Primăria Târgu Jiu promite investiţii

Redactia
9 Min Read

Reabilitări termice ale blocurilor, reabilitarea unor străzi dar şi modernizarea reţelei de transport în comun cu troleul sunt proiecte prioritare în acest an pentru municipalitatea târgujiană, după cum afirmă reprezentanţii Primăriei.

Proiectele pe fonduri europene ale edililor din Târgu Jiu sunt în valoare de peste 120 de milioane de euro.

„În această perioadă se pregăteşte lansarea ghidurilor de finanţare pe diferite programe europene, iar portofoliul de proiecte pregătit de Primăria Municipiului Târgu Jiu are o valoare totală rezultată în urma centralizării indicatorilor tehnico-economici de peste 120 de milioane de euro. Printre cele mai importante se numără proiectul privind modernizarea reţelei de transport în comun cu troleul şi achiziţionarea a 15 noi troleibuze, a cărui valoare se ridică la peste 45 de milioane de euro. Un alt proiect destul de mare se referă la managementul integrat de trafic, ce presupune reaşezarea sistemului de monitorizare a străzilor din municipiul Târgu Jiu pe toate traseele principale, unde vor fi inclusiv camere de luat vederi ce vor transmite în timp real către sediul centrului de management de trafic”, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic la Primăriei Municipiului Târgu Jiu

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest an, încă 20 de blocuri din municipiul Târgu Jiu vor fi reabilitate termic, a mai anunţat Marius Ionescu: „În anul 2016 vor continua lucrările de reabilitare termică a blocurilor din zona centrală a oraşului, respectiv Popa Șapcă – Unirii. Pentru acest an sunt prevăzute 20 de blocuri de locuinţe. Este vorba de tronsonul din strada Victoriei, de la blocul 1 până la blocul 15, strada Unirii, de la blocul 1 până la blocul 18, strada Traian, blocurile 6, 7, şi 9, bulevardul Constantin Brâncuşi, blocurile 43 şi 45”.

Pe de altă parte, noile cartiere ale municipiului Târgu Jiu ar urma să aibă alimentare cu gaze naturale şi energie electrică.

„În ceea ce priveşte alimentarea cu gaze naturale, sunt proiecte pregătite pentru strada Emil Cioran, Petre Țuţea, Titu Liviu Maiorescu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, prelungire Panduri şi cam toate străzile pe care, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat locuinţe individuale. Începând cu acest an vom demara lucrări de investiţii privind alimentarea cu gaze naturale şi energie electrică. O parte dintre proiecte sunt deja aprobate de operatorii de utilităţi şi va urma procedura de licitaţie, aşa încât în primăvară să putem demara aceste lucrări.

Din punct de vedere al reţelelor electrice, avem un cartier unde proiectul este gata şi lucrările pot să înceapă oricând va permite timpul. Este vorba despre cartierul dezvoltat în partea de sud, dincolo de râul Jiu, între strada Jieţe şi râul Jiu, strada Alexandru Odobescu. Acolo sunt aproximativ 60-70 de gospodării”, a mai afirmat directorul tehnic la Primăriei Târgu Jiu.

Totodată, vor fi continuate lucrările de infrastrctură demarate anul trecut şi vor începe noi investiţii privind extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare.

„Principalele obiective de investiţii care au început anul trecut şi vor avea continuitate în acest an sunt, în general, lucrări de infrastructură. În zona de peste râul Jiu, în anii trecuţi, au fost introduse colectoarele principale privind canalizarea menajeră, iar la ora actuală sunt demarate şi lucrările privind realizarea colectorului de apă pluvială. În urma documentaţiilor care vor fi elaborate în decursul acestui an, urmează să demarăm lucrări de investiţii, fie din bugetul local, fie prin programe cu fonduri europene sau fonduri guvernamentale, pentru realizarea colectoarelor pluviale şi pe strada Meteor, cu toate ramificaţiile: Microcolonie, strada Merilor, strada Călăraşi, precum şi aleile din zona respectivă.

