Simpozionul „Brâncuşi – artistul tuturor culturilor,, a avut loc, joi, 18 februarie, la Craiova urmând ca celelalte manifestări să se desfăşoare, astăzi 19 februarie, la Târgu Jiu, prilejuite fiind de împlinirea a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor oltean.
Lucrările simpozionului, au fost găzduite de sala “Mitropolit Nestor Vornicescu” de la Centrul de restaurare al Facultăţii de Teologie din Craiova şi au debutat cu un cuvânt de întâmpinare al Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi cu mesajele reprezentanţilor autorităţilor publice locale.
„Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie. Ne-a făcut mare plăcere să fim cu dumneavoastră aici şi din momentul în care ne-aţi anunţat această temă am fost foarte bucuroşi pentru că Brâncuşi este personalitatea cea mai puternică a acestei regiuni şi de fiecare dată, poate v-am mai spus, când ne întâlnim cu delegaţii din străinătate şi le spunem o poezie să vadă că nu au venit „într-un sat fără câini” şi într-o zonă din nu ştiu ce continent uitat şi le spunem că atunci când au venit cu avionul poate nu ştiu că a fost un Henri Coandă care e de pe aceste meleaguri şi a copilărit aici şi în momentul în care îşi iau notiţe nu ar fi putut să o facă dacă nu ar fi existat un Petrache Poenaru care să fi inventat stiloul şi dacă vor căuta pe Google să vadă care este cel mai cunoscut român, este Brâncuşi, Brancuzi, Brâncu, cum s-o numi el, nu e francez e român, plecat din Hobiţa Gorjului. Sigur că politicienii nu ar trebui să vorbească despre evenimente ca acestea şi mai repede ar trebui faptele să vorbească despre modul în care pun în operă valorile pe care le-a lăsat un asemenea geniu şi aici, faţă de alte dăţi, noi venim în faţa dumneavoastră fără să ne mai ruşinăm. De data aceasta venim şi vă spunem că în ultimii ani, şi când vorbesc la plural vorbesc şi pentru doamna primar care cu siguranţă o să vă spună mai departe pentru că multe dintre aceste proiecte sunt comune. În primul rând vorbim despre Muzeul de Artă cu 8 milioane de euro restaurat, acolo unde o sală specială poartă numele lui Brâncuşi, iar operele lui Brâncuşi sunt puse la mare respect şi bineînţeles, de fiecare dată, ajungem la opera care este cea mai cunoscută, la cel mai scump sărut din lume de circa 20 de milioane de dolari şi după ce am făcut toate aceste lucruri ne-am gândit că nu este de ajuns, că trebuie să facem ceva mai special pentru Brâncuşi, un loc care să fie numai al lui Brâncuşi. Am găsit această posibilitate şi cu 7,3 milioane de euro vom face un edificiu special pentru Brâncuşi, care va fi spectaculos numai prin construcţia sa. Și acest lucru nu puteam să-l facem fără aportul Primăriei Craiova care a sărit prima şi într-o şedinţă de Consiliu ne-a dat o porţiune de teren. Va fi pentru prima dată după foarte mulţi ani când în România se contruieşte ceva pentru Brâncuşi”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
În cuvântul adresat invitaţilor Mitropolitul Olteniei a subliniat necesitatea de a cinsti valorile şi personalitatea înaintaşilor noştri.
"Domnule preşedinte, stimate doamne, stimată doamnă primar, prea sfinţiile voastre, prea cucernicile voastre, iubiţi invitaţi şi participanţi la această comemorare, la această sărbătoare a unuia dintre fiii Olteniei, a unei mari personalităţi cunoscute în ţara noastră şi peste hotare, a unei memorii vii prin operele sale. Constantin Brâncuşi reprezintă pentru noi omul care a reuşit în viaţă cu ajutorul lui Dumnezeu să depăşească limitele firii umane şi să ajungă în patrimoniul valorilor universale şi pentru aceasta l-am numit „omul tuturor culturilor”. Este de datoria noastră ca să ne aducem aminte, cum spune Sfântul Apostol Pavel, „de înaintaşii noştri”, să le urmăm pilda, să le urmăm exemplul şi să-i promovăm în toate momentele vieţii noastre. Personalităţi, cum este Constantin Brâncuşi, sunt de dorit în toate naţiile şi în toate popoarele lumii. Toţi gravităm în jurul acestor personalităţi pentru că, în primul rând, sunt deţinătoarele darului lui Dumnezeu. Dumnezeu lucrează prin oameni. Lucrările lui Dumnezeu sunt arătate prin om şi omul este acela care, cu ajutorul înţelepciunii divine pătrunde în taina materei s-o aranjeze în aşa fel încât să reziste în timp şi să fie un act de comuniune între pământ şi cer. Constantin Brâncuşi s-a ridicat dintre ai noştri şi poartă până la trecerea sa în lumea veşnică această energie a pământului nostru, nu s-a dezis niciodată şi nici nu a căutat să se convertească în altceva decât ceea ce i-a dat Dumnezeu prin lucrare. Brâncuşi este prezent în mijlocul nostru, este actual în mijlocul nostru şi în acelaşi timp un model pe care nu putem să-l neglijăm mai ales în epoca noastră şi dacă vorbim de atâtea ori că avem nevoie de exemple, iată exemplul, am putea spune, iată omul, omul pe care noi îl punem înaintea urmaşilor noştri ca să fie luat ca pildă de consecvenţă şi ca pildă de ataşament faţă de valorile noastre româneşti, faţă de poporul nostru şi faţă de toţi românii”.
