Alegeri la Universitatea din Craiova

Redactia
9 Min Read

Se alege președintele Senatului la Universitatea din Craiova. Actualul ocupant al acestei funcții este Leonard-Geo Mănescu, prof. univ. dr.  la Universitatea din Craiova, director Departament Managementul Calității, dar și director Centru Interuniversitar Pilot de Comunicare și Valorificare a Proprietății Intelectuale Craiova-CTT Incesa. Contracandidatul său pentru postul de conducere al Senatului Universității este Gheorghe Ștefan, conferențiar, prodecanul Facultății de Mecanică din cadrul Universității din Craiova.

Depunerea candidaturilor pentru funcția de președinte al Senatului universitar a avut loc în perioada 1.02-4.02.2016, iar pe 11 februarie se va alege președintele. Anterior, s-a ales un nou Senat universitar, în luna ianuarie.

Alegerea preşedintelui Senatului universitar se derulează în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi cu prevederile cuprinse în Carta Universităţii din Craiova. Pentru poziţia de preşedinte al Senatului Universităţii din Craiova pot candida profesorii universitari titulari ai Universităţii din Craiova, membri ai Senatului universitar nou-ales. Alegerea preşedintelui Senatului universitar se face prin votul direct şi secret al membrilor Senatului universitar nou-ales. Şedinţa de alegeri este valabil întrunită dacă numărul celor prezenţi reprezintă cel puţin două treimi din numărul membrilor cu drept de vot. Dacă la data primei convocări nu este realizat cvorumul, va fi programată o nouă şedinţă de alegeri, în termen de maximum două zile, cu încadrarea în calendarul alegerilor, şedinţă care îşi va desfăşura lucrările indiferent de numărul celor prezenţi. Lucrările şedinţei de alegeri sunt consemnate într-un proces-verbal care se va arhiva împreună cu buletinele de vot folosite. Mandatul preşedintelui Senatului universitar este de patru ani.  În cazul vacantării poziţiei de preşedinte al Senatului universitar, se organizează alegerea unui nou preşedinte, conform prezentei Metodologii, în termen de două săptămâni de la data vacantării. Mandatul preşedintelui ales în urma vacantării durează până la expirarea mandatului Senatului universitar din care face parte.

Este declarat președinte al Senatului universitar candidatul care întrunește cel puțin jumătate plus unu din numărul voturilor celor prezenți. Dacă niciunul dintre candidați nu a întrunit jumătate plus unu din numărul voturilor celor prezenți, se procedează la un nou tur de scrutin, pe buletinul de vot fiind înscriși candidații clasați pe primele două locuri în primul tur de scrutin, în ordinea numărului de voturi obținute. Este declarat președinte al Senatului Universității candidatul care obține cel mai mare număr de voturi. În caz de balotaj  se organizează tururi de scrutin suplimentare.

Se alege și rectorul!

De asemenea, Universitatea din Craiova va deschide secțiile de votare și pentru alegerea rectorului care să conducă instituția de învățământ. Depunerea candidaturii pentru funcția de rector al Universității din Craiova are loc în perioada 15 februarie-17 februarie 2016, iar alegerea acestuia se face până pe data de 29 februarie, o dată precisă se va stabili de către senatul nou ales în intervalul 18.02-29.02.  Până la acest moment nu se știe cu exactitate care sunt cei care intră în cursa pentru acest post. Actualul rector al Universității din Craiova, prof. univ. dr., Dan Claudiu Dănișor intră în luptă pentru a rămâne în funcție, dar printre presupușii candidați s-ar număra și Romulus Lungu membru in Consiliul Facultății de Inginerie Electrică, în Consiliul Departamentului de Inginerie electrică, energetică și aerospațială.

