În Grădina Botanică a înflorit gheaţa

Redactia
4 Min Read

O dată cu gerul din ultimele zile, pe aleile Grădinii Botanice din Craiova s-au aşternut straturi de gheaţă. Oamenii spun că se deplasează foarte greu din cauza depunerilor de zăpadă şi gheaţă pe suprafeţele circulabile.

Mulţi craioveni s-au plâns în ultimele zile de faptul că plimbările prin Grădina Botanică au devenit aproape impracticabile şi că aleile sunt adevărate patinoare. La mai bine de o săptămână de la cea mai recentă ninsoare din Craiova, vestita grădină se află încă acoperită de gheaţă. Spaţiile de relaxare şi unele alei pietonale sunt acoperite de gheaţă. Cetăţenii acuză că nu au fost luate măsuri şi că, zilnic, când trec prin grădină, riscă să cadă.

“Nu s-a deszăpezit deloc aici. Dacă se deszăpezea din timp nu se forma gheaţa asta. Nici nu au trecut pe aici. Acum încearcă nişte angajaţi de-ai lor cu cazmalele să spargă gheaţa. Ce să spargă? Acum e prea târziu, o să spargă şi asfaltul”, a declarat un craiovean care venise să admire peisajul şi să facă poze.

Mai mulţi angajaţi ai RAADPFL Craiova s-au deplasat, ieri, în Grădina Botanică unde au încercat să spargă stratul de gheaţă format pe alei. Încercarea a fost în zadar. Directorul RAADPFL Craiova a explicat situaţia motivând că în grădină se acţionează încă, însă, din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă este dificil să se înlăture stratul de gheaţă.

"După cum ştiţi, prin Hotărâre de Consiliu Local, Grădina Botanică este în administrarea RAADPFL Craiova, ea este domeniu public şi deszăpezim şi degajăm căile de acces ale populaţiei. S-a acţionat bine. Se acţionează mereu. La minus 25 de grade, gheaţa nu s-a spart nici cu sare, la minus 20 de grade e foarte greu dat fiind faptul că este un asfalt sub şi nu poţi să dai cu ranga să spargi gheaţa. Ea se ia foarte uşor că altfel spargi asfaltul, ca şi la trotuare. Deci la minus 20 de grade se formează un strat de gheaţă destul de consistent care dacă îl spargi cu elemente dure atacă asfaltul. Suntem în curs de degajare a tuturor căilor de acces”, a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL Craiova.

Primăria Craiova a preluat Grădina Botanică de la Universitatea din Craiova pentru a o moderniza din luna martie a anului trecut. Încă de pe atunci primarul Lia Olguţa Vasilescu intenţiona să reabiliteze toată infrastructura şi să refacă sectoarele plantelor cu ajutorul unei regii din subordine.

Lucrările de reabilitare a Grădinii Botanice din Bănie urmau să fie executate, în principal, la alei, care erau pline de gropi, la mobilierul urban, flori, defrişarea unor anumite zone, decolmatare a lacului. De asemenea, primarul susţine că vrea să amenajeze aici şi câteva terenuri de sport şi o pistă de atletism.

Pe lângă aceste investiţii, edilul Craiovei vrea amenajarea unei grădini japoneze iar porţile de la intrarea în Grădina Botanică ar urma să fie identice cu cele ale Muzeului de Artă Craiova.

Grădina Botanică ar urma să aibă o nouă înfăţişare în primăvară.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol