Dacă sistemul funcţiona, poliţistul Barbu nu murea…

Redactia
9 Min Read

Cazul morţii poliţistului comunitar Constantin Barbu dovedeşte că statul român foloseşte oameni nepregătiţi în misiuni dificile, lucru extrem de grav.Nu e voie să trimiţi doi poliţişti comunitari , fără pregătire, unul de 57 de ani, în prag de pensionare, la intervenţii speciale, să se lupte noaptea cu bandele stradale. Există în orice Inspectorat de Poliţie Judeţean echipaje de mascaţi sau echipaje de poliţişti special antrenaţi de la Serviciul Ordine Publică. Unde au fost oare mascaţii şi poliţiştii-poliţişti, aflaţi în tura de noapte, în acea noapte fatidică ? De ce n-a ajuns niciunul să-i sară în ajutor poliţistului comunitar omorât în bătaie? Puţini ştiu că Poliţia Locală Severin are, tocmai din anul 2010, echipament de protectie ultramodern gen ,,Robocap” pentru dotarea şi înfiinţarea unui Departament Special de Intervenţii . S-a ales praful de acest proiect… Echipamentul de protecţie cumpărat cu bani de la bugetul local e păstrat în continuare la naftalină…

 

Moartea poliţistului local severinean Constantin Barbu scoate la iveală o anomalie. Poliţia Locală Drobeta-Turnu Severin prin bugetul local alocat de către Primărie a cumpărat, de ani buni, dar ţine la naftalină, echipamente speciale pentru un detaşament propriu de Intervenţii Speciale. Este vorba de haine şi accesorii poate mai tari decât ale mascaţilor din IPJ Mehedinţi. Un poliţist local îmbrăcat într-un astfel de costum zici că este ,,Robocap”. Are totul protejat, capul cu cască specială, ochii, cu ochelari speciali, faţa, chiar şi gâtul. Din costumaţie mai fac parte cotiere, genunchere şi alte chestii care îl apără nu numai de vreo lovitură , fie ea şi de par, dar şi de glonţ. Căci din echipament nu lipseşte nici vesta anti-glonţ. Şi nici pistoale cu laser. Dar la ce bun dacă nimeni nu le foloseşte în misiuni? Cât au costat oare şi de ce stau la mezat? De ce? În perioada în care s-au achiziţionat aceste costume speciale pentru aşa-zisa echipă specială de intervenţie a Poliţiei Comunitare, căci atunci se numea Poliţia Comunitară nu Locală, şefii instituţiei se băteau cu pumnul în piept că vor avea o ,,trupă” mai tare ca a mascaţilor din IPJ Mehedinţi. Au existat tentative de a angaja special antrenori de arte marţiale pentru pregătirea fizică necesară agenţilor. Urma să fie recrutaţi cei mai buni luptători din rândul Poliţiei Comunitare. Aici însă măreţul proiect s-a blocat. Motivele le ştiu doar autorităţile locale. Cică s-a schimbat legea şi a trebuit să se reducă numărul de poliţişti comunitari. Era permis să fie în jur de un poliţist comunitar la 1.000 de locuitori. Şi autorităţile locale au găsit motiv să se împotmolească în finalizarea beneficului proiect. Nu s-a mai dorit , că orice face omul dacă vrea… De aceea modernul echipament pe care se aşterne praful din zi în zi , se pare că e scos doar la defilări şi atât. Dacă un astfel de Departament de Intervenţii se înfiinţa , cu siguranţă poliţistul Barbu nu murea! Când mascaţii sau orice detaşament special antrenat pentru astfel de scandaluri sunt solicitate , păi, fac ravagii. Poate să fie şi mama interlopului, dacă nu face ce i se spune, e pus rapid cu burta la pământ, poate chiar împuşcat în picior…Ei bine, la scandalul de pe data de 2 februarie , izbucnit după miezul nopţii între două bande de golani, Dispeceratul Poliţiei Locale anunţat de un taximetrist, a trimis doi poliţişti locali , fără pregătirea necesară în astfel de intervenţii speciale, unul dintre ei , care a fost ucis , Constantin Barbu, de 57 de ani , era în prag de pensionare.

 

Poliţia Locală Severin susţine că are competenţe în astfel de intervenţii

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Poliţia Locală Drobeta-Turnu Severin ne-a anunţat oficial că are competenţe în intervenţii la scandaluri stradale : ,,Poliţia Locală are competenţa pe legea numărul 61 privind tulburarea ordinii publice prin scandal. Echipajele noastre de ordine publică au şedinţe de pregătire în fiecare lună. Pe dispeceratul nostru s-a primit apelul la orele 1.58 şi la orele 2.02 s-a chemat Salvarea să vină la faţa locului pentru poliţistul nostru. Deci vorbim de un timp rapid , de nici 4 minute, în care s-au petrecut evenimentele ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Severin, Luria Mărţuică.

 

,,Intervenţiile de acest gen se fac de către oameni antrenaţi!”

 

Opinia publică este oripilată de moartea poliţistului comunitar. Un domn pe nume Stan Toma pune punctul pe i ,,Ce prostie din partea statului să folosească asemenea oameni nepregătiţi pentru intervenţii speciale. Poliţiştii locali nu sunt apţi să aplaneze conflicte armate sau să intervina în scandaluri. Ei sunt pur şi simplu paznici, şi atât. Intervenţiile de acest gen se fac de către oameni antrenaţi şi pregătiţi special, cu echipament special. Omul acesta a fost ucis de inconştienţa sistemului. Sper ca familia să ceara socotelă statului pentru această situaţie “, spune omul respectiv.

Cum a fost omorât, în timpul serviciului, un poliţist în etate de 57 de ani

Poliţistul local Constantin Barbu a fost condus duminică pe ultimul drum de sute de persoane, familie, prieteni, colegi, cunoscuţi. După o luptă de mai bine de o săptămână pe patul de spital de la Craiova, poliţistul a pierdut lupta cu viaţa, joi noaptea. Agresorul se află în arest preventiv şi va răspunde pentru crima comisă. În urma unui apel prin Dispecerat , un echipaj al Poliţiei Locale a fost solicitat să intervină, în noaptea de 2 februarie a.c., în faţa unui club din Drobeta-Turnu Severin, unde un grup de tineri făceau scandal. Când a ajuns la faţa locului împreună cu un alt coleg, Constantin Barbu a încercat să-i legitimeze pe aceşti tineri scandalagii şi să discute cu ei. Nici nu a avut timp să folosească armamentul din dotare pentru că a fost surprins de o lovitură puternică în faţă din partea unuia dintre tineri. Surse din rândul anchetatorilor spun că agresorul, Marian Burducea (26 de ani), a fost atât de violent că după ce i-a aplicat prima lovitură, moment în care poliţistul local s-a dezechilibrat, i-a mai aplicat cu bestialitate încă un pumn în zona feţei. Constantin Barbu s-a lovit cu capul de bordură, a sângerat abundent, iar cei aflaţi la faţa locului s-au temut că se va îneca în propriul sânge. A fost transportat de urgenţă la Spitalul din Drobeta-Turnu Severin, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirugie a Spitalului din Craiova. Timp de mai multe zile s-a aflat în comă indusă, iar în data de 10 februarie a fost operat de medicii craioveni, care s-au declarat la acea dată optimişti în ceea ce priveşte evoluţia stării sale de sănătate. Joi noapte (12 februarie), după trei atacuri de cord succesive, Constantin Barbu s-a stins însă din viaţă. Duminică a fost înmormântat, fiind condus pe ultimul drum de sute de persoane.
 

Share This Article