Comunicat de presă ALDE Dolj

Redactia
7 Min Read

Filiala ALDE Dolj îşi exprimă punctul de vedere cu privire la 3 teme de interes public: cazul Antena 3, cazul copiilor bolnavi din Argeş şi adoptarea propunerii legislative privind înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul specific în industria turismului, la hoteluri şi unităţi de alimentaţie publică.

Credem ca în cazul Antena 3 este vorba de suprimarea libertăţii presei. Libertatea de exprimare este un drept fundamental al cetăţenilor, pe care nicio instituţie a unui stat nu poate şi nu trebuie să o îngrădească.

ALDE militează pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. O componentă a acestui deziderat al ALDE este reprezentată de garantarea libertăţii presei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

ALDE rămâne un garant al dreptului la liberă exprimare, în virtutea valorilor democratice pe care România le apără, şi susţine continuarea eforturilor de apărare a independenţei presei.

ALDE a reacţionat în ceea ce priveşte cazul Antena 3 nu doar prin intermediul reprezentanţilor săi din România, ci şi prin intermediul liderilor europeni.

Vorbim în mod fundamental în acest caz de drepturi şi libertăţi. De aceea, cea mai importantă instituţie a ţării, Parlamentul României, a avut cea mai consistentă reacţie prin intermediul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Este o lovitură în plex dată democraţiei din România şi libertăţii de exprimare a presei. Considerăm că nu există niciun fel de explicaţie logică pentru care funcţionarii ANAF îi legitimau pe cei care muncesc la trustul de presă şi acţionau ca şi cum ar fi fost vorba de nişte infractori. Vorbim de un tratament abuziv. Acest termen de cinci zile se dă celor care ocupă abuziv un imobil. O asemenea acţiune în forţă împotriva unei instituţii de presă este neconformă cu principiile fundamentale ale democraţiei.

Începând de astăzi, organizaţia judeţeană a ALDE va începe o strângere de semnături în localităţile din judeţul nostru pentru o petiţie al cărui scop este acela de a atrage atenţia cu privire la libertatea presei.

Este necesar să luăm atitudine acum faţă de o încercare de suprimare a libertăţii presei, înainte de a fi prea târziu să acţionăm.

În cazul copiilor bolnavi din Argeş la mai bine de 10 zile de la momentul în care s-a aflat autorităţile dau neputincioase din umeri. Mai grav este că îşi pasează vină de la una la cealaltă, în timp ce părinţii îşi plâng micuţii şi aşteaptă răspunsuri, pe care nu le primesc.

Este inadmisibil ca, în 2016, zeci de părinţi să nu poată face altceva decât să se roage cu disperare ca tratamentele să salveze vieţile copiiilor lor şi alte sute de mii să nu ştie cu ce să îşi mai hrănească bebeluşii.

Este inadmisibil ca autorităţile sanitare judeţene şi centrale să bâjbâie realmente.

Este inadmisibil să faci analize la sursele de alimentare cu apă, la laptele praf sau la alimentele consumate în comun de copii la două săptămâni după ce a izbucnit totul.

Cei din ministerul Sănătăţii au de răspuns la nişte întrebări esenţiale:

  1. De ce nu aţi declanşat alertă epidemiologică?

  2. Cine coordonează celula de criză?

  3. De ce nu aţi anunţat populaţia ce măsuri suplimentare ar trebui să ia pentru a preveni îmbolnăvirile?

  4. Şi, mai ales, cine sau ce vă opreşte, dacă simţiţi că nu puteţi controla şi coordona această situaţie de criză, să apelaţi la omologii dumneavoastră de peste hotare, care ne-ar putea veni în ajutor?

  5. Oare aceşti copii, care depind de noi sută la sută, nu merită toată atenţia dumneavoastră?

Reprezentanţii Guvernului sunt incapabili să gestioneze o situaţie de criză. Nu există comunicare, nimeni nu dă detalii, trăim într-o zona a speculaţiilor. Reacţia autorităţilor sau mai bine spus lipsa de reacţie este revoltătoare.

Avem nevoie de răspunsuri, avem nevoie să ştim de ce pierd lupta cu boala aceşti copii. Este foarte grav că la peste 10 zile de la aflarea despre această criză instituţiile noastre nu au fost capabile prin propriile forţe să găsească răspunsul la o întrebare crucială: de ce s-au îmbolnăvit copiii?

Pentru modul în care a fost gestionată această criză trebuie să existe o asumare de răspundere din partea ministrului Sănătăţii. Dacă un ministru numit politic producea un astfel de haos, era dat afară de partidele politice, de premier.

Este necesar ca acesta să îşi depună mandatul, iar dacă nu face acest lucru, atunci premierul Cioloş poate interveni pentru a-l schimba.

Adoptarea propunerii legislative privind înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul specific în industria turismului, la hoteluri şi unităţi de alimentaţie publică este esenţială pentru că, acest tip de impozit va elimina suspiciunile în ce priveşte evaziunea fiscală în domeniul business-ului autohton; impozitul specific va garanta colectarea impozitelor pentru fiecare unitate.

Partidul nostru este în strânsă legătură cu mediul anteprenorial din România, iar politica noastră este aceea de a întreba mediul de afaceri, dar şi societatea în ansamblu ce şi-ar dori de la noi.

Tocmai de aceea am susţinut propunerea privind înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul specific în industria turismului, la hoteluri şi unităţi de alimentaţie publică.

Vrem să facem lucrurile să funcţioneze cât mai uşor pentru cei care desfăşoară activităţi în domeniul turismului.

Noi, cei din ALDE, avem întâlniri şi consultări în mod constant cu reprezentaţii mediului de afaceri, ca să putem înţelege mai bine care sunt problemele pe care le întâmpină oamenii de afaceri în tot acest hăţiş birocratic românesc.

Totodată, ca partid liberal, noi am apărat mereu interesele celor care vor să facă afaceri în România. Sperăm că şi deputaţii vor susţine şi vor vota acest proiect de lege atât de mult aşteptat de mediul de afaceri.

 

 

Share This Article