Au început protestele! Medicii îşi revendică drepturile!

Redactia
9 Min Read

Sindicaliştii din domeniul sănătăţii au început, ieri, seria protestelor anunţate încă de la începutul lunii martie. Angajaţii din sistemul sanitar au intrat în grevă japoneză, în timpul consultaţiilor şi intervenţiilor chirurgicale, doctorii şi asistentele purtând pe braţ o banderolă în semn de nemulţumire faţă de salarii, timpul de lucru excesiv şi condiţiile de muncă improprii.

“Protestul care a început astăzi (n.r. luni) este un protest iniţiat de Federaţia Hipocrat din România şi Federaţia Camera Federativă a medicilor din România care demarează azi (n.r. luni) o grevă japoneză, adică purtarea banderolei fără întreruperea activităţii medicale. Principalele revendicări care au generat nemulţumirea medicilor, în principal din sistem, pentru că ei sunt iniţiatorii acestui protest iar toate cadrele medicale susţin această acţiune, se referă la aplicarea legii salarizării unitare pentru care s-au făcut negocieri până la mijlocul lunii februarie, iar după aceea s-au sistat. Vorbim de acordarea sporurilor la salariul de încadrare, de creşterea tarifelor decontate de casa de asigurări, de asigurarea unei cariere profesionale a medicilor rezidenţi şi în principal, putem să detaliem puţin aceste revendicări pe două paliere: vorbim de dezvoltarea sistemului medical în ceea ce priveşte dotarea şi asigurarea de servicii medicale în toate tipurile de unităţi medicale şi vorbim de lipsa de personal din sistemul sanitar care generează nemulţumirile pacientului. Nu omitem faptul că pacientul este în centrul atenţiei noastre şi ceea ce susţinem noi nu sunt lucruri care ne interesează doar pe noi ca şi personal medical”, a declarat Corina Ionaşcu, secretar Federaţia Hipocrat.

Revendicările Federaţiei „Hipocrat” şi ale Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România vizează aplicarea prevederilor Legii nr.284/2010 privind salarizarea unitară din sectorul bugetar şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim-brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporurilor specifice, calculate la salariul actual, respectarea normei de muncă, a timpului de muncă şi de repaus, reducerea până la eliminare a deficitului de personal, asigurarea în regim gratuit a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate precum şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicina de familie.

De asemenea, sindicaliştii solicită creşterea valorii serviciilor medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către spitale, ambulator şi medicina de familie, în conformitate cu ponderea cheltuielilor salariale la majorarea salariilor efectuate, printr-un act normativ.

Printre revendicările personalului medical se mai numără plata orelor suplimentare şi a orelor de gardă care trebuie să fie peste nivelul tarifar al orelor din timpul normal de lucru.

“Noi dorim aplicarea unor legi care sunt în vigoare, în speţă, a Legii nr.284, noi dorim modificarea Ordinului Ministrului Sănătăţii cu privire la timpul de muncă, timpul de odihnă, Ordinul 870 din 2004, pentru că în România există o încălcare gravă a drepturilor omului în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă, în sensul că, dacă medicii din România, în anumite spitale, ar efectua doar două gărzi, maxim cât prevede Ordinul de Ministru, vă informez că ar exista foarte multe spitale care ar rămâne zile la rând fără linie de gardă, ceea ce ar duce la o complicare dezastruoasă a asigurării asistenţei medicale, nu am putea să asigurăm asistenţă medicală. În principal, vorbim de lipsa de personal pentru că micile ajustări care s-au făcut în ultimii ani în ceea ce priveşte aprovizionarea spitalelor cu medicamente, cu dezinfectanţi, nu sunt suficiente pentru că există unităţi sanitare în care un asistent medical poate să aibă în grijă 30 de bolnavi, lucru care este inuman, normarea prevede un asistent la 12 bolnavi şi atunci nu mai putem să facem faţă atacurilor şi agasării la care suntem supuşi prin manipularea opiniei publice şi, în speţă, a societăţii civile că nu sunt mulţumiţi de sănătatea din România. Noi suntem doar „carne de tun” scoasă în faţă, ceea ce sistemul trebuie să ofere, oferă nu numai prin serviciile pe care le oferă individul, oferă prin infrastructură, prin tot ceea ce concură la funcţionarea unui sistem medical. Aşa cum ştiţi, sănătatea şi învăţământul ar trebui să fie prioritare în ceea ce priveşte politica autorităţilor şi constatăm de ani de zile că aceste sectoare de activitate au fost foarte mult neglijate”, a mai spus Corina Ionaşcu.

Decizia de demarare a protestelor a fost luată în urma întâlnirii pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o la începutul săptămânii trecute cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac.

Negocierile nu s-au finalizat cu un calendar concret pentru rezolvarea acestor probleme, astfel că medicii au hotărât începerea protestelor.

 

Cioloş: Acesta e bugetul

 

Întrebat dacă sunt posibile majorări salariale în sănătate în perioada următoare, în contextul în care medicii au intrat în grevă japoneză, premierul Dacian Cioloş a spus, luni, la Alba Iulia, că ”nu ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară”.

 „Cunoaşteţi bine bugetul care a fost aprobat, de Parlament, la sfârşitul anului trecut. Au spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul, nu avem de unde să luăm mai mult decât la rectificare, dacă luăm de la un domeniu ca să punem la un alt domeniu. Marja pe care o avem ştiţi că este foarte restrânsă pentru că pe de o parte s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală şi în acelaşi timp au crescut salariile", a afirmat premierul, citat de Mediafax.

 

18 aprilie – greva generală

Conform calendarului protestelor, în 21 – 27 martie va fi organizată grevă japoneză cu banderolă, pe 28 martie revendicările vor fi susţinute la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate, pe 31 martie va fi pichetat Ministerul Muncii, unde va fi depusă lista cu revendicări, pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, va fi pichetat Ministerul Sănătăţii, în perioada 11 – 17 aprilie va fi organizată grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore, iar în 18 aprilie va fi declanşată greva generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea Urgenţelor.

“Avem un calendar de acţiuni. În săptămâna aceasta vorbim de grevă de tip japonez, cu banderolă, în care nu va fi întreruptă activitatea medicală, vom continua cu pichetări la Ministerul Muncii, la Ministerul Sănătăţii, cu întâlniri la Camera Deputaţilor cu Comisia de Sănătate şi vreau să vă spun că nu trebuie neglijat acest aspect, medicii sunt decişi să îşi obţină respectul autorităţilor şi al pacienţilor şi să pună parafa jos în cazul în care nu sunt înţelese revendicările lor”, a conchis Corina Ionaşcu, secretar Federaţia Hipocrat.

De asemenea, sindicaliştii atrag atenţia că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în seamă se poate ajunge până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţionalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României.

Greva medicilor este organizată de Federaţia Sindicală "Hipocrat" din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR).

La protestele organizate de Federaţia „Hipocrat” vor participa peste 7.000 de persoane la nivel naţional.

 

 

 

Distribuie acest articol