătarii întrucât ei realizează artă culinară, care este cea mai complexă, după părerea mea deoarece îţi trebuie imaginaţie şi creativitate. De la micii scriitori de poezi până la compozitori de muzică, scenarişti, compozitori, pictori”, a spus Irinel.

Sculptorul este craiovean şi îşi petrece timpul în atelierele de creaţie ale colaboratorilor, însă multe dintre obiecte capătă forme chiar în camera apartamentului său.

“Lucrez în Craiova, m-am născut în Craiova. De obicei lucrez în atelierele colaboratorilor pentru că ei au spaţiul de care am eu nevoie şi sculele necesare. Colaboratorii mei au scule diferite şi de aceea eu merg pe la fiecare în parte pentru a mă folosi de sculele pe care le au, iar ce ţine de chestii mai mici le realizez chiar acasă în apartament. Am realizat şi copii, dar mă axez pe chestiile unicat”, a spus Roşoga Irinel Marius.

 

 

 

Share This Article