Preluarea Spitalului CFR de către Primăria Craiovei nu este realizabilă, iar Olguţa Vasilescu a dezinformat angajaţii unităţii medicale şi opinia publică. Asta susţine managerul demisionar al Spitalului CFR, doctorul Gabriel Mogoş.
Olguţa Vasilescu a avut o întâlnire, în acest an, cu angajaţi ai spitalului, nemulţumiţi de slaba finanţare a unităţii medicale. Edilul-şef al urbei a afirmat la acea dată: „M-am interesat cum este situaţia în acest spital. Nu am venit acolo pentru că nu am primit nicio invitaţie din partea conducerii spitalului. Nu puteam face demersuri pentru preluarea acestui spital. Am înţeles că vine un audit săptămâna viitoare. Din păcate situaţia dumneavoastră nu se poate rezolva peste noapte pentru că şi dacă noi, imediat după ce se termină auditul, începem să facem procedurile de preluare, tot va dura pentru că sunt anumite proceduri care se fac. Trebuie să fie o hotărâre de Guvern, să se treacă în patrimoniul Primăriei tot, să preluăm personalul, să vedem cum facem cu plata personalului, pentru că cel mai grav este că anul viitor veţi rămâne fără acreditare. Aveţi o secţie de chirurgie foarte bună şi asta înseamnă că dacă facem comasarea Spitalului CFR cu Filantropia va creşte gradul spitalului şi probabil asta va fi soluţia. Probabil că varianta este ca anul viitor să cerem o păsuire cu acreditarea peste un an pentru a putea face investiţii în spital. Am făcut o solicitare la Ministerul Transporturilor să stopeze orice formă de concesiune şi închiriere a spaţiilor pe care le aveţi la Spitalul CFR. Managementul care există la Spitalul CFR nu va putea să funcţioneze sub oblăduirea Primăriei Municipiului Craiova pentru că nouă ne place ca atunci când investim în ceva să avem şi responsabilitatea investiţiilor noastre. Varianta pe care eu o văd este să amânăm acreditarea, după care se va face preluarea de către Spitalul Filantropia, apoi investim masiv în spital, astfel încât să se poată obţine acreditarea. Eu vă asigur de tot sprijinul meu, dar va trebui la rândul meu să fiu ajutată”.
Doctorul Gabriel Mogoş, managerul spitalului, şi-a depus pe 14 decembrie demisia, spune el pentru a putea face precizări legat de acest lucru. Medicul afirmă că legea nu îi permite să vorbească public fără aprobarea Ministerului Transporturilor, aprobare care nu a mai venit.
„Imaginea spitalului a avut de suferit datorită unor afirmaţii care până în acest moment nu s-au adeverit şi datorită perioadei prin care au trecut toate spitalele din reţeaua CF care ne-au afectat imaginea şi care au permis concurenţei să speculeze aceste aspecte.
Problema majoră a pornit încă din luna iulie când Primăria a informat mass-media că a început demersurile pentru preluarea spitalului CFR sau că ar fi interesată de aceasta, aceste demersuri nefiind aduse la cunoştinţa noastră, în calitate de comitet director, nici la nivelul ministerului.
Reţeaua de sănătate a ministerului cuprinde 15 spitale. După experienţa tristă a transferului către Sănătate şi înapoi, poziţia Ministerului Transporturilor a fost că nu mai doreşte să dea aceste spitale. Totodată sindicatele de la nivelul ministerului nu doresc ca vreun spital din reţeaua CF să treacă spre altă entitate, că vorbim de CJ, UMF sau primării, datorită faptului că vor să reîntregească reţeaua şi să găsească soluţii pentru aceste spitale. Plecând de la aceste aspecte, nu am înţeles de ce s-au făcut aceste declaraţii care au agitat personalul nostru. Am fost în imposibilitatea de a răspunde opiniei publice, nu am putut răspunde decât personalului nostru”, spune doctorul Mogoş.
Legat de faptul că Olguţa Vasilescu a afirmat că nu a fost invitată de director să discute preluarea unităţii medicate, managerul demisionar spune că „este o dezinformare pe care dânsa a făcut-o la acea dată, o dezinformare atât a salariaţilor cât şi a presei care a fost prezentă la primărie, şi, implicit, opinia publică. Am avut nenumărate încercări să mă întâlnesc cu doamna primar”.
Gabriel Mogoş mai afirmă că a încercat în nenumărate rânduri să aibă o întâlnire cu primarul Craiovei, dar nu a reuşit.
„Angajaţii au făcut un memorandum care nu acuză conducerea CF, ci aduce în faţă problemele reale din spital şi au încercat printr-un comitet de iniţiativă să îl depună la primărie. Dânsa a spus că ar fi dorit dar că nu a fost niciodată invitată”, a precizat Mogoş.
Managerul demisionar al Spitalului CFR Craiova a mai afirmat că pe lângă faptul că dezinformează, Olguţa Vasilescu este ea însăşi dezinformată:
„Este total dezinformată atât în ceea ce priveşte reţeaua Ministerului Transporturilor, a spitalelor CF, cât şi a activităţii medicale în general. Dânsa spune că se poate, printr-o Hotărâre de Guvern, să treacă în patrimoniul primăriei tot. Țin să o anunţ că acest lucru nu s-a putut face nici la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că problemele patrimoniale sunt foarte mari şi că unul dintre motivele principale pentru care au trecut înapoi la MT a fost tocmai acest lucru: că MS nu a semnat niciodată protocolul de predare-primire. Noi căutăm nişte soluţii urgente ca să ne poată asigura desfăşurarea în continuare a activităţii. Totodată dânsa dezinforma că de la anul vom pierde acreditarea. Noi nu am fost niciodată acreditaţi, deci nu avem cum să pierdem o acreditare care nu există. Ca manager am amânat atât cât s-a putut această acreditare întrucât nu se investise niciun ban, tot pe ideea că în aceşti ani putem să investim. Noi sperăm să ne acredităm la anul, dacă ministerul acceptă plata taxei pentru a veni comisia de acreditare”.