Gerul vine la pachet cu un nou pericol. Atenţie la ţurţuri !

Redactia
6 Min Read

După trei zile de ger, ţurţuri de mari dimensiuni atârnă pe marginile acoperişurilor clădirilor din Craiova, fiind un real pericol pentru oamenii care trec prin zonele respective. Un exemplu sunt clădirile din centrul oraşului, dar nu numai, acestea fiind  miercuri pline de astfel de ţurţuri. Clădirile din oraş au devenit adevărate capcane pentru oameni. Gerul de peste noapte favorizează formarea ţurţurilor de gheaţă, la streşinile clădirilor, care pot pune în pericol viaţa craiovenilor. Astfel de clădiri întâlnim peste tot: din zona Piaţa ,, Mihai Viteazul’’, Casa de Pensii, până la Centrul Istoric. Aceştia pot provoca adevărate tragedii, de la leziuni minore, până la fracturi craniene.

Mulţi craioveni sunt iritaţi din cauza acestei situaţii şi cei mai în vârstă spun că le este frică să mai iasă din casă întrucât oricând se poate întâmpla un accident. De asemenea şi cei care au copii se tem să mai iasă cu cei mici din cauza acestor ţurţuri ,, care cad de unde nu te aştepţi’’.
"Ne este frică să mai ieşim din casă pe vremea asta. Dacă îmi cade un ţurţure în cap? Sunt şi singură pe stradă… cine mă duce pe mine la spital? Și cu gheaţa asta dacă aluneci, aici rămâi, nu te ridică nimeni. Până te vede cineva să te ridice să te duci la spital… Asta dacă te mai ridici”, a spus o craioveancă.
"Sper să se rezolve cât mai repede această problemă. Probabil că aşteaptă să se întâmple o tragedie şi abia atunci se va lua vreo măsură", a spus o femeie din Craiova.
„Nu-i mai las pe copii afară de frică să nu păţească ceva. În loc să se bucure de zăpadă, ne trezim cu alte probleme în plină iarnă. Ce să mai zic de ţurţurii de la blocuri… Eu nu-i las nesupravegheaţi pe copii şi o atenţionez şi pe mama când îi las la ea, să aibă grijă, dar nici închişi nu-i putem ţine tot timpul”, a relatat o altă femeie din Craiova.

Îndepărtarea ţurţurilor, obligaţie a proprietarilor de imobile

Policlinica Buna Vestire Craiova

Autorităţile avertizează că cetăţenii au responsabilitatea legală de îndepărtare a ţurţurilor de gheaţă formaţi la nivelul acoperişurilor clădirilor pe care le deţin sau administrează. 
„Blocurile de gheaţă pot răni, în cădere, persoanele care trec prin zonă sau pot avaria autovehiculele parcate. De asemenea, atunci când există pericol iminent de cădere a ţurţurilor de pe clădiri, proprietarii sau administratorii au obligaţia să ia măsuri de avertizare şi de marcare a perimetrului expus riscurilor”, avertizează ISU.
Având în vedere prognozele meteorologice, care prevăd, pentru următoarea perioadă, temperaturi negative, autorităţile reamintesc craiovenilor dar şi agenţilor economici că, potrivit art. 33, lit. k din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 319/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a îndepărta zăpada şi gheaţa de pe trotuare, aflate în faţa imobilelor deţinute cu orice titlu, depozitarea făcându-se, în cazul în care în zonă nu există spaţiu verde, în grămezi amplasate la marginea trotuarului, fără a împiedica circulaţia pietonală. Potrivit aceleiaşi prevederi, este interzisă degajarea zăpezii şi a gheţii pe partea carosabilă. În plus, proprietarii şi chiriaşii au obligaţia, conform art. 4 (1) lit. b din cadrul Regulamentului sus-menţionat, să înlăture sloiurile de gheaţă (ţurţuri) formate la streşini. 
Nu toţi oamenii ţin însă cont de aceste reglementări. Majoritatea ţurţurilor au fost înlăturaţi, însă câţiva tot au mai rămas la loc de cinste în zona Centrului Istoric, zonă foarte populată, cu multe magazine. Se pare că autorităţile avizate au uitat să se ocupe de această problemă, iar locatarii clădirilor din zonă aşteaptă ca cineva să vină să doboare ţurţurii.
ISU avertizează cetăţenii că pentru a evita producerea unor evenimente nefericite, proprietarii de locuinţe şi asociaţiile de proprietari trebuie să procedeze la curăţarea trotuarelor şi a străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale ţurţurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri. De asemenea se recomandă curăţarea, de către proprietari sau asociaţiile de proprietari, a acoperişurilor clădirilor, în limita posibilităţilor, şi marcarea zonelor unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă.

Rămâne de văzut cine le avertizează pe autorităţi cu privire la îndatoririle pe care le au. Gheaţa de pe centrul Craiovei a fost îndepărtată doar pe alocuri. La fel s-a întâmplat şi pe multe trotuare. Asta, în ciuda faptului că autorităţile s-au lăudat în urmă cu câteva zile că inclusiv poliţiştii locali au pus umărul la deszăpezirea străzilor din municpiu. 

 

Share This Article