sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

“De la periferie și până la Primărie”

În ultimii ani, administrația locală a pus accentul pe înfrumusețarea zonei centrale a Craiovei, iar periferia are în continuare de suferit. Este opinia candidatului PNL la funcția de primar al Craiovei, Pavel Badea.

Pavel Badea ne-a declarat, într-un interviu,  că, dacă ar câștiga alegerile din acest an și ar fi primar, ar începe cu dezvoltarea orașului dinspre periferie către Primărie.

Reporter: De ce această temă?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pavel Badea: “Centrul vechi a căpătat o nouă față și este bine că s-a făcut asta. Însă, mulți craioveni trebuie să suporte zi de zi mizeria, gropile din drumuri și chiar noroiul din zonele în care locuiesc. Vorbim de Bariera Vâlcii, unde lucrările trebuiau finalizate de mult, iar asta încă nu s-a întâmplat. Lucrările au demarat de patru ani, în urma unor proiecte ale vechii administrații și trebuiau finalizate acum aproape doi ani. Termenul a fost cu mult depășit, iar craiovenii din zonă au de suferit. Am făcut și o petiție prin care cerem actualului primar să urgenteze lucrările.

Probleme sunt și în zonele Romanești, Fața Luncii, Făcăi, Brestei. Aici sunt străzi neasfaltate care se inundă la fiecare ploaie și pe lângă noroiul pe care îl lasă în urmă, nu de puține ori s-a întâmplat ca locuințele oamenilor să fie inundate. Nu mai vorbim de mizerie. Luna trecută am semnalat faptul că pe strada Râului erau mormane de gunoaie. Ulterior, ca să îmi dea mie „o lecție”, doamna primar sau cei de lângă dumneaei au convins cetățenii din zonă să facă curățenie. Foarte bine, au făcut, dar nu cred că trebuia să aștepte să merg eu acolo să fac poze și să semnalez problema. Sunt lucruri care țin de o bună creștere și, mai ales, de o bună administrare. În aceste zone locuiesc cetățeni care merg la serviciu în fiecare zi, care plătesc taxe și impozite la bugetul local. Și ei trebuie să trăiască în condiții minime de civilizație. Chiar zilele trecute, după ce că trebuie să ocolească gropile, o parte dintre craiovenii din zona Brestei au rămas și fără lumină pe străzi. Vă dați seama că pentru cei care s-au întors spre case după lăsarea serii a fost o adevărată aventură. Neplăcută”.

Reporter: Bine, bine, știm cu toții aceste probleme, noi le-am semnalat de mai multe ori. Dar dumneavoastră faceți parte din consiliul local de când este primar Olguța Vasilescu. Nu ați știut de aceste probleme până acum? De ce nu le-ați adus în atenția administrației? De ce nu ați făcut ceva până acum?

Pavel Badea:„A fi consilier local nu este același lucru cu a face parte din Executiv. Noi venim cu propuneri pe care Executivul ar trebui să le ia în seamă. Spun „ar trebui” pentru că, în realitate, nu se întâmplă. La început am crezut că primarul chiar vrea să facă ceva pentru orașul nostru. Cu timpul, am realizat că nu este așa. Acum, noi consilierii opoziției, dacă venim cu proiecte, Executivul nu le acceptă. De aceea facem apel la cetățeni, poate împreună reușim să urgentăm efectuarea unor lucrări precum este cea din Bariera Vâlcii, ori casetarea canalului din Cornițoiu. Mi se pare inuman să lași oamenii din zonă să suporte mirosul acela în fiecare zi. Este îngrozitor”.

Reporter:În ultima vreme ați vorbit despre problemele din învățământul craiovean, cele de infrastructură. Primarul în funcție a arătat că a investit și în acest domeniu. Ce ar mai trebui făcut?

Pavel Badea:„Da, s-a investit, dar în școli în care sunt oameni de-ai lor. Și nici măcar în toate. Nu știu după ce criterii și-au stabilit prioritățile. Sunt multe unități de învățământ în stare deplorabilă. Și, una pe care o vede toată lumea și despre care am tot vorbit în ultimele zile, Colegiul Carol I. Da, am un interes direct acolo. Copilul meu învață în acest Colegiu, dar la fel ca și copiii altor câteva sute de craioveni. Este o clădire istorică, este un Colegiu de prestigiu. E bătălie, cu ghilimelele de rigoare, între elevi pentru a intra în acest liceu. Nu poți să îl lași în paragină. Trebuia făcut ceva de mult. Nici acum nu este târziu, numai să se facă. E nevoie urgentă de investiții în reconsolidare”.

Reporter:Pentru că tot suntem la capitolul învățământ, ce proiecte aveți în acest domeniu, lăsând la o parte reabilitările și renovările.

