Aşa strigând cu toţii, revoluţionarii din Craiova s-au adunat în faţa Primăriei pentru a lua parte la ceremonialul militar-religios organizat de autorităţi pentru marcarea zilei de 22 decembrie, Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, cum le-a plăcut mai marilor s-o numească. 26 de ani au trecut de la Revoluţie, acum ne întrebăm a cui a fost, de fapt victoria şi, de multe ori, unde e libertatea. Mulţi au murit, mulţi au fost răniţi în '89, iar mulţi nici nu au ştiut de ce. O confirmă chiar revoluţionarii care, marţi, au fost în Piaţa Alexandru Ioan Cuza din Craiova.
„Românii au ieşit în stradă. Întâi Timişoara. În 16,17 decembrie ei deja erau un oraş liber. Pe 18 ne-au trimis pe noi, de la Craiova, câteva garnituri de tren. Nu ştiam ce trebuie să facem la Timişoara dar noi fiind olteni, cu sânge de oltean, am fraternizat cu ei şi ne-am întors acasă. A spus prietenilor, cunoştinţelor, ce am văzut la Timişoara şi ce trebuie să facem şi noi la Craiova. Pe 21 decembrie Revoluţia s-a amplificat la Bucureşti. Pe 22 decembrie am ieşit şi noi. A ieşit toată ţara să fie alături de ce se întâmplase la Timişoara şi Bucureşti. 26 de ani au trecut de la Revoluţie. La Craiova, 26 de morţi avem, 60 de răniţi, câteva sute de revoluţionari care au reuşit să scape. Nu dorim altceva decât respectul faţă de Revoluţie şi faţă de noi”, a spus revoluţionarul Constantin Păiuş.
Manifestările dedicate zilei de 22 Decembrie au debutat la Craiova cu un moment de reculegere ţinut în memoria victimelor Revoluţiei, dar şi a celor de la Colectiv. Apoi, preoţii Garnizoanei Craiova au susţinut un serviciu religios.
A urmat, ca la fiecare astfel de manifestare, seria discursurilor autorităţilor publice din judeţ.
„22 Decembrie 1989 reprezintă unul dintre momentele definitorii ale istoriei noastre, reper al unui nou început pentru România; un moment de o deosebită însemnătate, cu o semnificaţie aparte, care, la fel ca toate paginile capitale ale trecutului nostru, stă sub semnul luptei şi jertfei.
De la independenţă la unitate şi apoi la libertate, marile deziderate ale acestui popor şi-au găsit împlinirea prin sacrificii. Ziua aceasta o închinăm memoriei eroilor care, în urmă cu 26 de ani, au plătit preţul suprem pentru a ne reda o ţară demnă şi şansa unui viitor clădit în respect faţă de adevăratele valori democratice.
Ceremonia dedicată Victoriei Revoluţiei ne oferă prilejul de a exprima deplina noastră stimă şi recunoştinţă pentru dumneavoastră, luptători pentru dreptate şi independenţă faţă de un regim totalitar, cei care aţi dat glas năzuinţei de a avea o Românie curată, o Românie respectată.
Aţi deschis parcursul onorant care aşază astăzi România în marea familie europeană, consacrând-o ca o naţiune care îmbrăţişează şi apără drepturile şi libertăţile fundamentale, ca un partener stabil şi credibil pentru toate statele care şi-au asumat principiile democraţiei – un parcurs care confirmă aspiraţiile strigate atunci în stradă.
În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, doresc să exprim întreaga noastră consideraţie faţă de eroii Revoluţiei Române şi să îndrept sincere gânduri de ataşament şi compasiune pentru toţi cei care au suferit dureroase pierderi în Decembrie 1989”, a fost discursul rostit de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Și prefectul de Dolj, Sorin Răducan, s-a adresat celor prezenţi în piaţă:
“Această zi de 22 decembrie are o semnificaţie aparte pentru poporul nostru. Este ziua în care sărbătorim 26 de ani de când românii şi-au regăsit speranţa şi curajul. 26 de ani de când în România s-a strigat pentru prima dată, într-un glas, fără niciun fel de teamă, – „libertate”.
Începută în Timişoara, şi continuată în întreaga ţară, Revoluţia din decembrie 1989 a fost radicală, cu sacrificii umane, pentru înlăturarea vechiului regim.
