Curtea de Conturi a găsit mai multe nereguli la Primăria Slatina, dar şi la alte entităţi din municipiu. A fost făcut public, marţi, raportul privind finanţele publice locale pe anul 2014. Prejudiciul estimat la Primăria Slatina este de 11.595.000 lei. S-au făcut plăţi nelegale care reprezentau contravaloarea serviciilor de salubrizare neprestate de către operatorul de salubritate, precum şi lucrări de reparaţii neexecutate la Adăpostul de câini Sărăceşti – 111.000 lei. Au mai fost efectuate şi alte plăţi nejustificate care reprezentau contravaloarea operaţiunii de încărcare şi transport deşeuri (pământ, moloz) la ,,Club Nautic şi de Agrement Plaja Olt”, fără să deţină documente justificative care să arate că s-au făcut aceste operaţiuni – 161.000 lei. Datele raportului au fost prezentate de evenimentdeolt.ro
S-au plătit din bugetul local anumite sume fără justificare legală, reprezentând dobândă şi daune-interese plătite ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale asumate prin contractul nr.1031/08.06.2007, stabilite prin Sentinţa civilă nr.717/27.02.2013 – 4.287.000 lei.
Efectuarea unui schimb de imobile în condiţii neeconomicoase – 916.000 lei.
Neînregistrarea în scopuri de TVA pentru activităţile economice desfăşurate de entitate după depăşirea plafonului de scutire prevăzut de Codul Fiscal – 843.000 lei.
Calcularea, înregistrarea, declararea şi plata eronată a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator pentru diferenţe de salarii plătite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile la ordonatorii terţiari: Colegiul Tehnic Alexe Marin, Colegiul Naţional Agricol Carol I, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Economic P.S.Aurelian, Școala Gimnazială Eugen Ionescu – 166.000 lei, arată evenimentdeolt.ro.
O altă constatare a Curţii de Conturi a fost că s-a supraevaluat valoarea estimată a Acordului-cadru nr.28.691/07.12.2010, având ca obiect ,,Proiectare si execuţie lucrări de construcţii, finisare, reparaţii, renovare si restaurare clădiri în municipiul Slatina, judeţul Olt” şi atribuirea acestuia în baza unei oferte financiare care conţine preţuri supraevaluate la unele categorii de materiale – 4.375.000 lei.
Nu au fost utilizate eficient şi eficace anumite fonduri publice redirecţionate către servicii de consultanţă juridică-112.000 lei.
Încheierea contractului subsecvent nr. 35308/29.12.2011 pentru execuţia lucrărilor de reabilitare termică la blocurile de locuinţe, la un preţ unitar mai mare decât cel prevăzut în acordul cadru de lucrări nr. 28691/07.12.2010, ceea ce a determinat efectuarea de plăţi nelegale – 607.000 lei.
Efectuarea de plăţi nelegale reprezentând contravaloare categorii de lucrări neexecutate la obiectivele de investiţii: „Amenajare teren sport 1 Mai” şi ,,Reabilitare termică bloc Zmeurei” – 210.000 lei. Alte plăţi nelegale au mai fost efectuate reprezentând contravaloare categorii de lucrări neexecutate, în cantităţile înscrise în situaţiile de plată facturate şi decontate, la ordonatorul terţiar de credite Direcţia de Administrare a Străzilor şi Iluminat Public – 148.000 lei .
Decontarea nejustificată a contravalorii probelor efectuate de constructor la obiectivul de investiţii ,,Consolidare corp C Colegiul Naţional Radu Greceanu” care, potrivit clauzelor contractuale, sunt în sarcina exclusivă a executantului – 20.000 lei.
S-a plătit nelegal ,,taxa depozitare groapă”, inclusă în tariful lucrărilor de refacere drumuri, facturate de constructori, fără ca aceştia să facă dovada plăţii acestei taxe la unităţile specializate de depozitare a deşeurilor, la ordonatorul terţiar de credite Direcţia de Administrare a Străzilor şi Iluminat Public – 180.000 lei.
S-au cerut, fără a avea o bază legală, sume de la bugetul de stat pentru a putea echilibra bugetele locale în scopul achitării plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale la data de 30 septembrie 2014 pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante înregistrate de diverşi furnizori care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege deoarece nu aveau relaţii contractuale cu unitatea administrativ-teritorială şi nu prestau serviciu public de producere, transport şi distribuţie a energiei
termice în sistem centralizat – 468.000 lei.
Curtea de Conturi a dispus şi alte măsuri printre care stabilirea valorii contractului nr.11272/2010 privind ”Concesionarea serviciului public de administrare a domeniului public şi privat având ca obiect întreţinerea, dezvoltarea şi amenajarea parcurilor, a spaţiilor verzi, a locurilor de joacă şi a fântânilor arteziene din municipiul Slatina” prin însumarea tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea acestuia calculate în condiţii de eficienţă, eficacitate şi economicitate a utilizării fondurilor publice. În plus, în cazul acestui contract s-a dispus luarea de măsuri conform legii, pentru neîndeplinirea condiţiilor minime de calificare a ofertantului referitoare la încheierea unei asigurări de răspundere profesională.