Mortul din câmp și revolta sătenilor

Redactia
3 Min Read

O situație cel puțin ciudată se petrece în comuna doljeană Tălpaș. Preotul din localitate a refuzat să îngroape în cimitir o localnică ce decedase. Motivul – femeia renunțase la religia ortodoxă, trecând la baptism.

Femeia avea loc de veci cumpărat în cimitirul din localitate. Cu toate acestea, a ajuns să fie înhumată pe câmp.

„N-au vrut, ea a avut cavouri, că e şi a bătrână şi al bătrân mort acolo”, a spus, pentru digi24, băiatul decedatei.

Pentru că femeia trebuia îngropată, primarul comunei le-a dat un loc, în câmp. Întrebat de reporterul digi24 despre această situație,  Gheorghe Casiu, primarul comunei a afirmat:„Eu am zis că le dau acceptul pentru el şi să vină cu avizele necesare! Păi cu mortul ce trebuia să facă domnişoară, să îl ţină în casă?”.

Localnicii s-au revoltat și spun că mormântul sperie copiii. Așa că au făcut reclamație la  Direcția de Sănătate Publică Dolj, iar mâine inspectorii sanitari ar urma să meargă la mormântul din câmp și vor încerca să stabilească dacă sunt respectate normele de igienă.

„A venit și la noi o reclamație de la o serie de cetățeni că femeia aceea nu e înhumată în cimitir, cred că mâine se duc inspectorii noștri acolo să vadă care e realitatea. Pentru chestia asta e legea cimitirelor 102/2014 care prevede cum se înființează un cimitir și e ordonanța guvernului 21/2002 cu gospodărirea localităților, pentru problema asta răspunde Primăria și Consiliul local. Inspectorii DSP se duc, constată, văd dacă s-au respectat normele, dacă au avut aviz, ce trebuie și pe urmă propun măsuri către Primărie, dacă e cazul și către organele de cercetare penală, că nu s-a respectat legea. Dacă inspectorii Dsp văd că nu se respectă legea, sesizează mai departe, în primul rând CL și Primăria, că ei răspund de gospodărirea localității și apoi mai departe. Cei care au făcut reclamația, niște cetățeni din comună nu trecuseră nici în ce localitate fusese îngropată, au spus pe camp, ei nu știau ce să reclame.Trebuie văzut a cui e proprietatea, e privată sau publică, dacă au avut aviz, apoi trebuie luate măsurile și e legea noastră, ordinul ministerului 119/2014 cu respectarea normelor de igienă”, ne-a declarat Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. 

 

 

Distribuie acest articol