Pentru anul 2016 sunt o serie de lucrări de investiţii noi, lucrări care vor începe odată cu sezonul cald. Marea parte a acestor proiecte sunt deja în faza de desfăşurare a licitaţiei de achiziţie publică. Aş aminti aici de canalizarea menajeră pentru zona Drăgoieni, lucrare care presupune o lungime de peste 11 kilometri de reţea de canalizare menajeră. Lucrarea va începe din partea de nord a municipiului şi continuă pe traseul Calea Bucureşti-Drăgoieni-Sf. Dumitru-Petreşti, cu deversare în colectoarele realizate anii trecuţi, undeva în zona 9 Mai. Vor fi patru staţii de pompare intermediare. Peste 800 de gospodării vor beneficia de această canalizare în zona respectivă. De asemenea, se creează condiţii pentru a putea demara partea de proiect şi a discuta de canalizare menajeră în zona Preajba. Pe strada Ciocârlău-Aviatorilor, până în intersecţia cu Preajba Mare, este realizată canalizarea, urmând ca partea de incintă a localităţii componente Preajba să putem corela acel proiect cu cel care va demara în această primăvară.

Pentru anul acesta, primăria va finanţa din bugetul local reabilitarea reţelei de canalizare menajeră în cartierul Debarcader pe o lungime de circa 3,2 kilometri şi se va introduce inclusiv colectorul pentru preluarea apelor pluviale. Odată cu finalizarea pe tronsoane, se va trece şi la modernizarea tuturor străzilor din incinta cartierului.

În zona Griviţa sunt 3,9 kilometri de reţele de canalizare finanţate din bugetul local. În cartierul Olari, unde s-a rezolvat deja partea de preluare cu deversare în staţia din strada Mărgăritarului, sunt 800 de metri de reţea de canalizare.

În zona Teilor avem 400 de metri, iar, începând cu acest an, tot ce înseamnă zona Șişeşti va fi racordată în canalizarea din strada Hidrocentralei, astfel încât să poată fi preluate toate gospodăriile dezvoltate în acea zonă, în special cele pe strada Academician Petre Brâncuşi.

În zona Colonel Dumitru Petrescu, pe lângă lucrările de canalizare menajeră şi pluvială, se vor realiza şi peste 50 de racorduri către blocuri.

Iată doar partea de lucrări de investiţii, adică lucrările ce vor fi finanţate din bugetul local. Pe lângă suma de circa 300 de miliarde de lei vechi alocată, se vor adăuga şi celelalte lucrări de investiţii, care au deja finanţare. Aş aminti aici despre stadionul municipal, care este finanţat din fonduri guvernamentale, sala de sport, investiţie derulată tot cu fonduri guvernamentale, zidul de consolidare din zona Preajba – investiţie guvernamentală în valoare de circa 2 milioane de euro. În total este vorba despre investiţii în valoare de 25 de milioane de euro atrase prin programele lansate de Guvernul României”, susţine Marius Ionescu.

Reprezentantul Primăriei a făcut precizări şi cu privire la principalele străzi ce vor fi modernizate în anul 2016 la Târgu Jiu:

„Aşa cum ştim cu toţii, pe raza municipiului Târgu Jiu au fost realizate o serie de lucrări privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi extinderea acestuia, modernizarea sistemului de canalizare menajeră, inclusiv extinderea lui, iar o serie de străzi au fost afectate. O parte dintre aceste străzi au fost modernizate anul trecut, iar o parte vor avea continuitate în acest an.

Vor continua lucrările de modernizare a bulevardului Vasile Alecsandri, unde a mai rămas foarte puţin, strada 16 Februarie, care a fost prinsă în program încă de anul trecut şi stratul de uzură pe strada Dobrogeanu Gherea. Alte două lucrări destul de mari începute anul trecut, respectiv modernizarea în totalitate a străzilor Luncilor şi Panduri, vor fi finalizate în acest an. În acea zonă sunt începute şi lucrări de realizare a colectorului principal de colectare a apelor pluviale, tronsonul cuprins între râul Jiu şi intersecţia cu strada Luncilor fiind deja realizat în proporţie de 60%. Pe strada Panduri colectorul este realizat în totalitate.

În acest an, sunt prioritare străzile pe care au fost finalizate lucrările la reţelele tehnico-edilitare: Colonel Dumitru Petrescu, Nicolae Grigorescu, strada Griviţa, Lujerului, Minerilor şi Mioriţei. Toate aceste străzi nu vor mai suferi alte lucrări de infrastructură.”

 

 

Share This Article