luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Centru pentru copii şi tineri defavorizaţi, la Craiova

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a inaugurat, miercuri, la Craiova primul centru comunitar de zi pentru copii şi tineri defavorizaţi din judeţul Dolj.

Prin deschiderea acestui nou serviciu, 500 de copii şi tineri din comunităţi dezavantajate, cu vârste cuprinse între 6-19 ani, din oraşul Craiova şi familiile acestora vor fi incluşi în activităţi care au ca scop prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi, precum şi îmbunătăţirea competenţelor personale şi sociale. Zilnic, 50 dintre aceştia, elevi în clasele I-IV vor beneficia de o masă caldă şi vor fi sprijiniţi să-şi rezolve temele pentru acasă. Toate aceste activităţi vor fi susţinute de voluntari ai filialei de Cruce Roşie Dolj – elevi, studenţi şi cadre didactice. În plus 60 dintre copii vor merge o dată pe an în tabere de vară gratuite. Centrul a fost deschis în cadrul proiectului Incluziunea socială a copiilor şi tinerilor din România cu sprijinul şi implicarea comunităţiiimplementat de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi finanţat de Fundaţia Velux prin Crucea Roşie Daneză. Încă două Centre comunitare de zi pentru copii şi tineri din comunităţi dezavantajate au mai fost înfiinţate în judeţele Botoşani şi Hunedoara.

„Încă de acum doi ani, din discuţiile purtate cu domnul Carsten Mahnfeld, (n.r. reprezentant al Cruci Roşii Daneze) am dorit să identificăm un proiect pentru a accesa fondurile puse la dispoziţie de Fundaţia Velux, am aplicat împreună pe un proiect care a câştigat selecţia în cadrul Fundaţiei Velux. Pentru acest motiv ne aflăm astăzi la Craiova. Proiectul se va derula în trei judeţe, Botoşani, în oraşul Botoşani, Dolj-Craiova şi Hunedoara-Lupeni. Zonele nu au fost alese întâmplător, au fost alese studiindu-se tot felul de motive care îndreptăţeau alegerea acestor judeţe pentru a dezvolta acest program. Proiectul constă în organizarea acestor centre comunitare de zi în care împreună cu cei câţiva angajaţi şi marea majoritate voluntari dezvoltăm activităţi de tip after school. În sensul că aici vin copii care au fost selectaţi pe criterii bine stabilite în proiect, trebuie să aibă şi prezenţe la şcoală şi rezultate bune la învăţătură şi una din condiţiile esenţiale, o situaţie materială care să-i îndreptăţească să vină aici. Copiii au fost selectaţi, aici vor lua masa în fiecare zi, aici vor face împreună cu voluntarii noştri lecţii, diferite acţiuni educative şi jocuri în aşa fel încât să le dezvoltăm mai mult imaginaţia. În acest centru vor veni copii ce au vârsta până la 19 ani” a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Activităţi şi cu părinţii: baby-sitter, îngrijirea bătrânilor la domiciliu

Tinerii între 14-20 de ani şi părinţii pot participa o dată pe săptămână la activităţi socio-educaţionale: sesiuni de consiliere individuală şi de grup, cursuri de calificare, cursuri de operare PC, sesiuni de incluziune pe piaţa muncii, cursuri de prim-ajutor. Proiectul se derulează până la sfârşitul lunii septembrie 2017, dar reprezentanţii Cruci Roşii speră ca demersurile pentru a se menţine deschis acest centru să fie continuate şi după finalizarea proiectului, cu sprijinul autorităţilor locale. La nivelul fiecărui centru comunitar a fost înfiinţat un Consiliu consultative format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, investitori locali, părinţi şi cadre didactice care au misiunea de a găsi resursele necesare continuării activităţilor.

„Se vor face şi alt gen de activităţi şi cu copii împreună cu părinţii lor, vor putea urma cursuri pentru care este autorizată filiala din Dolj cum ar fi cursuri de prim-ajutor, baby-sitter, îngrijiri bătrâni la domiciliu, paleta este mai largă. Vrem în acest fel să mobilizăm şi părinţii copiilor din acest centru, şi nu numai. Ne dorim să polarizăm în jurul centrului aceste familii. Proiectul se va desfăşura până în 2017. Ne dorim să trezim şi interesul autorităţilor locale pentru că nu l-am făcut să se desfăşoare doar pe doi ani, ci să fie preluat, sigur, împreună cu Crucea Roşie ne vom mobiliza şi noi să căutăm sponsori, să avem o campanie de foundraising pentru a reuşi să găsim sumele ca să poată să funcţioneze centrul şi după ce se termină acest proiect.Vrem ca autorităţile locale să fie alături de noi să putem continua acest proiect după ce se termină această finanţare de la Fundaţia Velux”, a mai declarat Ioan Silviu Lefter.

La eveniment au participat şi Carsten Mahnfeld, reprezentant al Cruci Roşii Daneze, membri ai Comitetului Filialei de Cruce Roşie Dolj, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice din domeniul asistenţei sociale, Florin Stancu, director general DGASPC, reprezentanţii din partea Prefecturii Dolj, dar şi inspector-şef al ISU Dolj, colonel Constantin Florea.

 

 

Politica