Aladin Georgescu are multe în plan, la început de an

Redactia
5 Min Read

Preşedintele CJ Mehedinţi, Aladin Georgescu, şi colegii săi din cadrul instituţiei vor să atragă masiv fonduri europene. Printre proiectele cu bani nerambursabili se numără reabilitarea unor drumuri turistice din zona de munte a judeţului, reabilitarea  stadionului Angelescu din Severin, aflat în paragină, construirea unei tabere turistice pentru elevi la Podeni şi altele. Teoretic, nu e rău, practic, rămâne de văzut…

Consilierii judeţeni din Mehedinţi s-au întrunit recent în şedinţă extraordinară pentru aproparea a opt proiecte de hotărâre ce vizează cinci studii de fezabilitate şi trei parteneriate, în vederea depunerii cererilor pentru obţinerea finanţării europene pentru investiţii, pe Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.

“În cadrul şedinţei, consilierii au aprobat cinci studii de fezabilitate pentru proiecte. De asemenea, am aprobat trei parteneriate, unul cu Universitatea din Craiova şi încă două comune din judeţ, acestea fiind de fapt, lideri de parteneriat. Din punctul meu de vedere, cel mai important proiect pe care îl vom depune este pentru Stadionul Angelescu din Severin”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unul dintre proiectele aprobate de consilierii judeţeni vizează „Reabilitarea şi modernizarea Stadionului Dr. Angelescu” din Drobeta Turnu Severin. Valoarea investiţiei este de aproape 1,6 milioane de euro, cu o durată de implementare de 16 luni. Peste 1,3 milioane euro provin din fonduri europene, dacă cererea va fi declarată eligibilă, peste 200 mii euro provin de la bugetul de stat, în timp ce cota de cofinanţare de la bugetul local este de 2%, adică 31 696 euro.

„Am convingerea că această cerere de finanţare va fi declarată eligibilă şi că vom primi finanţare europeană întrucât este mare nevoie ca acest stadion să fie reabilitat, este nevoie ca elevii şcolilor şi liceelor din Drobeta Turnu Severin să aibă acces la această bază sportivă. De asemenea aici îşi pot desfăşura antrenamentele şi asociaţiile sportive pentru copii şi juniori.”, a mai declarat şeful CJ Mehedinţi, Aladin Georgescu.

Alte proiecte cu fonduri europene

Alte proiecte vizează studii de fezabilitate pentru reabilitarea unor drumuri judeţene pe bani europeni, de interes turistic.

„Vom depune proiecte şi pentru circa 11 kilometri de drum: două drumuri – între Bunoaica şi Cireşu – cinci kilometri şi între Cireşu şi Marga, ceea ce va asigura accesul pe un drum asfaltat către comuna Cireşu din două părţi punând astfel în valoare potenţialul turistic al acestei zone, unde este Peştera Topolniţei, un obiectiv important al judeţului Mehedinţi. Asfaltarea acestor drumuri face parte din strategia de dezvoltare a judeţului pe care încercăm să o punem în valoare.”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Liviu Mazilu.

Conform documentelor aprobate, drumul judeţean 607B, între localităţile Cireşu şi Marga are o lungime de 5,159 kilometri şi ar urma să fie reabilitat cu fonduri europene în valoare de 1,2 milioane euro, 184.000 euro – fonduri de la bugetul de stat şi 28.301 euro de la bugetul local. Cealaltă parte, calea de acces către Cireşu, DJ 607B – Bunoaica-Cireşu, are o distanţă de 5,3 kilometri, iar fondurile europene pentru reabilitare şi modernizare sunt în valoare de 1,1 milioane euro, bugetul de stat urmând să contribuie cu 176.000 euro, iar bugetul local cu 27.192 euro. Alte cereri de finanţare urmează să fie depuse pentru supravegherea şi monitorizarea traseelor montane în zona localităţilor Şviniţa, Ponoarele, Obîrşia Cloşani, dar şi pentru înfiinţarea de spaţii creative – crearea de facilităţi pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul cultural şi creativ. Tototdată, în localitatea Podeni urmează să se reabiliteze şi să se reamenajeze imobilul Şcolii generale I-IV ca sediu al activităţilor extraşcolare prin tabără de cercetaşi. Practic fosta şcoală se va transforma într-un centru modern pentru activităţi extraşcolare.

„E gândită tabăra pentru un număr de 30 de copii, elevi între clasele a III –a – a X-a dar ea se poate adresa tuturor copiilor din judeţul Mehedinţi. Informaţiile despre ceea ce înseamnă protecţia mediului vor ajunge la fiecare cadru didactic, va ajunge la profesori şi elevi printr-un spot radio şi unul TV.” a declarat Silvia Trancă, director al Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Valoarea proiectului din Podeni se ridică la peste 1,3 milioane de euro, de la bugetul de stat fiind necesari 174.000 euro, iar de la bugetul local 26.786 euro.

Share This Article