La Craiova a lăsat în urmă zeci de morţi şi răniţi care s-au implicat în câştigarea libertăţii cu tot entuziasmul tinereţii, pentru că cei mai mulţi dintre ei au fost tineri. Acei tineri au dorit o schimbare. Iar schimbarea însemna o ţară democratică în care fiecare cetăţean să se simtă liber.
Astăzi, la 26 de ani de la Revoluţie, datorită lor, revoluţionarilor, putem afirma cu mândrie că trăim într-o Românie demnă, membră cu drepturi depline a Uniunii Europene şi partener de încredere al NATO, acestea fiind dezideratele celor care în decembrie 1989 au ieşit în stradă împotriva regimului totalitar comunist.
Să-i cinstim, aşadar, pe bravii noştri doljeni care şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim astăzi ca un popor liber, fără destine îngrădite! În calitate de prefect al judeţului Dolj, doresc să-mi exprim compasiunea şi ataşamentul faţă de familiile eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.
De asemenea, fiind în perioada sărbătorilor de iarnă, vă doresc ca taina sfântă a Naşterii Domnului Iisus Hristos să vă aducă bucurie şi linişte sufletească, iar Noul An să vină cu sănătate, fericire, prosperitate şi împlinirea tuturor dorinţelor! Dumnezeu să binecuvânteze România!”.
Ultima care a luat cuvântul a fost Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.
„În acele zile cumplite de decembrie, unii dintre dvs v-aţi priedut părinţii, alţii copiii sau fraţii, alţii aţi fost răniţi, persecutaţi sau umiliţi de regimul comunist. Acum putem călători liber, am obţinut dreptul de a vota fără constrângere şi de a ne exprima fără teamă. România este, azi, o ţară membră a Uniunii Europene şi un stat membru NATO cu o economie de piaţă funcţională. În memoria celor doborâţi de gloaneţe în acele zile suntem datori să-i respectăm cum se cuvine şi prin ceea ce facem zi de zi să dovedim că nu şi-au dat viaţa degeaba”, a spus Olguţa Vasilescu
În final au fost depuse coroane la statuia domnitorului Alexndru Ioan Cuza, pentru eroii Revoluţiei din 1989, iar manifestările s-au încheiat cu prezentarea onorului şi defilarea militarilor craioveni.
Eroii jandarmi au fost şi ei comemoraţi. La monumentele Eroilor Jandarmi ridicate în localitatea Palilula în memoria slt. p.m. Nicolae Ungureanu şi cel din localitatea Ghizdăveşti ridicat în memoria slt. p.m. Aurel Radu, ambii căzuţi la datorie în ziua de 23 decembrie 1989, la Aeroportul Otopeni, s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios în memoria celor doi.
“Comemorarea şi cinstirea eroilor neamului românesc în preajma celei mai mari sărbători a creştinătăţii reprezintă un prilej de recunoştinţă şi smerenie, în amintirea celor care, prin sacrificiul suprem, au scris o pagină în istoria acestei ţări şi au asigurat dăinuirea noastră în timp pe aceste locuri.
La 26 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj i-au comemorat pe cei care s-au jertfit pentru gloria neamului românesc.
Marţi, 22 decembrie a.c., în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale, a familiilor Eroilor Jandarmi şi a cadrelor din I.J.J. Dolj, la monumentele Eroilor Jandarmi ridicate în localitatea Palilula în memoria slt. p.m. Nicolae Ungureanu şi cel din localitatea Ghizdăveşti ridicat în memoria slt. p.m. Aurel Radu, ambii căzuţi la datorie în ziua de 23 decembrie 1989, la Aeroportul Otopeni, s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios de pomenire a acestora.
Slujba de pomenire a acestora precum şi a tuturor jandarmilor care au plătit preţul suprem pe frontul luptei cu infractorii, pentru apărarea vieţii, a avutului cetăţenilor şi a comunităţii a fost oficiată de preotul militar din cadrul I.J.J. Dolj şi au fost depuse coroane de flori.
De asemenea, o delegaţie de cadre militare din partea I.J.J. Dolj a participat, alături de reprezentanţii autorităţilor publice locale, la activităţile organizate şi desfăşurate în mun. Craiova pentru comemorarea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989”, au transmis jandarmii doljeni.