În perioada următoare vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. În Oltenia, noaptea şi dimineaţa temperaturile vor fi de -13 până la -9 grade Celsius. Izolat, minimele vor coborî până la -20 de grade. La amiază temperaturile vor fi preponderent negative, cu maxime de -3…0 grade Celsius, potrivit prognozei valabile pentru perioada 18 ianuarie – 31 ianuarie 2015, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Pentru partea a doua a intervalului de referinţă, este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel că sunt de aşteptat valori medii de 0 până la 3 grade ziua şi -8 până la -4 grade Celsius noaptea.
Medicii recomandă să avem multă grijă şi să ne ferim de degerături care în această perioadă de ger pot apărea. Trebuie să evităm expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, însoţite de umezeală şi vânt.
Degerătura reprezintă înroşirea extremităţilor – mâini, picioare, nas, urechi – din cauza frigului. Această leziune apare destul de des la o temperatură mai scăzută de -10 grade Celsius, dar poate fi produsă şi de vânt rece la temperaturi mai ridicate. Cel mai des, degerăturile nu sunt corelate cu altitudinile înalte, temperatura scăzută şi starea de oboseală, ci cu o lipsă de îngrijire corespunzătoare.
Pe timp de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, a îmbrăcăminţii neadecvate şi a umidităţii există riscul de apariţie a degerăturilor. Leziunile de acest tip se pot instala în mai puţin de câteva minute.
De ce apar degerăturile?
Degerăturile apar din cauza expunerii îndelungate la temperaturi scăzute. Medicii mai spun că dacă nu ne îmbrăcăm adecvat condiţiilor meteorologice ne putem expune unui risc şi ne punem chiar viaţa în pericol. Zonele care pot fi afectate cel mai repede sunt: degetele, mâinile, picioarele, nasul, urechile şi obrajii.
Simptomele apariţiei degerăturilor sunt: durere în zona afectată, senzaţia de mâncărime, pielea se înroşeşte şi apoi capătă o culoare albă, zona riscând să prezinte umflături. Un alt simptom este înnegrirea pielii care poate duce în final la instalarea gangrenei.
Sfaturi pentru a ne feri de degerături
În primul rând este necesar să ne îmbrăcăm corespunzător.
“Nu folosiţi, de exemplu, doar un singur pulover gros, ci adoptati stilul „în straturi”. Folosiţi bluze mai subţiri, dar mai multe. Alegeţi texturile uşoare, care dau posibilitatea de mişcare lejeră. Daca transpiraţi, îndepărtaţi un strat de haine”, se arată pe site-ul DSP Dolj.
De asemenea, medicii ne sfătuiesc să protejăm bine extremităţile. Nu trebuie să lipsească mănuşile şi căciula. Folosiţi două perechi de şosete şi mănuşi cu un deget. Acestea vor ţine mâinile încălzite. Nu uitaţi de fular, iar dacă vântul bate puternic, o mască de schi vă poate proteja în mod adecvat.
În plus, este important ca înainte de a ne expune la frig să mâncam corespunzător, pentru că mâncarea se va transforma în energie.
O altă recomandare este să ne informăm din timp asupra condiţiilor meteorologice. Degerăturile pot apărea atunci când se înregistrează temperaturi sub -7 grade Celsius, dacă pielea sau îmbrăcămintea este umedă şi vântul bate puternic. De asemenea, zonele care în trecut au fost afectate de degerături sunt mult mai sensibile. Periodic intraţi în casă pentru a vă
încălzi şi a schimba eventual hainele care s-au udat. Nu atingeţi cu mâna goală porţiuni de metal. Acesta va absorbi imediat căldura şi va favoriza apariţia degerăturilor.
Ce să facem când deja prezentăm degerături
Intraţi într-o cameră încălzită şi sunaţi imediat după un medic. Hidrataţi-vă cu băuturi calde şi îndepărtaţi orice haină umedă.
Înveliţi-vă în pături călduroase şi aşteptaţi intervenţia medicului.
Medicii ne atenţionează să nu încercăm să încălzim zona folosindu-ne de căldura de la calorifer, sobă, lampă, etc. Pielea nu va simţi oricum căldura şi riscaţi să provocaţi arsuri. Nu frecaţi zona afectată cu zăpadă, cu mâinile sau cu orice altceva.
Lăsaţi rănile intacte şi acoperiţi-le eventual cu o pânză sterilă.
Nu începeţi să încălziţi leziunea dacă ştiţi că va fi imediat expusă frigului.