Avocatul Poporului, instituţie condusă de Victor Ciorbea s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul autorităţilor de a lua atitudine în cazul opoziţiei preotului care administrează cimitirul din localitatea doljeană Tălpaş de a permite înhumarea unei persoane aparţinând Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România în locul de veci, proprietatea familiei rudei decedate.
Potrivit Avocatului Poporului, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a prevederilor art. 1(2) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare-republicată, a art. 29 şi art. 53 din Constituţia României privind libertatea de conştiinţă şi restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi.
Dumitrana Ibolya, în vârstă de 62 de ani, din comuna doljeană Tălpaş, a fost înmormântată de rude în câmp, pe 22 ianuarie a.c., pentru că preotul a refuzat să o înhumeze în cimitirul ortodox fiindcă era baptistă, asta deşi femeia avea loc de veci cumpărat în cimitirul din localitate. Cu toate acestea, a ajuns să fie înhumată pe câmp.
" Nu ne-a dat voie preotul din sat, ne-a spus că suntem de altă religie şi nu avem voie baptiştii în cimitir de ortodocşi. Aveam loc de veci acolo, aveam pe tatăl meu, sora mea, bunica, bunicul, toţi erau în cimitir. Preotul ne-a spus că nu avem voie, suntem de altă religie şi nu este voie în cimitir, a refuzat. Pentru noi nu este important unde ne îngroapă, pentru noi este important sufletul nostru şi dacă asta a fost decizia dânsului am respectat-o. Nu o să facem plângere împotriva preotului, nu o să ajungem aici. Nu ştim noi legea şi nu ne interesează, noi suntem de altă religie, suntem ai lui Dumnezeu şi Dumnezeu ştie ce face cu noi. Mama a spus că ar vrea să fie înmormântată lângă soţul ei, normal, nu ? Este mort de 33 de ani tatăl meu şi era normal să gândească aşa, dar… I-am spus preotului să ne dea voie să o îngropăm acolo dar a spus că nu, el este ortodox, ea baptistă şi nu se poate, să ne facem cimitir. Nu ne-a cerut bani, nu s-a ajuns aici. Nu am nimic să-i transmit preotului, eu personal nu, şi-a respectat decizia, noi am respectat-o. O singură dată am fost la dumnealui”, a povestit Tanţa Năsturică, fiica femeii decedate.
Preotul care a refuzat să înmormânteze o femeie în cimitirul ortodox pe motiv că era baptistă a declarat că este de acord să ofere un punct de vedere doar contra unei donaţii din partea jurnaliştilor: „M-a surprins atât de mult că aveţi grijă de o moartă când am zeci de familii care nu au apă potabilă, ajutaţi dumneavoastră comunitatea aia de zeci de familii sărace care nu au apă potabilă şi după aceea vă dau toate relaţiile, cu articole de lege, cu texte. Păi faceţi o sponsorizare, o donaţie de 400 sau 500 sau cumpăraţi o pompă, fraţilor, că sunt pompe în Craiova”, a declarat Nicolaie Boiangiu.
Nici primarul din localitate nu s-a putut înţelege cu preotul. ”Au înmormântat-o pe femeie într-un loc care nu este amenajat pentru astfel de evenimente. Este adevărat că nu puteau ţine femeia moartă în casă, o lună. Eu am încercat să îi ajut cum am putut. L-am sunat pe preot de mai multe ori, dar nu am reuşit să îl conving să o înhumeze în cimitirul ortodox“, a declarat Gheorghe Casiu, primarul localităţii Tălpaş.
Cazul femeii înmormântate în câmp a revoltat întreaga comunitate din Tălpaş. Mai mulţi localnici au făcut plângere la poliţie fiind speriaţi că apa le va fi contaminată de morminte: "La Secţia 1 Poliţie Rurală Craiova s-a depus o sesizare semnată de mai mulţi cetăţeni, cu privire la efectuarea de verificări privind legalitatea acestei înmormântări", a declarat Alin Apostol, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.
Oamenii sunt în continuare îngrijoraţi: „E între case acia şi avem şi noi copii, e mirosuri, e microbi, s-ar putea să nu putem bea apă din fântâni pentru că nu e cavouri îngropate, e băgată în pământ”, a declarat un localnic.
Arhiepiscopia Craiovei spune, într-un comunicat de presă, că mormântul aflat pe câmp este, de fapt, prima groapă din viitorul cimitir baptist care se va construi în localitate.
Primarul comunei spune că nu are cum să treacă peste decizia Consiliului Parohial: "Să nu mă întrebaţi ce gândeşte altul. Pretenţia părintelui mi se pare incalificabilă, asta e după mine. Avea un proces-verbal prin care Consiliul Parohial îi interzicea să mai înmormânteze de la alte confesiuni în afară de ortodocşi", spune primarul.
Cazul a ajuns şi în atenţia Direcţiei Judeţene de Sănătate, dar şi a reprezentanţilor Bisericii Baptiste.
Cazul nu este unic în ţară, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi cu privire la opoziţia preotului din localitatea Cocorăştii Colţ, judeţul Prahova de a permite înhumarea unei persoane aparţinând Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Șaptea în locul de veci proprietatea persoanei decedate dintr-un cimitir ortodox. În ambele cazuri expuse familiile persoanelor decedate nu au putut să-şi îngroape rudele, conform dorinţei acestora, în locul de veci aflat în proprietate, preoţii invocând trecerea defunctelor la alt cult. Astfel, într-un comunicat al Instituţiei Avocatului Poporului se arată: "Avocatul Poporului, sesizare din oficiu cu privire la refuzul preoţilor din două localităţi de a permite înhumarea, în cimitirele administrate de aceştia, a unor persoane aparţinând Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Șaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul autorităţilor de a lua atitudine în cazul opoziţiei preoţilor care administrează cimitirele din localităţile Cocorăştii Colţ, judeţul Prahova şi Tălpaş, judeţul Dolj, de a permite înhumarea unor persoane aparţinând Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Șaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România în locul de veci, proprietatea familiilor rudelor decedate "- Matei Vîrtosu, purtător de cuvânt- AVOCATUL POPORULUI.