sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Pacienții Ambulatoriului Spitalului Filantropia, duși pe brațe până la cabinete?

Pacienții Ambulatoriului Spitalului Filantropia din Craiova s-au întors parcă în timp. Oamenii sunt urcați la etaj… pe brațe, în lipsa unui lift care să-i ajute. Persoanele cu handicap se chinuie, de asemenea, să ajungă la cabinetele de specialitate din clădirea unde a fost mutat Ambulatoriul Spitalului. Oamenii se plâng că rampa de acces pentru aceste persoane lipsește, iar de lift, pentru a ușura deplasarea pacienților până la etajele clădirii, nici nu poate fi vorba.

Pacienții sunt nemulțumiți de faptul că tocmai în aceste instituții importante ale statului nu există asemenea mijloace pentru a ușura viața oamenilor. Sunt cabinete la ultimele etaje ale clădirii la care oamenii spun că ajung cu greu, să nu mai vorbim de cei aflați în scaunul cu rotile, care nu beneficiază de niciun sprijin din partea instituției. Din imagini se poate vedea că scările și holurile clădirii sunt înguste iar transportarea pacienților spre cabinete este dificilă, deplasându-se pe propriile picioare, dar să se mai afle și în scaun cu rotile sau întinși pe o targă. Un pacient al spitalului spune că nu la toate unitățile din oraș sunt rampe de acces sau acolo unde există nu sunt construite la unghiul potrivit și nu au întinderea necesară ca cel în cauză să poată ajunge la un anumit compartiment fără a avea nevoie de ajutorul membrilor familiei sau al personalului. Cei în cauză mai atrag atenția că fiecare clădire ar trebui prevăzută cu o asemenea rampă pentru un acces mai ușor.

Rampa pentru persoane cu handicap oferă cetățeanului cu dizabilități posibilitatea de a avea acces la o viață socială normală, la educație, la un loc de muncă și nu numai. Din păcate, mediul public nu este accesibil persoanelor cu dizabilități, în ceea mai mare parte. Există instituții publice importante, care lucrează direct cu publicul și totuși nu au o rampă de acces în clădire, un ascensor sau minime facilități de comunicare cu cetățenii cu dizabilități. Deși cadrul legislativ există – Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în realitate, respectarea acesteia lasă de dorit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Clădirea unde a fost mutat Ambulatoriul Spitalului Filantropia are trei etaje și 11 cabinete unde pacienții vin pentru consultații. Din cele 11 cabinete existente, numai două sunt situate la parterul clădirii și ușor accesibile. Unitatea spitalicească nu este prevăzută cu lift, iar în eventualitatea unei urgențe pacienții, probabil, sunt transportați pe brațe:„Nu există lift. E foarte greu. Să urci atâtea scări. Îți iasă sufletul. Am crezut că mor până sus. Nu știu ce fac săracii oamenii mai în vârstă care vin aici sau cei care nu se pot deplasa din cauza unei boli. Probabil sunt luați pe brațe și duși la cabinete. Să nu ai tu un mijloc de transport? E foarte greu, moare omul până urcă scara să ajungă unde are nevoie. Noroc că m-a ținut fata de braț de m-a mai ajutat să urc dar nici ea nu avea loc pe scările astea. Așa sunt făcute. Dar dacă nu ai pe nimeni, ce faci? Cine te ajută?”, a spus o pacientă a spitalului.

Legea nr. 488/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările ulterioare, alocă un capitol distinct acestei probleme stabilind contravenții și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale. Deși obligațiile instituțiilor publice sunt foarte clar descrise de lege, practica arată tocmai contrariul. Astfel , în lege este prevăzut că : ”În vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la mediul fizic, informațional și comunicațional, autoritățile vor implementa conceptul ACCES PENTRU TOȚI, pentru a împiedica crearea de noi bariere și apariția unor surse de discriminare. Clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, adaptarea accesului la ele(…), vor fi adaptate astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Rampa de acces în orice clădire este considerată deseori un mijloc de suport nu numai pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru bătrâni, pentru mamele cu copii în cărucior sau pentru transportul unor mărfuri. Cu toate acestea, există încă clădiri care nu au fost dotate cu un astfel de mecanism simplu de facilitare a accesului. Ori, rampa de acces este cel mai simplu și la îndemână instrument în acest sens.

 

 

 

 

Politica