miercuri, noiembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Bani daţi de la craioveni pentru nefinalizarea la timp a unor lucări

11 proiecte finanţate din fonduri europene în Craiova nu vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, termenul propus. Astfel că din banii craiovenilor se va suporta anul viitor o valoare de 20 milioane de euro, sumă estimată de consilieri locali PNL. Pentru a putea fi terminate s-a supus votului ca termenul final să se devanseze pe 30 iunie 2016.

„Nu sunt de acord, votez împotrivă pentru că la anul încărcăm bugetul Primăriei cu foarte multe zeci de milioane de euro, lucru care pentru mine este de neconceput. Nu pot să pricep cum s-a tot amânat, sunt anumite chestiuni, o să spuneţi, licitaţii, greşeli de proiectare, le ştim pe toate. La anul, pentru amenajarea parcului Romanescu vom ajunge să plătim 414.456 lei, pentru Water Park – 24.675.000 lei, pentru Teatrul de Vară – 1.174.000 lei, pentru reabilitare infrastructură traficul zonal – 7.690.000 lei. Am văzut rapoartele, care mai multe ne încurcă, ni s-ar fi părut normal să avem o linie clară, ce am greşit până acum, de ce am greşit, cine e responsabil. Știu ce avem de făcut să le prelungim până în 2016”, a spus Ionel Pană.

„Sunt proiecte supuse aprobării care sunt asumate de actuala administraţie la sume care vor fi suportate de craioveni pentru şantierele unde nu sunt terminate lucrările şi este vorba de cofinanţările pe fonduri nerambursabile de la U.E. Din analiza făcută pe aceste proiecte ne-a reieşti o sumă de aproape 20 de milioane de euro pe care va trebui să o sportăm din fonduri proprii ceea ce este extrem de mult din punctul meu de vedere. Făcând şi o analiză a procentului, pe fiecare proiect în parte pe care nu putem să-l acoperim ne iese o medie de peste 37%”, a declarat Pavel Badea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marin Nicoli a spus că există bani pentru a se putea acoperi cofinanţarea municipalităţii.

„În comisii s-au primit de la executiv explicaţii că ne ducem mai departe proiectele pe care le-am angajat după ce, cu stoicism s-a realizat şi depunerea de decontare masivă pentru aceste proiecte de la Uniunea Europeană. Știu că este vorba de un act adiţionat care trebuie semnat şi depus de cel care ne-a dat banii până acum, că ne obligăm să le terminăn, Votăm ca 30.06 să fie termenul de finalizare al proiectelor. E bine că putem să dăm aceşti bani pentru că-i avem”.

“Administraţia şi reprezentanţii ar trebui să urmărească mai mult execuţia lucrărilor decât să ne plimbăm pe la Bruxelles cu domnu` Botezatu”

 

„Noi votăm să prelungim un termen de execuţie al unor proiecte cu finanţare europeană. Aceste proiecte aveau termen de finalizare şi au termen expirat. Continuarea lucrărilor pe 2016 înseamnă să scoatem bani publici, care înseamnă banii craiovenilor. Doamna primar lasă o bombă cu ceas pentru viitorul Consiliu şi viitorul primar de peste 20 milioane de euro. Am înţelege dacă s-ar întârzia un proiect, două, trei, dar peste 10 proiecte…. Avem şi un proiect unde s-a întârziat şi 2 ani şi jumătate, nu s-a întârziat graficul de execuţie cu 10, 20% ci cu 100%. Poate că administraţia şi reprezentanţii ar trebui să urmărească mai mult execuţia lucrărilor decât să ne plimbăm pe la Bruxellles cu domnu` Botezatu, celebrul creator de lenjerie intimă, în loc să stăm să terminăm lucrările”, a reiterat Marian Vasile.

 

Printre cele 11 proiecte cu finanţare europeană care nu pot fi finalizate anul acesta, motiv pentru care municipalitatea pierde finanţarea nerambursabilă, se numără: parcarea subterană – pentru care valoarea estimată a cheltuielilor necesare finalizării proiectului până la 30 iunie 2016 este în cuantum de 7,6 milioane lei; reabilitarea Grupului Școlar ICM George Bibescu Craiova (valoarea estimată a cheltuielilor este de 785.921,54 lei; “Business Center Sud Craiova” (cheltuieli în valoare estimată de 737.645 lei); reabilitarea Căminului Cultural nr.1 Pieleşti (valoare estimată a cheltuielilor este de 465.066 lei); „Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relaţia Nord-Sud-Est a Polului de creştere Craiova, în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană Craiova” (valoarea estimată a cheltuielilor este de 7,69 milioane lei); „Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova” (valoarea estimată a cheltuielilor este de 62.345,36 lei); Parcul Nicolae Romanescu (valoarea estimată a cheltuielilor este de 40,41 milioane lei); “Eficienţă energetică prin Facilităţi de Finanţare pentru Creşterea economică a Municipiului Craiova – EFFECT 20.1” (valoarea estimată a cheltuielilor este de 5.245.573,62 lei); Craiova Water Park (valoarea estimată este de 24.673.000 lei).

