vineri, octombrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Arta din flori, între viziunea creatorului şi personalitatea clientului

Aşezată pe o stradă cu iz istoric, o florărie din Craiova îşi poartă clienţii în lumea culorilor şi a miresmelor. Mirela Rădoi are harul de a fi designer floral şi afirmă cu tărie că “oameni mari” i-au călcat pragul de-a lungul timpului pentru a-i ajuta în organizarea evenimentelor, nunţile lor strălucind sub mâna magică a florăresei.

“E o poveste începută din ‘90. Căsătorită în ‘89, soacra mea vindea flori, avea o plantaţie în curte, câteva floricele acolo. În 95 am început pe cont propriu şi au început importurile, astfel că, nu m-am mai bazat pe cultura din grădină. Paşii au fost mărunţi, dar siguri. Eu spun că, indiferent ce şcoli se fac, cea mai bună şcoală e practica. Te loveşti de orice în meseria asta. Acum am început să lucrez 3D, să fac ursuleţi, să fac altceva decât se face. Lucrez singură pentru că indiferent cine m-ar ajuta nu mai este mâna mea şi atunci prefer să lucrez cu 2-3 ore mai mult, dar să ştiu că le lucrez singură. Am lucrat şi pentru “oameni mari” precum nunta domnului Solomon, nunta Deliei Matache unde a fost provocarea de a organiza un eveniment. Când iau comanda îmi notez şi în momentul în care mă apuc de lucru îmi amintesc discuţia cu clientul, pe când dacă dai comanda pe hârtie mai departe, la mâna a doua, pot apărea nemulţumiri. Am văzut şi mirese plângând în ziua nunţii. Ceea ce la mine nu s-a întâmplat niciodată. Căteodată par indiscretă dar întreb clientul: “ Unde îl duceţi ?”. Trebuie să ţii cont dacă este un şef, un prieten, o cunoştinţă, pentru că până la urmă, mesajul florilor se transmite. În momentul în care este o relaţie de prietenie te poţi juca cu culori. Florile le aduc din import pentru că şi clienţii au devenit selectivi, pretenţioşi, aş putea spune”, ne povesteşte florăreasa.

Cutii, bucăţi de panglică colorată, şnururi de mătase, voal, lumânări albe, foarfece şi multe alte detalii, îşi aşteaptă parcă “croitorul” să le prindă într-un curcubeu floral. Mirela Rădoi construieşte una din minunile ei în faţa mesei de lucru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Nu poţi să lucrezi întotdeauna după tendinţe. De exemplu dacă mireasa e o persoană delicată, degeaba sunt tendinţele mai “strong”, trebuie să te adaptezi şi după personalitatea clientului. Eu tot timpul le cer să-mi arate rochia, să o văd şi automat pot să fac o armonie a detaliilor. Sunt şi persoane cu atitudine, automat buchetele trebuie să le reprezinte şi de la buchete ajungem la lumânări şi la toate celelalte detalii. Trebuie să cunosc nunta şi desfăşurătorul nunţii mai bine decât cei implicaţi.

Am avut doi ani în care am lucrat mult pe hortensie. Totdeauna persoana care apelează la mine vine cu imaginea, cu o fotografie luată de pe internet, dar sunt momente când simt că trebuie să-i fac ceva special, pentru ea. Este un punct de plecare dar nu-mi place să copiez, trebuie să fie unică. Am făcut multe buchete pe garoafe, dar dacă au fost aranjate frumos nu s-au cunoscut că sunt garoafe, valoarea florilor o dă cel care le lucrează şi le pune în valoare. Pentru o nuntă pornim cu totul de la 0. Se începe cu buchetul de cununie civilă care trebuie să fie gata la prima oră, apoi lumânările, buchetele şi în momentul în care acestea sunt terminate sunt puse într-o cameră frigorifică şi se începe şi se lucrează sala, pentru că oricum sala trebuie să fie gata după-amiază. Lucrez singură şi pot să duc până la o nuntă de 50 de aranjamente pentru 50 de mese, într-o noapte şi o zi, aproximativ 24 de ore. Ceea ce se vede în faţă este frumos, este ceea ce şi-a propus clientul, dar nu aş vrea să vedeţi ce înseamnă atelierul când sunt lăzi întregi de flori. E partea nevăzută a meseriei. Din 90 până în 2012 activez în Craiova şi am vândut flori la Spitalul nr. 2, într-o piaţă stradală, în 2012 a fost provocarea absolută cu Delia Matache. Am avut colaborare cu o firmă din Bucureşti, am făcut o echipă şi am lucrat 2 ani de zile. În 2015 am avut o nuntă pe care nu am s-o uit niciodată, în Grecia pe o insulă şi am plecat cu toţii acolo, 100 de invitaţi plus preot, coafeză, cosmetician, iar eu cu 12 cutii de flori, cu 6 cutii de bureţi si o foarfecă. Nunta se ţinea pe plajă şi a trebuit să mă adaptez la condiţiile pe care le aveam acolo. Nu eram în atelierul meu unde am totul, să te gândeşti să pleci cu totul de acasă pentru că putea să apară neprevăzutul, acela a fost evenimentul pe care nu o să-l uit niciodată”, mărturiseşte Mirela Rădoi.

Și pentru a fi cu adevărat un profesionist, a urmat cursuri de specialitate.

“Am făcut şi un curs pentru design floral, am dat şi nişte examene pentru că mi-am zis că trebuie să pot mai mult. Din Olanda am diploma. Am început să postez şi videoclipuri cu ceea ce lucrez şi dorinţa mea este să pot să împărtăşesc şi altora şi să dau mai departe ceea ce ştiu. Dacă nu ai imaginaţie în meseria asta nu faci nimic, în momentul în care vorbeşti cu clientul, în mintea ta trebuie să ai scenariul şi produsul finit, altfel nu faci nimic. De fiecare dată când clientul a comandat, am păstrat 99% ideea, dar acel 1% a fost amprenta mea şi nicio lucrare de aici de la mine nu a plecat fără să-mi placă mie în primul rând. Persoanele interesate mă pot găsi pe facebook, Florărie Mirela Rădoi(designer floral) sau la adresa din strada Șerban Vodă, nr, 37, cine vrea să mă găsească, mă găseşte cu siguranţă”, ne-a mai declarat femeia pasionată de flori.

 

 

Politica