Preşedintele ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă, şi preşedintele ALDE Craiova, profesorul Mircea Năstase, candidat la funcţia de primar al Craiovei, au susţinut, vineri, o conferinţă de presă, în care au vorbit, între altele despre situaţia partidului la nivelul judeţului.
“ALDE la Dolj stă chiar mai bine decât credeam noi. Suntem un partid nou, ALDE Dolj a luat fiinţă oficial abia la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie. Din noiembrie şi până astăzi să ai organizaţii în aproape toate localităţile, e ceva. Suntem într-un proces înaintat de stabilire a candidaţilor”, a declarat Ion Cupă.
Profesorul Mircea Năstase a completat: „Și în Craiova suntem bine, stăm pe picioarele noastre, am început să mergem. Avem membri de calitate, într-un context în care, ştim foarte bine, resursa umană de calitate este din ce în ce mai puţină”.
ALDE îşi propune ca la alegerile locale, la nivelul judeţului, să obţină un procent de 15% din voturile alegătorilor. Cât despre alianţe, reprezentanţii partidului spun că vor gândi eventuale colaborări abia după alegeri.
Pe de altă parte, deputatul ALDE Ion Cupă a atras atenţia cu privire la schimbarea „prefecţilor în bloc”:
„Atunci când a fost învestit acest Guvern, numit Guvernul de tehnocraţi, a promis că schimbările pe care le va face se vor baza pe criterii de competenţă, profesionalism şi „omul potrivit la locul potrivit. Am văzut că a început în bloc schimbarea prefecţilor. Poate că ar fi trebuit schimbaţi, numai că cei numiţi sunt, de fapt, foarte apropiaţi de PNL, chiar posibili candidaţi la primării, sau alte funcţii. Aşa că, sunt foarte multe semne de întrebare legate de aceste numiri. Noi, cei de la ALDE nu am putut sta cu mâinile în sân şi am cerut invitarea domnului premier Cioloş în Parlament pentru a explica care au fost criteriile care au stat la baza acestor schimbări. Știm foarte bine că prefecţii au un rol extraordinar de important în organizarea alegerilor. Schimbarea prefecţilor, cu nici trei luni înainte de alegeri, ridică semne de întrebare foarte, foarte mari. Acest Guven este unul de tehnocraţi, sau este al cuiva?”.
În schimb, profesorul Mircea Năstase a vorbit despre planurile Ministerului Educaţiei privind scoaterea latinei din şcoli şi a reducerii orelor de geografie şi istorie.
„Din punctul meu de vedere, al dascălului cu peste 31 ani experienţă în învăţământ, consider că nu este normală nici diminuarea numărului de ore de la disciplinele geografie şi istorie şi cu precădere de la disciplina istorie, una foarte importantă. Dacă nu ştim cine suntem, de unde venim şi încotro vrem să ne ducem, nu vom şti niciodată ce cale să abordăm şi cum să ne comportăm nici cu vecinii şi nici cu ceilalţi. Istoria este piatra de căpătâi a oricărei naţiuni şi cunoaşterea ei ne poate duce la evitarea multor probleme şi conflictuale şi sociale în relaţia cu celelalte naţiuni. Diminuarea orelor de istorie este periculoasă, nefastă pentru învâţământul românesc”, a precizat Mircea Năstase
Scoaterea limbii latine din programa şcolară va duce la necunoaşterea originii limbii române, mai arată preşedintele ALDE Craiova.
„Pe vremea când eram director la Colegiul Elena Cuza, o elevă de la clasa bilingvă germană a avut şansa să studieze în clasa a XI-a într-un liceu în Germania, şi ne-a spus că deşi era la un profil de filologie, făcea matematică trei ore pe săptămână şi făcea latină două ore pe săptămână. Am rămas surprins, în contextul în care în România clasele de filologie au prevăzută în programă o singură oră de limba latină. Structura gramaticii germane este aceeaşi cu cea a limbii latine. Dacă popoarele anglo-saxone încurajează studierea limbii latine, nu ştiu de ce noi, o insulă de latinitate într-o mare slavă, nu avem acest curaj şi această consecvenţă de a lăsa studierea limbii latine într-o programă şcolară şi aşa bulversată de tot felul de discipline”, a precizat candidatul ALDE la funcţia de primar al municipiului Craiova.