Inspectoratele şcolare ar putea fi desfiinţate. Parlamentarul independent Cornel Comşa este iniţiatorul proiectului legislativ care a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.
Dacă legea ar trece şi de Senat, for decizional în acest caz, şi inspectoratele şcolare ar fi dizolvate, administraţia locală care deţine deja terenurile şi clădirile în care funcţionează şcolile şi alte instituţii de învăţământ, ar urma să preia şi atribuţiile de administrare, în baza resurselor proprii şi a finanţărilor de la minister.
Directorii ar urma să fie numiţi direct de către consiliul de conducere al şcolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza în cadrul unităţii de învăţământ. De altfel, în cadrul proiectului, se prevede ca responsabilitatea inspecţiei şcolare să fie preluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), care ar urma să monitorizeze şi „calitatea activităţilor de predare-învăţare şi respectarea standardelor naţionale şi a indicatorilor de performanţă, prin inspecţie şcolară”.
Nu este o soluţie deloc utilă pentru învăţământ, este de părere preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar “Spiru Haret” Dolj, Constantin Lungulescu.
„Este o prostie legea desfiinţării inspectoratelor şcolare. Sunt nişte aberaţii ale unui parlamentar, vor să schimbe inspectorii şcolari generali care au dat concurs, este o jignire la adresa unor oameni care au învăţat şi au luat concursul respectiv. A doua problemă este inspecţia şcolară, vin nişte firme specializate să facă nişte inspecţii şcolare, pe care le făceam noi cu metodiştii noştri, este o felie pentru tot felul de ONG-uri. Titulatura vor să o facă la nivel de unitate şcolară, concurs de la unităţile şcolare, şuşanele din alea de care au mai fost. Apoi examenele naţionale, evaluarea naţională, simulări, cine le organizează, ONG-urile, adică plătim bani la un buget insuficient pentru alţii. Impedimente sunt că este vorba de concursurile naţionale, evaluare naţională, bacalaureat, evaluări, clasele II, IV, VI, inspecţiile şcolare pe care trebuie să le facem pentru profesori, pentru cadrele didactice, vor să le externalizeze, titulară la nivel de unitate şcolară, directorii sunt puşi de primar, nişte prostii, adică nişte oameni cu 7 clase pun directori. Vor să nu mai fie inspectori şcolari, să externalizăm inspecţiile şcolare, să le facă altcineva, să plătim aceşti oameni care muncesc ce-i drept, concursurile, evaluarea naţională să le facă altcineva, bacalaureatul probabil că vrea să-i dea felia Universităţii, deci nişte prostii”, a declarat Constantin Lungulescu.
Inspectorul şef al ISJ Dolj, Lavinia Craioveanu a precizat referitor la desfiinţarea inspectoratelor şcolare: „Eu nu vreau să comentez această decizie, dacă aşa se decide în Parlament, asta este situaţia. Ca şi conducător al inspectoratului şcolar, consider că Inspectoratele au un rol foarte important, dar dacă decizia Parlamentului este să le desfiinţeze, asta este, ne supunem legislaţiei în vigoare”.