Prezent la eveniment, directorul Biblotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, a remarcat fructuoasa colaborare dintre instituţia pe care o conduce, Biserică şi Consiliul Judeţean Dolj:
“Vreau să vă spun că ne încearcă o mare bucurie astăzi, când aniversăm la Craiova 140 de ani de la naşterea marelui Constantin Brâncuşi, ca Biblioteca Judeţeană să fie partener cu Facultatea de Teologie din Craiova în organizarea acestui eveniment cultural. Și în anii precedenţi Biblioteca Judeţeană organiza manifestări care erau dedicate lui Constantin Brâncuşi, dar anul acesta cu atât mai mult, cu binecuvântarea Mitropolitului Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean am reuşit să facem un program de care suntem foarte mândri”.
Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, împreună cu Consiliul Judeţean Dolj şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” au organizat acest simpozion internaţional cu titlul “Constantin Brâncuşi-artistul tuturor culturilor”. La eveniment a participat şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care a făcut mai multe dezvăluiri despre proiectele municipalităţii legate de personalitatea lui Constantin Brâncuşi.
„O să încep prin a vă felicita, pe organizatori şi în special pe Înaltpreasfinţia pentru acest eveniment care trebuie să marcheze o personalitate a Olteniei pentru că nu este doar cel mai cunoscut dintre olteni Constantin Brâncuşi, dar este şi cel mai cunoscut dintre români. Când mergi în afara graniţelor ţării şi vorbeşti despre personalităţile cunoscute, Brâncuşi este primul care le vine în minte tuturor celor care ştiu câte ceva despre România. Brâncuşi nu este singurul oltean cunoscut în străinătate, ne mândrim şi cu un alt mare om de cultură născut la Slatina, Eugen Ionesco şi care şi-a finalizat studiile chiar aici în Craiova. Ne mândrim în Craiova cu cea mai mare colecţie de opere Constantin Brâncuşi din România, din păcate mică faţă de cea care există la muzeul francez dar să sperăm că statul român va mai reuşi să recupereze câteva din opere. În acelaşi timp, vreau să vă spun că în momentul în care ne-am gândit cum va arăta noul stadion al Craiovei şi am stat de vorbă cu arhitecţii le-am spus că trebuie să se gândească că Craiova nu este doar patria fotbalului ci şi patria lui Brâncuşi şi ar fi bine ca ei să-şi imagineze o formă ovoidă, aşa cum gândea Brâncuşi şi aşa cum are foarte multe opere din colecţia sa, aşa cum s-a întâmplat şi o să vedeţi că se va finaliza anul acesta”, a declarat Olguţa Vasilescu.
De asemenea, Simona Moise, subprefect de Dolj, s-a aflat printre invitaţii la Simpozion, prilej cu care a ţinut să amintească faptul că trebuie să fim mândri că suntem olteni.
Simona Moise “Ce-ai putea să spui ca şi reprezentant al unei instituţii, astăzi, când îl omagiem pe marele român Brâncuşi ? Decât că te raliezi la titulatura de român şi să spui că suntem mândri că suntem olteni, că suntem născuţi pe meleagurile unde s-a născut marele Brâncuşi şi avem datoria să-l aducem în sufletele românilor, să ni-l asumăm aşa cum în fiecare dintre noi este un fragment de divinitate, aşa în sufletul nostru ar trebui să fie un fragment, o bucăţică de Brâncuşi”.