Mehedinţi: De azi, APIA primeşte cererile pentru plata terenurilor

Redactia
6 Min Read

Primăriile sunt obligate să elibereze adeverinţele fermierilor indiferent dacă au sau nu datorii la bugetul local , nu să-i şantajeze pe oameni cum a făcut-o până acum. Funcţionarul sau funcţionarii care vor mai practica această metodă securisto-comunistă se vor alege cu dosar penal pentru şantaj. O altă noutate, a anului 2016, este că la dosarul cererii unice nu se mai solicită copia de pe filele din Registrul Agricol,   Copia titlului de proprietate sau  declarația pe propria răspundere a fermierului privind motivul lipsei acestui document şi nici tabelul centralizator cu contractele de arendare, închiriere, comodat, asociere în participațiune.

De astăzi, fermierii pot depune cererile unice pentru plata de suprafaţă, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Anul acesta, lucrurile par puţin simplificate, faţă de 2015, atunci când fermierii au fost bulversaţi de sistemul IPA On line în care se identifică parcelele deţinute. La dosarul cererii unice nu se mai solicită copia de pe filele din Registrul Agricol;  Copia titlului de proprietate sau  declarația pe propria răspundere a fermierului privind motivul lipsei acestui document şi nici tabelul centralizator cu contractele de arendare, închiriere, comodat, asociere în participațiune. Campania de primire a cererilor unice de plată se va derula în perioada 1 martie – 16 mai 2016 fără penalităţi, respectiv 17 mai – 10 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.Odată cu deschiderea campaniei de depunere a cererilor unice pe suprafaţă, APIA  a lansat şi o sesiune de informare a celor care desfăşoară activităţi agricole cu titlul „Fii fermier activ, depune cererea unică şi poţi obţine sprijin financiar”.“APIA te aşteaptă!”, iar cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoască fermierii mehedinţeni au fost prezentate luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de conducerea APIA Mehedinţi.„Îi rugăm insistent pe fermieri să se prezinte la data şi ora specificate în invitaţii. Dumnealor, ca şi în anii trecuţi, au primit invitaţii prin poştă din partea funcţionarilor APIA, în care se arată data la care trebuie să se prezinte, ora şi funcţionarul la care trebuie să depună cererea. Beneficiarii pentru noua politică agricolă comună 2015 – 2020 se numesc fermieri activi”, a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Mehedinţi, Veronica Lungu.

Documentaţia e mult mai simplificată

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noţiunea de „fermier activ” i se atribuie fermierului care lucrează pământul. Cei care, în anul precedent, au obţinut venituri mai mari de 5 000 de euro trebuie să fie înregistraţi la Registrul Comerţului şi să facă dovada veniturilor obţinute.„Începând de anul acesta s-a simplificat procedura. Se prezintă cu adeverinţă de la Primărie care trebuie să fie semnată de primar, secretar, inspectorul responsabil de Registrul Agricol şi inspectorul responsabil de taxele şi impozitele locale”, a spus directorul adjunct al APIA Mehedinţi, Florina Bîrlibescu, adăugând totodată că primăriile trebuie să elibereze adeverinţele fermierilor indiferent dacă au sau nu datorii la bugetul local.O altă noutate, a anului 2016, este că fermierii nu mai sunt obligaţi să prezinte contractele de arendă decât dacă au teren concesionat de la comisiile locale sau de la ADS. Potrivit directorului executiv al APIA Mehedinţi, Greti Avram, comunele Malovăţ, Şişeşti, Floreşti şi Broşteni pot beneficia de sprijin pentru dezvoltare rurală în cadrul  pachetului pentru adaptarea la efectele climatice. Practic aceste suprafeţe sunt considerate a se confrunta cu constrângeri naturale.Tot începând din data de   1 martie se depun cererile şi în zootehnie. Fermierii trebuie să ştie că cererea poate fi completată de la orice calculator conectat la internet dar se încheie doar în prezenţa funcţionarilor APIA de unde primesc şi număr de înregistrare. Cu privire la tranşa a doua din plata pe suprafaţă, de anul trecut, reprezentanţii APIA Mehedinţi au transmis că aceasta se va achita după data de 8 aprilie.

Documente necesare pentru depunerea cererii unice

Copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport;
-Dovada deţinerii unui cont bancar activ;
-Procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuterniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA.

 

Share This Article