Craiovenii au încins Hora Unirii

Redactia
6 Min Read

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită duminică şi la Craiova. S-au împlinit 157 de ani la Mica Unire, iar evenimentul a fost marcat în Piaţa Alexandru Ion Cuza de către oficialităţile locale. Ceremonia militară organizată de către Prefectura Judeţului Dolj în colaborare cu Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Municipiului Craiova şi Garnizoana Craiova a început cu intonarea imnului naţional, urmat de o slujbă religioasă ţinută în memoria eroilor patriei. 

Oficialităţile locale au ţinut alocuţiuni cu prilejul ceremoniei dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.
„24 ianuarie 1859 rămâne unul dintre evenimentele definitorii ale istoriei moderne a României, o manifestare de voinţă deplină a poporului nostru, care reuşeşte să transmită, într-un mesaj peste secole, nevoia de unitate şi libertate a unei naţiuni cu vocaţie europeană. Unirea Principatelor Române, admirabil înfăptuită prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, a aşezat ţara noastră pe un drum ireversibil, oferind fundamentul pe care avea să se înalţe construcţia Marii Uniri, aproape şase decenii mai târziu. Momentul istoric de la 1859 a fost, în acelaşi timp, şi izvorul unor schimbări substanţiale, al unei reformări profunde în spirit democratic, prefigurând România de astăzi, o naţiune unitară şi puternică, o naţiune demnă şi respectată în spaţiul comunitar. Cu prilejul aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, doresc să îndrept cele mai bune gânduri ale mele către toţi craiovenii şi doljenii şi să le transmit calde urări de sănătate şi cât mai multe împliniri în 2016“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Prefectului judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan şi-a exprimat gândurile cu privire la unitatea naţională. 

„În această zi de 24 ianuarie, într-un moment de sărbătoare a ceea ce timp de secole a reprezentat idealul tuturor românilor – şi anume, UNIREA, îngăduiţi-mi, ca în calitatea mea de reprezentat al Guvernului în teritoriu să adresez tuturor doljenilor şi românilor cele mai alese şi curate gânduri referitoare la importanţa acestei zile. Sărbătorim astăzi 157 de ani de la realizarea primului pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român – Unirea Principatelor Române. Primii paşi către Unire s-au făcut odată cu evenimentele revoluţiei de la 1848 care, deşi a fost înăbuşită, a demonstrat în mod categoric, dorinţa arzătoare, de secole, a românilor de a se uni. La 24 ianuarie 1859, aceştia au reuşit să-şi impună magistral voinţa în faţa puterilor vremii, punând Europa în faţa faptului împlinit, la scurt timp după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Solida conştiinţă naţională, apartenenţa la acelaşi neam, limbă, obiceiuri şi religie i-a îndreptăţit pe bravii noştri înaintaşi să-şi ducă la îndeplinire cel mai de preţ crez, dându-ne astfel nouă şansa să evoluăm ca o naţiune respectată şi demnă. Sunt convins că fiecare dintre noi cunoaşte şi preţuieşte aceste valori, ce trebuiesc transmise mai departe şi generaţiilor ce vor urma. În prezent, România este membră cu drepturi depline al Uniunii Europene şi partener de încredere al NATO, şi are obligaţia de a se conforma noilor provocări şi tendinţe, care înseamnă integrare şi globalizare. În numele meu şi al Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj vă doresc din toată inima să vă bucuraţi alături de cei dragi şi să credeţi în forţa unităţii şi a solidarităţii! La mulţi ani tuturor românilor şi doljenilor! La mulţi ani, România!”, a declarat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că trebuie să le purtăm recunoştinţă înaintaşilor noştri fiindcă datorită lor s-a creat un stat naţional, unitar şi independent. 
„<<Dragi craioveni, arătaţi cetăţenilor Craiovei mulţumire şi felicitările mele pentru sentimentele lor, spuneţi-le că de acolo au ieşit cei dintâi bărbaţi care au lucrat pentru marea idee ce se realizeatză astăzi>>. Sunt cuvintele lui Alexandru Ioan Cuza transmise delegaţiei de olteni prezentă la Bucureşti în 1859. Nicolae Iorga spunea şi el despre craioveni şi olteni că au făcut unirea cu mult înainte de 1859 făcând referire la unirea politică din perioada lui Mihai Viteazul. Vreau să vă reamintesc că la Craiova hora unirii a fost sărbătorită mult mai devreme de 1859, mărturie stă celebra pictură pe pânză a lui Theodor Aman, care-i înfăţişa pe craioveni jucând Hora Unirii în 1857, la câţiva paşi de locul în care ne aflăm acum, în faţa Colegiului Naţional Carol I. Este un mare prilej să sărbătorim înaintaşii noştri astăzi, de ziua Micii Uniri şi să le purtăm recunoştinţă pentru că au făcut posibilă apariţia unui stat naţional, unitar, suveran şi independent”, a spus primarul.

După discursurile oficiliatăţilor locale, au fost depuse şi coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar apoi a urmat defilarea gărzii de onoare acompaniată de muzica militară.
Craiovenii au dat mână cu mână şi au încins Hora Unirii în Piaţa A.I Cuza.

 

Distribuie acest articol