luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Revoltă în Bistrița Nouă. Primăria a astupat șanțurile, iar câmpurile sunt inundate

Localnicii din satul Bistrița Nouă, Piatra Olt, se plâng că recoltele muncite au fost afectate de inundații. Ei spun că de vină este Primăria din Piatra Olt fiindcă a acoperit șanțurile de evacuare a apei, de la șoseaua europeană până în sat este un drum de un kilometru, șanțurile sunt acoperite încă din noiembrie, iar câmpurile sunt pline de apă.

“Nu sunt șanțurile acoperite cum trebuie, au venit cu lama și au băgat tot pământul în șanțuri, le-au obturat, nu are unde să se scurgă apa. Nu a fost afectată toată la mine, dar 30-40% este afectată, cam un hectar. Primăria degeaba îi chemi, că nu vin, nu sunt dispuși la dialog. Nu știu ce au vrut să facă, cred că au vrut să facă un bine, dar nu au gândit și a ieșit ceva rău. În primul rând acest primar, după trei-patru mandate, cât are, pe noi ne-a lăsat cam la o parte, fără să ne ajute, fără să vină, numai în campanie, câteva zile. Nici șanțurile din sat nu comunică unul cu celălalt, să ducă apa la ieșire, pe acelea le-am făcut eu că sunt gospodar”, a spus Badea Marin, 55 de ani, localnic.

O altă bătrână din Bistrița Nouă ne spune că a investit toată pensia sa în agricultură, iar dintr-o dată, s-a trezit că munca sa a fost în zadar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Primăria nu ne-a făcut nimic, am 80 de ani, am inundat grâul, am semănat două pogoane și sunt inundate de la cap la cap. Au astupat șanțurile. Au făcut bine pe lângă asfalt și au astupat șanțurile, ăsta e un bine? Am vorbit cu băieții ăștia de la Primărie, dar dacă primarul nu vine cu ce să mă duc eu femeie, la 80 de ani, la Primărie? Când plouă, șoseaua este lăsată, toată apa o scot cu pompa din curte. Șanțurile de la casă ni le facem noi, dar e vorba cu tarlalele, cu câmpul. Cred că un pogon e distrus de la cap, la cap. Dar am semănat și eu, am arat, am plătit patru milioane (n.r. 400 lei) pensia de o am de la Colectiv, am muncit 36 de ani, mai am un om operat de plămâni și cu ce trăim și noi. Asta e viața, ce să fac. De ce ne-a astupat șanțurile, că asta e problema. Să ni le desfacă, că îi dau drumul și curge apoi. Dacă ar fi desfăcute s-ar duce apa pe văi încolo. Să vedeți ce e pe grâu, dar nu numai la mine, ci la lume multă. Mă duc și mă uit de două, trei ori pe săptămână să văd dacă s-a tras apa, dar nu are unde că e șanțul astupat. Sunt nemulțumită de toți, toți sunt niște hoți”, ne spune Elena Panduru.

Primarul orașului, Tudor Udrescu ne-a declarat că într-adevăr șanțurile au fost acoperite, dar rolul acelora nu este de a prelua apa din câmp, iar câmpurile nu au fost inundate din acest motiv. Șanțurile sunt pentru scurgerea apei din drum, să nu se deterioreze drumurile, nu pentru preluarea apei din terenul extravilan, a susținut primarul.

„Sunt în extravilan, nu intravilan, nu a inundat locuințele. Apa de pe teren nu putem să o luăm, să știți. Acolo, în urmă cu câțiva ani de zile, tot terenul era sub apă. Când am dat cu balast și a trecut cu grederul, a trebuit să răzuiască un pic din asflat, pentru că stătea apa în asfalt. Trebuia să curățe pentru că s-a depus acolo pe acostament, s-a ridicat, de-a lungul timpului și a trebuit să răzuim să nu stea apa în asfalt, era mai periculos așa, putea să și înghețe. Când a răzuit cu grederul, pământul acesta l-a dat în șanț acolo. Cu grederul, a curățat, a răzuit și ca să nu rămână ridicat acostamentul, să nu rămână pe asfalt, de săptămâna trecută voiam să facem lucrarea aceasta, dar nu a fost timpul așa de bun, săptămâna aceasta se rezolvă. Săptămâna trecută s-a topit zăpada, ce puteam să scoatem zăpada din șanțuri. Săptămâna asta deja am luat legătura cu un utilaj, nu este nicio problemă. Din noiembrie s-a întâmplat, dar nu din cauza asta s-a inundat, a nins un pic mai mult și terenul acela e un pic cam greu. Nu preia șanțul acesta atâta cantitate care e pe câmp, terenul nu e în pantă lină ca să curgă toată apa asta spre șanț, nu din cauza asta stă apa pe câmp. Șanțul este pe drum, nu sunt canale de scurgere a apei pentru terenul extravilan, ăsta este pentru drum, să nu stea apa în drum. Șanțurile acestea care se fac pe lângă drum, sunt pentru apa din drum, nu din câmp. Apa din câmp se infiltrează în teren, de asta ne rugăm să plouă ca să aibă terenurile umiditate. Asta e configurația reliefului, terenul nu este foarte plan și uneori mai păstrează apa pe suprafețele agricole, dar nu e problema să zică cineva că s-au inundat gospodăriile, casa. Acestea sunt răutăți”, a precizat primarul.

Acesta a mai menționat că oamenii trebuiau să sesizeze printr-o cerere scrisă cele întâmplate, să se facă un proces de constatare, iar ulterior să fie despăgubiți.

“Eu cunosc zona asta demult și acum 25 de ani era tot câmpul acela sub apă. Ar trebui să se facă niște canale mari de tot, mai spre asfalt cu podețe de scurgere. În fiecare an, este treaba aceasta, când plouă”, a mai reiterat primarul.

Locuitorii din Bistrița Nouă sunt nemulțumiți și de cimitirul din sat care este în paragină, dar și de școala din sat, care nu este întreținută. În plus, aceștia mai au de reclamat și faptul că există numeroase gropi în asfalt, acolo unde acela există, fiindcă nu s-a turnat asfalt peste tot, cu precădere pe strada Depozitelor se poate vedea o gaură imensă direct în mijlocul drumului.

„Cimitirul e foarte dezafectat, nu e întreținut, nu se poate ajunge pe acel drum, ar fi bun și un iluminat că merg bătrânele pe întuneric. Nu se poate ajunge din cauza șanțurile, bălților. Curtea școlii nu are nicio întreținere, niciun gard. Sunt foarte multe lucruri de făcut aici, populația are nevoie, dar nu ascultă pe nimeni. Asfaltat este în Piatra Olt, dar aici în sat nu este peste tot, au băgat piatra și s-a ales praful și de alea”, a declarat Badea Marian, localnic.

În ceea ce priveşte cimitirul, primarul spune că se află în administrarea Episcopiei, nu a autorităţilor locale.

 

 

 

Politica