62 de ani de la moartea Elenei Farago

Redactia
7 Min Read

Elena Farago(pe numele de fată Thomaide) s-a născut pe 29 martie 1878 la Bârlad într-o familie cu rădăcini grecești. După moartea timpurie a mamei, în 1890, fiind cea mai mare dintre fete și cea de-a doua ca vârstă dintre toți frații a trebuit să aibă grijă de ceilalți, dezvoltându-și astfel sensibilitatea și înțelegerea față de cei mici, fapt ce îi va defini existența.

Din anii fericiți ai copilăriei până la începutul școlii, poeta ține minte lungile plimbări cu trăsura, familia posedând cei mai frumoși cai din Bârlad. În 1884 este înscrisă la o școală privată, iar plecarea din casa părintească și viața în comun cu alte fete o fac remarcată prin bunătatea, blândețea și seriozitatea sa. Îmbolnăvindu-se mama ei, situația financiară se înrăutățește și este mutată la o școală de stat unde manifestă interes pentru literatură. În 1890 după ce îi muriseră trei frați, trece la cele veșnice mama sa. Preia cu totul grija casei, având din ce în ce mai puțin timp pentru instruire. Compensează prin citirea ziarelor și revistelor în puținul timp ce-i rămânea. S-a maturizat timpuriu, iar tatăl, confruntat cu grijile întreținerii familiei, s-a gândit să o căsătorească de la 16 ani cu un rus din Odessa. După o călătorie și o ședere de trei luni în Basarabia, fata se întoarce, hotărând să rămână alături de familie. La 17 ani îi moare și tatăl. Din cauza situației financiare precare, tatăl e înmormântat pe banii prietenilor și cei mici sunt trimiși la câte o rudă. Elena ajunge la Brăila, oraș mare și frumos în comparație cu Bârladul. Aici își afirmă vitalitatea: participă la curse de ciclism, jocuri de oină, stârnind uimirea concetățenilor.

Se îmbonăvește însă de ”anemie profundă” și este trimisă la București pentru tratament. După însănătoșire rămâne în Capitală în casa fratelui său Ernest. Și aici viața era grea și începe să își caute un loc de muncă. Aflându-se în fața unui birou de plasare, negăsindu-și de lucru, începe să plângă. Gestul îi sensibilizează pe funcționari și îi găsesc de muncă în casa familiei lui Gheorghe Panu, unde este tratată cu înțelegere și bunăvoință. Aici ia contact cu lumea politică și artistică ce venea în vizită. Elena atrăgea prin fumusețea, eleganța și inteligența sa, participând la lungile întâlniri dintre intelectuali. I.L. Caragiale o remarcă și aflând de povestea sa exclamă: ”Viață de roman, subiect de dramă”. Marele dramaturg o solicită să se ocupe de educația copiilor săi în perioada 1897-1898. În casa sa, Elena Thomaide găsește o atmosferă plăcută, petrecând numeroase ore în biblioteca lui I.L Caragiale. Se îngrijește cu drag de copiii scriitorului citindu-le povești, jucându-se, asigurându-i dramatugului liniște, acesta fiind irascibil la cel mai mic zgomot, contribuind astfel indirect la realizarea operei lui nenea Iancu. Greutățile financiare ale familiei Caragiale, determină ca ea să își piardă slujba. La puțin timp, norocul îi surâde și îl întâlnește pe Francisc Farago, cu care se căsătorește. Siguranța financiară pe care o are acesta îi permite Elenei Farago să se concentreze asupra carierei literare. ”N-am cultură oficială decât două clase secundare. Am învățat și citit singură tot ce am vrut să știu”.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Începuturile literare ale Elenei Farago se plasează după mărturiile poetei în copilărie când versificația devenise un exercițiu de manifestare a spiritului ei critic, prin epigrame, dar și printr-un jurnal în care își contura impresii în urma lecturilor, scriind mai cu seamă pentru că nu era nimeni cu care să-și împărtășească gândurile, neliniștile și suferințele. Debutul literar îl are printr-un reportaj din 1898 despre Slănic Prahova, semnând cu numele de Fatma. Începe să cloaboreze cu numeroase publicații și să-și facă un renume. Nicolae Iorga spune: ”De mult nu scrie la noi o femeie cu idei, cu știință de vers, de iubire pentru arta sa”. În 1907, soțul ei este mutat cu serviciul la Craiova, ea îl urmează și se atașează de Cetatea Banilor. Paticipă la întâlnirile literare de la hotelul Minerva și apoi ea devine gazda cenaclurilor. În 1907 Elena Farago străbate cu trenul, trăsura, bicicleta satele oltenești și sprijină cu bani și sfaturi familiile afectate de răscoală. Mai mult, este reținută de jandarmi și eliberată doar la insistențele lui Nicolae Iorga. Următorii ani îi dedică cu patos creației literare care se bucură inclusiv de aprecierea Academiei, dar se ocupă și de administrarea bibliotecii din localitate, azi în incita ei existând casa memorială ”Elena Farago”. În 1928, când împlinește 50 de ani este sărbătorită de autorități și admiratori. Primește o scrisoare din partea lui Liviu Rebreanu, președintele Societății Scriitorilor Români în care se exprimă admirația ”pentru opera dvs. poetică de rară delicatețe și adâncime, pentru sufletul dvs, veșnic bun și entuziast”.
 
În 1931, sub patronajul regelui, Nicolae Iorga, ministrul instrucțiunii publice, îi conferă Elenei Farago medalia ”Bene Meriti”, clasa I, ca o recunoaștere a meritelor extraordinare pe care le avea în domeniul culturii. Anii celui de-al doilea război mondial îi aduc o boală care îi macină energia fizică și mentală. Imobilizată la pat, continuă să scrie. În 1947 Elena Farago primește o ultimă recunoaștere a unei existențe dedicate activităților culturale și sociale, prin titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului Craiova. Din ce în ce mai suferindă, poeta se confruntă cu greutățile vieții, dar îi are alături pe cei doi copii, Mihnea și Coca, precum prieteni și admiratori care o susțin și cu care întreține o neîntreruptă coespondență. Pe 4 ianuarie 1954, Elena Farago trece la cele veșnice, fiind înmormântată la Craiova.
 
 
Share This Article