„Şcoala Altfel”, înainte de vacanţa de Paşti

Redactia
5 Min Read

Elevii mai au câteva zile de şcoală şi, după cursuri, teste şi simulări de examene, intră într-o binevenită vacanţă de primăvară, cu ocazia sărbătorilor de Paşti. Elevii vor intra în vacanţa de Paşti pe data de 23 aprilie, însă se vor întoarce la şcoală, miercuri, pe 4 mai 2016 pentru a continua cursurile din acest an şcolar.

Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităţilor extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

În această săptămână nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ, iar programul se va desfăşura în conformitate cu un orar special. Desfăşurarea acestui program are drept scop implicarea tuturor elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare capacităţile acestora în diferite domenii şi să stimuleze participarea lor la diferite acţiuni.

În programul „Școala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, elaborat şi organizat de fiecare unitate de învăţământ, vor fi incluşi toţi copiii, preşcolari şi elevi şi toate cadrele didactice care nu participă la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare.

În timpul desfăşurării primului semestru de şcoală, pentru elaborarea programului de activităţi din această săptămână, elevii au putut face propuneri cadrelor didactice, la orele de dirigenţie, părinţilor, în cadrul şedinţelor cu părinţii, precum şi reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice locale, în cadrul şedinţelor consiliului de administraţie.

În urma acestora s-au desfăşurat dezbateri în consiliul elevilor, în consiliul profesoral şi în comitetul reprezentativ al părinţilor pentru organizarea şi stabilirea unui program agreat de majoritatea elevilor şi a cadrelor didactice.

 

La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ s-a decis modalitatea de selecţie a activităţilor propuse. Acestea presupun implicarea, în egală măsură, a elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor, astfel încât proiectele şi activităţile selectate să corespundă obiectivelor educaţionale specifice comunităţii şcolare.

Printre activităţile care se vor organiza în această săptămână se numără activităţile culturale, tehnico-ştiinţifice, activităţile sportive, activităţi de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare, activităţi referitoare la dependenţa de calculator, siguranţa pe internet, educaţie rutieră, elevii având totodată posibilitatea de a desfăşura activităţi de voluntariat, implicare activă în societate, responsabilitate socială, relaţii, comunicare dar şi efectuarea de acte de caritate.

Aceste activităţi se vor organiza sub diferite forme: ateliere de teatru, dans, muzică, arte plastice, educaţie media şi cinematografică, competiţii organizate la nivelul şcolii, al grupurilor de şcoli, al localităţii sau al judeţului, mese rotunde, dezbateri,

campanii antitutun/antialcool/antipoluare/de prevenire a delincvenţei juvenile/de prevenire a traficului de persoane, vizite de studii, tabere/şcoli de creaţie sau de cercetare, pentru dezvoltarea aptitudinilor pentru lucrul în echipă şi în proiecte.

Conducerile unităţilor de învăţământ au rolul de a asigura popularizarea programului „Școala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” în scopul de a crea un impact pozitiv al activităţilor organizate. Astfel, unităţile de învăţământ sunt încurajate să permită participarea părinţilor, a voluntarilor, a reprezentanţilor mass-mediei şi a publicului larg la aceste activităţi.

Partenerii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice în acest demers sunt numeroşi. În primul rând, fiecare dascăl şi elev din România, structurile reprezentative ale elevilor, prin intermediul Consiliului Naţional al Elevilor dar şi organizaţiile non-guvernamentale care se vor implica direct, prin proiecte implementate voluntar şi gratuit la nivelul şcolilor.

Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se vor încheia pe 3 iunie, iar ale ultimei clase de gimnaziu, pe 17 iunie.

De asemenea, potrivit calendarului pentru anul şcolar în curs, vacanţa de vară va începe în data de 25 iunie şi se va încheia în 11 septembrie, când clopoţelul va suna din nou pentru a începe un nou an şcolar.

 

Distribuie acest articol