Consilierii judeţeni au fost colindaţii, joi, de o parte dintre membrii Ansamblului Folcloric „Alunelul” din Pieleşti, în frunte cu „Anul Nou 2016”, Cosmin Ionuţ în vârstă de patru ani.
În cadrul şedinţei de joi, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a felicitat-o pe Daniela Tarniţă, consilier judeţean, pentru premiile obţinute în cercetare.
Şedinţa nu a fost lipsită de contre, dar au fost nesemnificative pentru procesul legislativ.
Între altele, consilierii judeţeni au aprobat un proiect de Hotărâre privind aprobarea Master Planului privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate în judeţul Dolj, actualizat (pentru orizontul de timp 2014-2044).
„Oraşele, mediul urban, au cam fost îndestulate, s-au primit destul de mulţi bani pentru zona urbană şi rămâne ca pentru zona rurală, în marea majoritate a localităţilor, dacă nu chiar toate din jurul municipiului Craiova şi alte zone foarte importante, cu populaţie numeroasă, să poată să aibă alimentare cu apă, canalizare şi epurare de apă, în perioada următoare, până în 2020 şi alte proiecte până în 2044 tot pe extindere de finanţare, va veni al doilea fir de alimentare cu apă de la Izvarna. Sigur segmentul acesta financiar va aduce multe beneficii pentru locuitorii judeţului Dolj”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
De asemenea, s-a aprobat încheierea unui act adiţional, protocolul de cooperare dintre CJ Dolj, ISJ şi Prefectura Dolj, pentru premierea elevilor sportivi, şi a celor care i-au pregătit, care au obţinut performanţe la diferite competiţii de profil internaţionale, cu ocazia Galei Sportului Şcolar Doljean. ISJ Dolj a solicitat suplimentarea sumelor alocate în 2015, prin protocolul de cooperare menţionat anterior, cu 50.000 lei pentru acordarea premiilor la Gală.
Cosmin Călin, consilier judeţean PNL, a profitat de prezenţa Prefectului la şedinţa CJ şi i-a cerut să ia măsuri pentru a preveni producerea unor accidente pe drumul Craiova-Calafat: „Mergând pe drumul Craiova-Calafat, nu ştiu dacă aşa era în proiect, dar sunt acele rigole adânci de un metru, un metru jumătate. O să înceapă poleiul, o să înceapă zăpezile, cred că cei de la autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere şi faptul că acolo se pot produce accidente. O maşină căzută acolo nu mai scapă. Înainte mai trecea pe câmp, acum a căzut acolo… trebuie direct macara, tractoare… nu ştiu cum o să le scoatem de acolo. Nu ştiu ce soluţii se pot lua acolo, poate o semnalizare corespunzătoare, dar mai bine să luăm măsuri înainte, nu după ce se întâmplă vreo tragedie”
„Am insistat în ultima perioadă pentru marcarea acelui drum. Am fost asigurat de secţia de Drumuri Naţionale că au tot ce trebuie în perioada aceasta de iarnă şi utilaje şi material antiderapant. Cade în sarcina acestor firme (n.r. – care se ocupă de deszăpezire) şi nu a primăriilor să întreţină acest drum. E un drum care este în reabilitare, dar care a avut întârzieri majore, dar cred că în primăvară va fi finalizat, din ce informaţii am până acum”, i-a răspuns prefectul.
La finalul şedinţei, Antoaneta Nadu, de la Asociaţia „Fapte Bune pentru Comunitate”, a solicitat aleşilor judeţeni sprijin pentru înfiinţarea, la Craiova, a unui muzeu al satului: „Îndrăznesc să vă rog, pe toţi de aici din sală, să acceptaţi se demarăm construirea unui Muzeu al Satului, undeva într-un punct al Craiovei, ţinând cont de faptul că în foarte multe oraşe din ţară, chiar şi la Vâlcea, există Muzeu al Satului. Consider că este un obiectiv benefic, atât pentru meşterii populari, cât şi pentru copii, pentru elevi, dar va fi şi o atracţie pentru turişti. Dacă anul acesta se va aproba ca scoarţa oltenească să fie recunoscută de UNESCO, eu cred că ar fi un prilej deosebit să putem arăta cum se lucrează scoarţa oltenească. Eu mă angajez în faţa dumneavoastră că voi decora o construcţie, o căsuţă, care aş vrea să fie din zona Bechet- Ostroveni, cu tot necesarul pentru a deveni Muzeu al Satului.”