Pavel Badea „În primul rând trebuie să scoatem politica din școli, atât cât se poate. Avem nevoie de oameni cu performanțe educaționale, nu politice. Pe de altă parte, legat de educația fizică, îmi doresc ca în fiecare cartier al Craiovei sau măcar să avem câteva zone în punctele cheie ale orașului, în care să construim bazine de înot. În special pentru copii este nevoie de acestea. Eu asta aș fi făcut de la început nu Aqua Park-ul, un alt proiect care nu se mai termină”.

Reporter:  Legat de problema CSU… știți mulți dintre votanți sunt suporteri ai Universității Craiova care consideră CSU o echipă a PSD, a Olguței Vasilescu, pentru care și dumneavoastră ați girat. Cum îi convingeți pe acești oameni să vă voteze?

Pavel Badea:„Dacă au încredere în mine mă vor vota. Ce vreau să le spun este că această echipă nu este a PSD, nici a primarului. Este echipa Craiovei, a comunității. Cred că este o problemă de comunicare, în spațiul public, a celor de la echipă. Nu ar fi trebuit să lase să circule aceste insinuări și nici să le alimenteze. Dacă ar fi după mine, asta aș schimba la această echipă. Strategia de comunicare. Este o echipă a orașului. Dar să știți că acum în topul dorințelor craiovenilor nu mai este fotbalul. Oamenii au multe alte probleme care necesită rezolvare. Sunt cele de care v-am vorbit înainte, dar și lipsa locurilor de muncă. De fapt, din toate sondajele sociologice, reiese că cea mai mare problemă a craiovenilor este lipsa locurilor de muncă. Mare parte dintre cei cu care interacționez îmi ridică această problemă. Eu îi rog pe toți cei care s-a considerat angajați de Olguța Vasilescu, în acești patru ani, s-o voteze. Cei care însă nu sunt mulțumiți să voteze în consecință. Și atunci vom vedea dacă ea a făcut cele 20.000 de locuri de muncă pe care le-a promis și ne spune că le-a făcut. În ceea ce privește mediul de afaceri, pentru noi este extrem de important să creăm confortul necesar pentru a-i convinge să deschidă afaceri aici. Nu vrem să atragem numai investiții străine, ci și locale. Investitori nu sunt numai cei care crează de la 200-300 locuri de muncă în sus. Pentru noi sunt importanți toți cei care creează locuri de muncă. Trebuie construite noi parcuri industriale, ori IT, acces la infrastructură, taxe acceptabile. Noi avem încă avantajul resursei demografice, al oamenilor care trăiesc în acest oraș, al centrului universitar care formează oameni. Noi acum administrăm sărăcia în zona de sud a României și ne lăudăm că dăm 17.000 de ajutoare sociale. Mai bine asiguri 17.000 de locuri de muncă să le dai posibilitatea oamenilor să își câștige decent existența și să dea plus-valoare orașului.”

Reporter:Ca femeie am simițit o doză de misoginism în disputele pe care le-ați avut în ultima vreme, în Consiliul Local, cu Olguța Vasilescu. Sunteți misogin?

Pavel Badea:„Nici vorbă. Am o doamnă acasă pe care o respect, cum de altfel, în general respect femeia. Știu la ce vă referiți, dar credeți-mă sunt și eu om și am o limită. Doamna primar m-a jignit de mai multe ori, iar la un moment dat mi-a ajuns, nu m-am mai putut abține. Nu încerc să mă scuz, dar nu știți ce discuții sunt în Primărie înaintea ședințelor. Dar nu, nu am fost, nu sunt, nu voi fi niciodată misogin”.

Reporter: Se vorbește că „meciul” alegerilor locale ar fi aranjat, în sensul că v-ați fi înțeles deja cu Olguța Vasilescu. Cum comentați?

Pavel Badea: „Sunt unii oameni care cred că dacă am fost doi ani în USL am aranjamente cu Olguța Vasilescu, dar nu este adevărat. Nu am niciun aranjament. Putem aranja, dacă se retrage ea și mă lasă pe mine primar”.

Reporter: În ce sens? Ați lucra cu Olguța Vasilescu, să zicem, ca viceprimar?

Pavel Badea: Eu primar, că sigur o să câștig, Olguța Vasilescu, viceprimar, de ce nu? Primarul are prerogativele și dă atribuțiile. Deci dacă îi delegi competențele care să nu-ți perturbe proiectul de dezvoltare a orașului, nu e niciun fel de problemă. Dar cred că este puțină lume care să fie compatibilă cu ea, din punct de vedere al colaborării. Are o atitudine arogantă, persiflantă și agresivă și drept urmare a lăsat tuturor o imagine de dificultate de comunicare cu ea”.

 

 

 

 

Politica