vineri, octombrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Sute de angajaţi CEO, în şomaj tehnic. Vizaţi sunt şi cei de la SE Craiova II şi SE Işalniţa

Peste 600 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) de la termocentralele Craiova II şi Isalniţa intră forţat în şomaj tehnic. Conducerea CEO motivează decizia luată prin faptul că în această perioadă cererea de energie produsă pe bază de cărbune este scăzută. Trei luni vor sta angajaţii de la cele două unităţi în şomaj tehnic.

“Pentru perioada anului în care cererea de energie produsă pe bază de cărbune din

sistem atinge cote minime, respectiv pentru lunile aprilie, mai şi iunie 2016, s-a

Policlinica Buna Vestire Craiova

propus reducerea/întreruperea unor activităţi în fiecare dintre sucursalele/ subunităţile CE Oltenia, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier. Datorită reducerii/întreruperii unor activităţi, un număr de 270 salariaţi de la SE Craiova II şi 370 salariaţi de la SE Işalniţa se vor afla la dispoziţia angajatorului în perioada menţionată şi vor beneficia de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime, conform prevederilor CCM aplicabil al CE Oltenia”, au comunicat reprezentanţii CEO într-un răspuns la solicitarea „Jurnalul Olteniei”.

 

CEO, pe un butoi cu pulbere

Problemele de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) sunt departe de a fi rezolvate. Managerul interimar al CEO, Laurenţiu Ciobotărică, s-a întâlnit, marţi, cu liderii sindicali pentru a discuta programul de restructurare. Ședinţa s-a prelungit, inutil însă, întrucât nu s-a ajuns la un consens.

Ciobotărică a anunţat că planul prevede disponibilizarea a 2.000 de salariaţi, după data de 1 iulie. Circa jumătate dintre cei vizaţi sunt pensionabili până pe 31.12.2019. Restul vor fi trimişi în şomaj. Cele mai multe restructurări ar urma să se facă în Gorj şi Mehedinţi, la Carierele Seciuri, Tehomir şi Husnicioara, dar şi din personalul TESA.

„În momentul de faţă nu s-a luat nicio decizie în acest sens, este doar o propunere care va trebui dezbătută cu partenerii. Le-am explicat situaţia, motivele, aşteptăm şi punctul lor de vedere”, a declarat, pentru Radio Târgu Jiu, Laurenţiu Ciobotărică.

Pe de altă parte, mai mulţi salariaţii de la unităţile CEO vor intra în următoarea perioadă în şomaj tehnic.

Sindicaliştii nu sunt de acord cu măsurile propuse de conducerea companiei.

„Propunerile cu care vine partea administrativă nu pot fi sub nicio formă acceptate. E vorba de 2.000 de disponibilizări, de şomaj tehnic, chiar se vorbeşte de zile neplătite. Vom participa la o întâlnire cu domnul ministru, îi vom prezenta situaţia. Sperăm să nu ajungem să demonstrăm în Bucureşti”, a afirmat, pentru sursa citată, Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Liderul sindical Constantin Creţan susţine că: „Este un început dezastruos pentru că e vorba de 2.000 de oameni acum fără să vorbim de alţi prestatori şi alţi agenţi economici, dar în următoarea perioadă, conform dispoziţiilor date de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional cu guvernul de la Bucureşti vor pleca peste 7.000 de salariaţi în următorii patru ani. Nu mai putem vorbi de un complex energetic de interes naţional ci de un SRL aflat la dispoziţia băieţilor deştepţi din energie”.

În schimb, conducerea interimară a companiei a anunţat că minerii şi energeticienii îşi vor putea recupera banii pentru orele din tura de noapte, pe care nu i-au încasat în ianuarie şi februarie.

Miercuri, directorii din cadrul CE Oltenia şi liderii sindicali au participat la o primă, şedinţă cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu. A fost constituit un comitet pentru identificarea măsurilor de eficientizare şi reorganizare a sistemului energetic pe cărbune. 

Politica