 

“Vreau să informez CL că aceste date sunt informative, situaţia dată şi hotărârile de CL sunt adoptate în baza unei instrucţiuni primite de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă date la data efectuării acestor rapoarte. Ele, până la sfârşitul anului vor suferi modificări şi mai mult, aceste date suferă modificări în permanenţă. Unul dintre colegi m-a întrebat dacă avem garanţia că sumele trimise la plată sunt exact sumele care vor fi şi primite. Vreau să vă spun că în permanenţă, aceste sume reprezintă un organism viu şi sunt în permanentă modificare. Chiar dacă sunt rambursate în totalitate, pot suferi ulterior corecţii şi merg în permanenţă chiar dacă proiectul s-a finalizat, el poate fi modificat permanent ca grad de absorţie. Datele sunt relative la data la care le votăm, până la sfârşitul anului vor suferi modificări. La Water Park la suma de 24.672.000 prezentată ca rest de executat până la această oră se află în lucru situaţii de plată care vor fi plătite zilele următoare de peste 15 milioane de lei. La cele trei străzi, din 7.789.000 se află situaţii de plată de 3,9 milioane care sunt la ora asta în lucru şi se află în diverse stadii. La parcarea subterană, faţă de 7.600.000 sunt sume pregătite a fi depuse de 6.500.000. În felul acesta, proiectele vor avea alte grade de absorbţie, dau câteva exemple: la cele trei străzi, exceptând suma care rămâne în 2016, de aproximativ 8 milioane, este de 93,1%, la Parcarea Subterană, gradul de absorţie în momentul depunerii situaţiei este de 98,6%. Gradul de absorţie calcultat de noi va fi de aproape 90% la sfârşitul anului. Astea sunt cifrele pe care ne bazăm. Ele sunt în continuare schimbare de la zi, la zi”, a declarat Mihail Genoiu, viceprimar.

Olguţa Vasilescu a spus că gradul de absorbţie al proiectelor din fonduri europene se va modifica până în ultima zi a anului.

„Ceea ce aveţi aici este o prognoză până la începutul lui decembrie, asta nu înseamnă că suma va fi la fel de mare pentru că noi lucrăm în continuare până la sfârşitul anului, gradul de absorţie al Craiovei până la finalul acestui an estimăm că este peste 90%.Vreau să vă spun că dacă ne uităm în oglindă ne detestăm, dacă ne comparăm cu alţii ne admirăm. Nici un alt oraş din România, pol de dezvoltare, nu a mai reuşit să treacă de 55%, Timişoara, Cluj, Iaşi. Îi mulţumesc domnului fost viceprimar Sas că este îngrijorat pentru bugetul localităţii. Nu o să fie 20 de milioane, dar de ce nu v-aţi îngrijorat când eraţi viceprimar şi aţi recepţionat mizeriile alea de proiecte în care nu aţi văzut că parcarea nu are scară, că water park-ul nu are staţie de epurare, că pentru cupolă nu există niciun producător în România ca să facă acea cupolă, că pe Calea Bucureşti este un fir şi că a trebuit să zgârme trei luni de zile ca să scoată un fir care nu foloseşte la absolut nimic. Dacă v-aţi fi uitat aveam un grad de absorţie de 100%. A trebuit să recuperăm şi greşelile fostei administraţii, dumneavoastră şi cu domnul Mărinică Dincă. Noi nu am avut nevoie să facem împrumuturi tocmai pentru că am gestionat bine bugetul şi că am luat de la bugetul de stat cei mai mulţi bani şi să-i aducem în acest oraş. Nu avem constructori perfecţi, singurii constructori de care suntem mulţumiţi la ora actuală sunt cei de la stadion, care nu sunt craioveni, din păcate, sunt ardeleni”.

Proiectul de hotâre a trecut într-un final.

 

Politica