Rectorul Universităţii din Craiova se desemnează prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul Universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din Consiliile facultăţilor. Durata mandatului de rector este de patru ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unei noi desemnări, conform prevederilor Cartei universitare.  O persoană nu poate fi rector al Universităţii din Craiova pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.  În cazul vacantării funcţiei de rector, Senatul universitar declanşează procedura de desemnare a unui nou rector, potrivit legii, în termen de maximum 3 luni de la data vacantării. Alegerea rectorului se desfăşoară într-o singură zi, stabilită de Senatul universitar, cu respectarea calendarului alegerilor din Universitate. Alegerea rectorului este validată dacă numărul celor care şi-au exprimat votul reprezintă cel puţin două treimi din numărul persoanelor cu drept de vot din Universitate. Dacă la data primei convocări nu este realizat cvorumul, va fi programat un nou tur de scrutin, în termen de maximum două zile, cu încadrarea în calendarul alegerilor. Rezultatul acestui al doilea tur de scrutin este validat indiferent de numărul celor care votează.  Consiliul de Administraţie al Universităţii, împreună cu Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti din Universitate, stabileşte numărul secţiilor de votare, arondarea alegătorilor şi locaţiile în care se amplasează cabinele de vot. Consiliul de Administraţie al Universităţii este responsabil de asigurarea logisticii necesare desfăşurării procesului electoral. Rectorul în funcţie organizează campania de informare a alegătorilor privind obiectul procesului electoral, data şi intervalul orar stabilite pentru votare, modalitatea de exprimare a votului şi locul în care acesta se exercită. Listele electorale pentru alegerea rectorului Universităţii se elaborează pe baza următoarelor documente: a) lista cadrelor didactice şi de cercetare cu drept de vot, întocmită de serviciul ,,Resurse umane şi salarizare” al Universităţii; b) lista studenţilor cu drept de vot, întocmită de Secretarul şef al Universităţii, pe baza datelor furnizate de preşedintele Senatului universitar şi de decanii facultăţilor.  Listele electorale se afişează în locaţiile secţiilor de votare corespunzătoare, precum şi pe site-ul www.ucv.ro.

Pentru funcţia de rector al Universităţii din Craiova pot candida personalităţi ştiinţifice, titulare ale Universităţii din Craiova. Persoanele care doresc să candideze pentru funcţia de rector îşi depun dosarul de candidatură la secretarul- şef al Universităţii, certificând intenţia de a candida prin propria semnătură. Dosarul fiecărui candidat la ocuparea funcţiei de rector cuprinde următoarele:  Curriculum Vitae; Propunere vizând ,,Strategii ale Universităţii pe termen lung şi mediu şi politici pe domenii de interes ale Universităţii din Craiova”. Dosarul de candidatură se depune în formă scrisă pe hârtie, precum şi în format electronic.  În ziua depunerii, dosarul de candidatură este postat pe site-ul www.ucv.ro , pentru a fi adus la cunoştinţa membrilor comunităţii universitare. La expirarea termenului de depunere a candidaturilor, secretarul-şef al Universităţii întocmeşte buletinul de vot pentru alegerea rectorului şi îl multiplică într-un număr corespunzător de exemplare.  Înscrierea candidaţilor pe buletinul de vot se face în ordine alfabetică. Buletinul de vot poartă ştampila Universităţii din Craiova. În vederea constituirii birourilor electorale, Consiliul fiecărei facultăţi transmite Senatului universitar propuneri nominale:  minimum două cadre didactice şi de cercetare, care nu deţin funcţii de conducere şi nu candidează pentru funcţia de rector; minimum doi studenţi, nominalizaţi de Asociaţia reprezentativă a studenţilor din facultate.  Pe baza propunerilor facultăţilor, Consiliul de Administraţie stabileşte componenţa nominală a Biroului electoral al Universităţii şi a Birourilor electorale ale secţiilor de votare. Biroul electoral al Universităţii este format din 7 membri, provenind din facultăţi diferite, dintre care 2 studenţi. În mod obligatoriu, unul dintre membrii acestui Birou electoral are pregătire juridică. Constituirea Biroului electoral al Universităţii se consemnează într-un proces-verbal, semnat de rectorul Universităţii, document ce reprezintă actul de învestire.

 

Distribuie acest articol