Federaţia Hipocrat, alături de alte organizaţii reprezentative ale medicilor, a solicitat imperativ Ministerului Sănătăţii revizuirea salarizării din sistemul de sănătate. O delegaţie reprezentativă formată din medici din mai multe specialităţi şi din unităţi sanitare din mai multe zone ale ţării au mers marţi la sediul Ministerului Sănătăţii. Aceştia au mai multe revendicări.
„Ne-am întâlnit cu domnul Francis Chiriac, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dânsul ne-a comunicat din partea Ministerului care sunt priorităţile pe anul acesta şi ce iniţiative legislative va susţine Ministrul Sănătăţii şi apoi am discutat pe marginea criteriilor de salarizare pentru sistemul de sănătate publică având în vedere definitivarea proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor. Am purtat discuţii doar că ele vor continua şi mâine (n.r. – astăzi) la ora 14.00, am prezentat principalele puncte în care vrem să facem corecţii, le-am lăsat materialul, iar mâine va fi întrunită comisia de dialog social, nu numai cu federaţia noastră, ci şi cu federaţii din domeniul sănătăţii”, a declarat dr. Eleodor Cârstoiu, vicepreşedinte Federaţia Hipocrat.
Eleodor Cârstoiu, vicepreşedinte Federaţia Hipocrat, a precizat, printre altele, că au nemulţumiri în ceea ce priveşte programul de lucru fiindcă orele suplimentare pe care le fac medicii de gardă nu sunt trecute în contractul de muncă. De asemenea, vor acordarea salariilor de sănătate în funcţie de complexitatea activităţii medicale şi de gradul de clasificare al spitalelor.
“Vrem ca în această lege să fie prevăzut că valoarea de referinţă este salariul minim pe economie în curs, adică nu de fiecare dată când se schimbă salariul minim pe economie să negociem ca să-l trecem în lege, dacă se trece valoarea nominală de acum în lege, devine lege acea valoare nominală, chit că salariul se modifică devine de referinţă cea de acum. Dar dacă trecem salariul minim pe economie în curs, în momentul în care se schimbă salariul minim pe economie, evident se schimbă toate salariile şi nu se mai produce comasarea. La ora actuală sunt foarte multe salarii care sunt la nivel salariului minim pe economie, s-au îngrămădit toate acolo. În domeniul rezidenţiatului, în primul an au cam acelaşi salariu, foarte aproape ca cel mimin pe economie, deşi sunt diferenţe, au studii diferite. Următoarea cerinţă este că noi considerăm că încadrarea în clasa de salarizare nu este conformă, urmărind şi alte categorii, adică învăţământul superior, magistraţii, medicii, anumite trepte profesionale, trebuia să fie pe acelaşi palier şi am constatat că noi suntem puţin mai jos şi atunci cerem ce se poate pentru ceilalţi să fie şi pentru noi, nu cerem să aibă alţii mai puţin ci să luăm şi noi cât ei. Repoziţionarea salariaţilor din sistemul public de sănătate în funcţie de importanţa muncii şi nivelul studiilor în grila claselor de salarizare, programul şi plata gărzilor, acordarea salariilor de sănătate în funcţie de complexitatea activităţii medicale şi în raport cu modul de clasificare al unităţilor sanitare, negocierea unui calendar prin care salariile, condiţiile de muncă şi condiţiile de îngrijire ale pacienţilor să se apropie celor din Uniunea Europeană pentru a diminua exodul cadrelor medicale. O altă revendicare este regimul timpului de lucru, e vorba de orele de gardă. Noi, peste programul de 140 de ore pe lună, desfăşurăm şi ore de gardă, de multe ori sunt medici care peste program mai au încă 140 de ore de muncă şi acele ore nu sunt socotite timp de lucru. Adică sunt plătit pentru acele ore, dar nu beneficiez de toate drepturile. Noi vrem un contract de muncă pe câte ore lucrezi în luna respectivă”.
Acesta a mai declarat că îşi vor susţine ideea pe mai departe, chiar şi în Parlament.
“Oricum noi susţinem această idee prin toate formele, dacă nu ne-o înaintează la Ministerul Muncii ca să ajungă pe masa cabinetului, noi o să susţinem şi la camerele de sănătate din Parlament, o să mergem şi acolo ca senatorii şi deputaţii aleşi de noi să susţină iniţiativa noastră în Parlament”.