Peste 30 de ani, în preajma copiilor. Ca actor, ca umorist, dar mai ales în pielea lui Moș Crăciun. Vorbim de actorul Marian Rățulescu, alias Radu Marini, care a transpus în cartea sa “De-aș fi Moș Crăciun”, povești despre copii. Este un jurnal sentimental care schițează povești din lumea copilăriei, dar o copilărie umbrită de probleme de sănătate. Radu Marini s-a aflat de-a lungul anilor în orfelinate, în centre pentru copii bolnavi, pentru a le alina suferința cu daruri, cu o vorbă bună, cu o glumă, dar mai ales ascultându-i. Povestiri despre visele lor, despre dorințele lor, despre o viață de copil.
“Am scris despre ideea de joc, de joacă, de copilărie, lumea copilăriei. Este vorba de o carte care se intitulează „De-aș fi Moș Crăciun”, este un jurnal sentimental, în lumea copiilor. Este o experiență de-a mea în decurs de peste 30 de ani alături și împreună de copii. Slujind sub motto-ul, Fără daruri, Crăciunul nu este Crăciun am scris această carte convins fiind de un adevăr special pentru că eu cred în zâmbetul cald și pur de copil. Am fost alături de copii ca actor, ca regizor, umorist, în spectacolele mele și în mod deosebit interpretând un personaj special și atât de plăcut tuturor copiilor, Moș Crăciun. Să nu uităm, de subliniat că am fost și Moș Gerilă. În contextul acesta sunt relevate atât adevărurile istorice ale epocii comuniste cât și cele din ziua de astăzi. De aceea această carte are și un subtitlu, se cheamă Moșmondenii, eu un cuvânt pe care l-am inventat, despre mondenitățile din ziua de azi vizavi de copii, dar în mod deosebit de copiii care au probleme. Ating problemele sociale, politice vizavi de copii și cele strict legate de boli care se văd și care nu se văd, adică lipsa părinților, lipsa traiului zilnic, lipsurile sociale, sunt foarte multe abordate aici. De asemenea, trag un semnal de alarmă vizavi de copii din orfelinate, din casele de copii, problemele de sănătate ale copiilor cu dizabilități și despre boala deficienței de atenție-THDA”, a declarat Marian Rățulescu.
Autorul ne spune că respectiva carte ce a fost lansată în această seară la Filarmonica Oltenia arată trăirile copiilor, care i s-au destăinuit lui când a fost Moș Crăciun. I-a făcut să zâmbească pe toți copii ce au avut ocazia să-l cunoască, spune că este ca un copil mare pentru copii mici.
„Este vorba de lumea specială a copilăriei în care eu mă întrepătrund și m-am văzut tot timpul ca un copil mare pentru copii mici. Este vorba de contactele mele cu diverși copii. Pretextul este Moș Crăciun care vine și aduce daruri și asistă la diverse scene, dialoguri de sociabilitate între mine și ei. Am fost de multe ori și un fin ascultător, i-am văzut, i-am filmat cu ochii minții. Am spus toate aceste întâmplări vizavi de copilărie și lumea lor în această carte care se cheamă atât de frumos, spun eu, „De-aș fi Moș Crăciun”. M-am bucurat extraordinar de mult, de căldura lor, de voioșia lor atunci când le-am dat daruri, atunci când i-am învățat, atunci când am cântat, când am dansat. Deci nu sunt un Moș Crăciun standard, „Bună ziua, ce mai faci, le dau cadoul și la revedere”. Am făcut o introspecție, i-am întrebat ce visuri au, ce probleme au, ce au gătit, dacă au prieteni, ce vor să devină când vor fi mici, nu când vor fi mari. Se pune problema de ce am zis așa, tocmai ca să văd gradul lor de inteligență, dacă sesizează, dacă au logică și am văzut o grămadă de copii astfel. Menirea mea și ca actor și ca personaj a fost să mă apropii de copii. Sunt în această carte diverse povești”, a încheiat autorul.