Mai multe ore pentru elevii de gimnaziu

Redactia
8 Min Read

Eliminarea unei ore de Limba română de la clasa a V-a, Limba latină la clasa a VII-a, ore separate de studiu pentru Muzică si Arte Plastice şi mai mult timp pentru studierea materiilor opţionale, acestea sunt câteva dintre modificarile aduse de Ministerul Educaţiei, prin noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial.

Ministerul Educaţiei, a adoptat, marţi, noul plan-cadru pentru clasele V-VIII care urmează să fie pus în aplicare începând cu anul şcolar 2017-2018.

“Sunt nişte planuri cadru rezonabile, sunt asemănătoare cu variantele pe care le-am propus noi atunci când au fost puse în dezbatere. Nu există o variantă în care să avem multe discipline integrate, adică două trei pe la fiecare nivel. Deci lucrurile astea sunt bune pentru profesori că îşi păstrează normele, adică sunt obiecte distincte care se vor face. Este foarte important ce conţinuturi vor avea orele respective, programele şi deja, de astăzi (n.r. ieri), de pe şase se face o selecţie a cadrelor care doresc să facă curricule pentru fiecare disciplină şi pentru fiecare clasă. De astăzi ei pot să-şi depună un CV şi o dovadă că au făcut cel puţin un opţional în care îşi dovedesc competenţa că pot să facă programe pentru clasele de gimnaziu pe disciplina la care ei sunt specialişti. Eu zic că este o variantă rezonabilă, e de întrebat cumva dacă este bună alegerea aceasta cu ore mai multe la clasă pentru că din câte constatăm, elevii au mai multe ore la clasă. Cu alte cuvinte, s-a preferat situaţia ca ei să stea mai mult la şcoală şi nu să stea în stradă sau în afară, nesupravegheaţi. Dacă am face şi program after school toate chestiunile ar fi bune şi ar fi în avantajul elevilor, dar deocamdată nu avem infrastructură să învăţăm într-un schimb atfel încât după masa să facem after school. Deci, eu cred că sunt nişte planuri rezonabile şi seamănă foarte mult cu cele care au fost avansate înainte în dezbatere şi contrare celor care au zis că sut specialişti în educaţie, ONG-uri, care au dorit cu totul şi cu totul altceva”, a declarat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului “Spiru Haret”, filiala Dolj.

 

În documentul adoptat se arată că la clasa a V-a elevii vor face patru ore obligatorii de Limba si literatura română, faţă de cinci câte sunt în prezent. De asemenea, va fi introdusă o nouă disciplină de învăţământ şi anume Informatică şi TIC, iar accentul va fi pus mai mult pe latura practică.

Potrivit noului plan-cadru, Educaţia Socială va intra ca materie obligatorie pe durata celor patru ani. Elevii vor avea o oră pe săptămână şi vor putea aborda studii diferite în functie de ani, "la clasa a V-a Gândire critică şi drepturile copilului, la clasa a VI-a Educaţie interculturală, la clasa a VII-a Educaţie pentru cetăţenie democratică şi la clasa a VIII-a Educaţie economico-financiară".

În ceea ce priveşte materiile opţionale, numărul orelor de studiu va creşte la un maxim de trei ore pe saptămână în clasa a VII-a şi patru ore pe saptămână în clasa a VIII-a. Pentru studiul Artelor Plastice şi a Muzicii se vor aloca săptămânal două ore diferite.

Părinţii elevilor s-au arătat îngrijoraţi de propunerile de reducere a numărului de ore la discipline fundamentale de studiu, de comasarea unor materii, dar şi de introducerea unor alte obiecte de studiu, total nepotrivite în opinia acestora.

“Cum să elimine o oră de română? De ce nu s-a renunţat la o oră de sport? Cum vor să mai vorbească corect copiii ăştia? Asta cu două ore de istorie, nu-i problemă, chiar le foloseşte, trebuie să învăţăm despre istorie. Fata mea e în clasa a V-a şi are de luni până vineri română, luni şi joi are sport, două ore de franceză joi şi vineri, patru ore de matematică pe săptămână. De la începutul anului aşa am avut, dar dacă spuneţi că o să se schimbe…Trebuia să scoată o ora de sport şi să introducă o oră de Limba română şi să înlocuiască o oră de franceză cu una de matematică. În clasa a VIII-a va da examen din gramatica limbii române şi gramatica se face numai în clasa a V-a, apoi face numai literatură şi când dă examen dă şi din gramatica de clasa a V-a. Ce să mai înţelegi? Copilul ăla, ce să mai ştie la gramatică? Trebuie dat la meditaţii. Bani şi iar bani”, a spus revoltată mama unei eleve de clasa a V-a.

Ce aduce nou planul-cadru aplicabil copiilor care vor intra în clasa a V-a în septembrie 2017?

La clasa a V-a este redusă cu o oră alocarea pentru Limba română (în prezent destinată remedierii întârzierilor în achiziţiile din ciclul primar). O nouă disciplină: Informatică şi TIC. Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice: accent pus pe latura aplicativă. Educaţia socială: este introdus studiul gândirii critice în contextul drepturilor şi responsabilităţilor. Alocarea pentru disciplina istorie creşte la două ore pe săptămână

 

Clasa a VI-a:

 

O nouă disciplină, care continuă studiul de la clasa a V-a: Informatică şi TIC.

Este introdusă educaţia interculturală- în cadrul disciplinei Educaţie socială

Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice: accent pus pe latura aplicativă.

CDS cuprinde minim o disciplină ce va fi predată integrat.

 

Clasa a VII-a:

 

O nouă disciplină, care continuă studiul de la clasa a VI-a: Informatică şi TIC.

Este introdusă educaţia pentru cetăţenie democratică, inclusiv elemente de educaţie juridică- în cadrul disciplinei Educaţie socială. Se introduce disciplina Elemente de limbă latină şi de cultură romanică.

Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice: accent pus pe latura aplicativă.

 

Clasa a VIII-a:

 

Noua disciplină, care continuă studiul de la clasa a VII-a: Informatică şi TIC. Este introdusă educaţia financiar-economică şi antreprenoriatul-în cadrul disciplinei Educaţie socială. Este asigurată o alocare de o oră pe săptămână pentru ambele discipline din aria Arte (Muzică şi Arte plastice).

Consiliere şi dezvoltare personală are o centrare puternică pe orientarea şcolară. Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice: accent pus pe latura aplicativă.

 

 

 

 

Distribuie acest articol