Alergiile de primăvară. Iată cum le poţi preveni şi trata!

Redactia
5 Min Read

În afară de obişnuitele răceli şi gripe care apar odată cu venirea primăverii, căci răcim mai des în anotimpurile de tranziţie din cauza frecventelor schimbări de temperatură, mai putem contacta şi alte afecţiuni. Primăvara, multe persoane se plâng că strănută, le curge nasul, au ochii roşii şi înlăcrimaţi sau îşi simt gâtul inflamat.

Toate aceste semne indică prezenţa unei  alergii, adică o reacţie inflamatoare anormală sau o sensibilitate acută a organismului faţă de anumite substanţe numite alergene.

 

Cauzele alergiilor

Printre principalele cauze responsabile de producerea alergiilor sunt polenul florilor, praful, firele de păr, saliva animalelor, mucegaiul sau acarienii. Pentru unele persoane pot fi iritante şi  arahidele sau metalele grele.

 

Tratamentul

Un pas important în combaterea acestor afecţiuni este începerea tratamentului. 

Medicul specialist vă poate recomanda o serie de medicamente numite antihistaminice care blochează receptorii histaminei, o substanţă produsă de corp în caz de alergie, sau vă poate face un tratament de desensibilizare la alergenul la care sunteţi sensibili. 

În cazul pacienţilor care manifestă alergii sezoniere, medicul poate eventual să administreze o injecţie cu  cortizon, însă acest tratament are o serie de dezavantaje: poate scădea imunitatea, poate duce la retenţie de apă, decalcifiere sau creştere în greutate.

De asemenea, pacienţii pot apela şi la tratamentele naturiste care pot ajuta la vindecarea alergiilor şi a manifestărilor acesteia.

De exemplu, strănutul poate fi tratat cu ajutorul medicinei naturiste, specialiştii în terapiile ce utilizează plantele recomandând ceaiurile fierbinţi din trifoi roşu sau urzică datorită capacităţii lor de a alina simptomele alergiei, uşurând respiraţia şi reducând inflamaţiile. 

Usturoiul este un alt aliat împotriva alergiilor. Datorită proprietăţilor lui antibacteriene, este benefic în vindecarea curgerii cronice a nasului.

Pentru congestia şi inflamarea pielii se recomandă ceaiurile de cimbru  şi eucalipt. Este important ca înaintea folosirii acestor plante să vă testaţi şi să vedeţi dacă nu sunteţi alergic la aceste plante.

Dieta  poate fi şi ea un aspect important pentru persoanele alergice. Încercaţi să eliminaţi produsele lactate, alimentele bogate în aditivi sau alte mâncăruri care vi se pare că vă fac rău. Este recomandat şi consumul vitaminei C în doze mari. O doză zilnică de 1.000 până la 4.000 mg poate să ajute la desfundarea nasului care curge.

Un extract derivat din scoarţa stejarului alb, are rolul de a stabiliza membranele celulelor care eliberează histaminele, care sunt cele responsabile de  reacţiile alergice. Acesta este un tratament eficient împotriva tuturor afecţiunilor legate de sinusuri, inclusiv alergie.

Gălbenelele contribuie şi ele la refacerea ţesuturilor, ajutând astfel în tratarea alergiilor. Mineralele şi sulful sunt foarte importante pentru suferinzii de alergii. Zincul este un antioxidant şi creşte imunitatea, refăcând celulele sistemului imunitar.

Vitamina B joacă un rol important în funcţionarea corectă a glandelor suprarenale şi ajută corpul la producerea naturală a cortizonului care neutralizează factorii alergici, reducând efectele neplăcute ale alergiei.

 

Sfaturi utile

Pentru a preveni alergiile la spori, polen, mucegaiuri, care apar îndeosebi primăvara, medicii recomandă să staţi în casă pe timp ploios. Umiditatea umflă granulele de polen, acestea se sparg şi eliberează amidonul iritant care declanşează alergiile.

De asemenea, se recomandă purtarea ochelarilor de soare şi folosirea măştilor protectoare împotriva polenului. Părul trebuie spălat cu atenţie pentru a nu transporta pe pernă, praful, sporii sau polenul.

Pentru a combate alergiile de primăvară, cei care se confruntă cu asemenea probleme, pot apela la remedii simple precum acizii graşi omega-3, uleiul de seminţe de in, soluţiile nazale saline dar şi celebra Ginkgo biloba.

Sunt şi cazuri în care astfel de reacţii sunt extrem de severe, iar pacienţii sunt nevoiţi să apeleze urgent la 112. Spre exemplu, umflarea rapidă a limbii, feţei, mâinilor sau gâtului persoanei alergice şi prezentarea dificultăţilor de respiraţie, cu sau fără şuierături, instalându-se rapid o erupţie.

Acestea sunt semnele şocului anafilactic, o reacţie alergică potenţial fatală şi care nu trebuie ignorată.

Pentru a evita pe cât posibil apariţia alergiilor trebuie depistat factorul responsabil de producerea alergiei (se realizează cu ajutorul testelor cutanate sau timbrelor patch-test) şi să evităm contactul cu acesta. 

Evitaţi fumatul şi orice alte lucruri agresive faţă de căile respiratorii: praful, acarienii sau părul de animale. De asemenea, pentru a ne feri de astfel de reacţii, trebuie luate câteva măsuri cum ar fi curăţarea mochetelor şi perdelelor, utilizarea lenjeriilor, evitarea pluşurilor şi aerisirea încăperilor.

 

 

 

 

Distribuie acest articol