După ce Comitetul de Urgență al FRF a decis să modifice datele de desfășurare pentru finalele din Cupa României și Cupa Ligii, LPF a lansat câteva “atacuri” la adresa selecționerului Anghel Iordănescu, care a decis să reacționeze, miercuri, printr-un comunicat de presă în care a răspuns oficialilor Ligii. În urma deciziei federației, ultimul act al Cupei României a fost devansat pentru data de 10 mai, inițial fiind programat pe data de 14 mai, în timp ce meciul care va decide câștigătoarea Cupei Ligii a fost amânat pentru 17 iulie, după ce data fixată în primă fază a fost 11 mai. Aceste modificări au survenit ca urmare a cererii staff-ului naționalei pentru a avea timpul necesar să pregătească turneul final din Franța. Mai mult, Iordănescu are intenția de a comprima și campionatul intern, dar acest lucru nu pare posibil din cauza contractelor încheiate deja de LPF pentru drepturile de televizare. Redăm în continuare comunicatul integral apărut, ieri, pe site-ul oficial al FRF, în care Anghel Iordănescu a reacționat împotriva acuzelor aduse de Liga Profesionistă de Fotbal: “Mă adresez dumneavoastră în calitatea pe care o aveți de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din România, vicepreședinte FRF și membru în Comitetul Executiv al FRF, precum și cea de fost internațional, ca urmare a comunicatului emis, ieri, de instituția pe care o conduceți.
Înainte de toate, vă mărturisesc faptul că am constatat cu profundă mâhnire o diferență uriașă între vorbe și fapte când intră în discuție echipa națională. Tocmai de aceea voi fi scurt, pentru că toți cei care au ca interes prioritar echipa națională și parcursul ei în această perioadă ar trebui să fie concentrați, în opinia mea, asupra faptelor și nu să piardă vremea ticluind comunicate în care să-și declare sprijinul, iar în fapt să acționeze contrar.
Aveți dreptate, Liga 1 reprezintă un furnizor esențial de jucători pentru echipa națională, așa cum e și firesc. Dar beneficiile sunt reciproce, nu se orientează doar spre echipa națională. Valoarea unei competiții interne este dată de reprezentarea acesteia la nivelul loturilor naționale, precum și de participarea echipelor de club în competițiile europene. Dacă Liga 1 și Liga Profesionistă de Fotbal sunt alături de “tricolori”, nu sunt utile trâmbițările afecțiunii, ci măsuri concrete.
Inițiativa acestei comprimări a programului de play-off are drept singura justificare dorința noastră de a oferi fotbaliștilor 7 zile timp pentru odihnă și refacere, mentală și fizică, după cel mai încărcat sezon al Ligii 1 (o premieră cu play-off și play-out, Cupa României și Cupa Ligii cu jocuri tur-retur) și înaintea campaniei de pregătire pentru Euro 2016, obiectiv fundamental al fotbalului românesc în acest an. Așadar, avem în vedere, înainte de orice, jucătorii. Aceiași jucători care formează și inima competiției pe care o organizați. Înainte de bani, înainte de orice, fotbaliștii și fotbalul!
Nu încercăm, nici eu, nici colegii mei, să inducem în eroare opinia publică. Pregătim echipa națională și ne dedicăm total acestei activități. Nu intrăm în alte lupte decât cele din teren. Așa că, vă solicit cu prietenie, haideți să nu încercăm să ne mințim cu argumente de tipul “va fi nevoie de o vacanță mai lungă” sau “crește riscul accidentărilor” când tocmai o vacanță de 7 zile ne dorim pentru fotbaliști!
Federația Română de Fotbal și echipa națională au avut pe masă invitații privind partide amicale cu Anglia și Olanda. Personal i-am comunicat președintelui Răzvan Burleanu că nu putem onora oferta pentru Olanda câtă vreme nu a existat niciun răspuns de la LPF privind comprimarea play-off-ului. Cât privește posibilitatea unui meci cu Anglia, în cadrul unei discuții pe care am avut-o la Paris cu selecționerul englez referitoare la o partidă pe 22 mai și la care a fost martor și un oficial UEFA, am spus că nu putem răspunde afirmativ câtă vreme nu există răspunsul LPF, afirmativ sau negativ, privind comprimarea play-off-ului. Acesta a venit abia ieri.
Am solicitat Comitetului Executiv al FRF doar un program de pregătire cu patru partide amicale, în lunile mai și iunie, tocmai în ideea de a ajuta jucătorii din Liga 1 care ar putea fi prezenți la Euro 2016 și de a menține un tonus de competiție pentru jucătorii stranieri care evoluează mai puțin la cluburile lor.
Nu am folosit nicio strategie în situația creată de refuzul clubului FC Steaua București de a pune la dispoziție jucători echipei naționale, în baza unei decizii a Comitetului Executiv FRF. Și nu am spus niciodată, în nici un context, că “nu am nevoie de jucătorii echipei campioane, deoarece îi cunosc foarte bine”. Sunt martori toți membrii Comitetului Executiv al FRF iar dovadă stă înregistrarea ședinței respective! Dumneavoastră vă amintiți ceva ce nu s-a întâmplat? Cu aceeași prietenie, vă rog să nu îmi puneți în gură vorbe pe care nu le-am spus. E ca și cum, în palmaresul dumneavoastră de jucător, v-ar fi adăugate erori pe care nu le-ați comis în teren.
Vă reamintesc, domnule președinte Iorgulescu, faptul că în ședința Comitetului Executiv din 29 octombrie 2015 ați declarat că susțineți echipa națională necondiționat, dar că aveți în vedere și interesul cluburilor. Peste câteva minute, în aceeași ședință, v-ați abținut la votul pentru turneul de pregătire din Antalya. Să înțeleagă opinia publică unde e susținerea necondiționată și unde e demagogia.
În final, vă asigur de faptul că nu îmi caut scuze în avans. Pentru nimic. Nu am de ce. Cariera mea, atât ca jucător, cât și ca antrenor, nu a stat sub semnul eșecului, ci sub semnul încrederii, al victoriei și al performanței. Iar la Euro 2016 am toată încrederea că vom face o figură frumoasă. Cu un sprijin real, în această perioadă esențială de pregătire, nu cu declarații de dragoste egale cu zero și cu zero fapte”, se arată în comunicatul remis, ieri, de Anghel Iordănescu pe site-ul oficial al FRF.