Este decembrie, iar oamenii au început deja să taie porcii pentru asigurarea cărnii şi a preparatelor din carne de porc necesare în gospodărie. Porcul, bine crescut de-a lungul anului pentru ca de Crăciun să fie gras, este acum gata de tăiat. Deşi tradiţionala tăiere a porcilor are loc pe 20 decembrie în ziua de Ignat, mulţi nu mai aşteaptă acea dată şi sacrifică porcul mult mai devreme, în funcţie de timpul pe care îl au. Directorul adjunct al DSVSA Dolj ne-a spus care sunt recomandările privind sacrificarea porcilor şi consumul cărnii de porc.
„Cetăţenii care sacrifică porcii în gospodăriile proprii pentru consumul familial, nu pentru comercializare, trebuie să se adreseze după sacrificare medicului veterinar în vederea efectuării examenului trichineloscopic, pentru depistarea trichinella spiralis – un parazit mic, comun omului şi animalelor. Ca să nu se infesteze cu acest parazit, care de obicei se transmite prin consumul de carne, proprietarii solicită medicilor veterinari autorizaţi acest test. Pentru acest test o să recolteze între 20 şi 40 de grame din musculatura pilierilor diafragramatici (n.r. – muşchiul care separă plămânii de stomac), cavitatea pulmonară este separată de diafragmă, pe mijlocul diafragmei sunt doi muşchiuleţi numiţi pilieri diafragmatici, cei mai oxigenaţi muşchi din organism. Această diafragrmă are şi denumirea de fustă sau curea. Testul costă între 10-15 lei, tarifele şi le stabileşte fiecare cabinet. Acestea sunt tarifele orientative având în vedere că este liberă practică”, a declarat Costică Retea, director executiv adjunct Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj.
Sunt şase obiective unde se pot face analize pentru trichineloză în Craiova: Piaţa Mare, Piaţa Veche, cartierul Brazdă, pe strada Brestei, Valea Roşie, dar şi în piaţa din cartierul Craioviţa.
„În Craiova se fac la toate circumscripţiile de controlul alimentelor, de lângă pieţele agroalimentare, toate pieţele mari au circumscripţie de control al alimentelor şi pe strada Brestei în circumscripţia de asistenţă, în Piaţa Mare, în Piaţa Veche, în Brazdă, Valea Roşie, dar şi în piaţa din Craioviţa. Sunt şase obiective. Pe teritoriul judeţului la toate circumscripţiile sanitar-veterinare concesionate sau care au contracte de servicii cu statul. În fiecare localitate, municipiu, există un astfel de cabinet medical veterinar cu medici de liberă practică împuterniciţi să facă acest examen şi medicii au echipamente speciale, majoritatea au trichineloscoape cu ecran sau portabile. Au toată aparatura, compresoare, foarfece şi recipiente necesare pentru efectuarea acestor teste. Oamenii se adresează unde vor”, a spus Costică Retea, director executiv adjunct Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj.
S-au depistat deja două cazuri de trichineloză în judeţul Dolj.
“Avem un caz pozitiv la Segarcea şi unul la Băileşti. S-au izolat trichinele şi s-au trimis la laboratorul de referinţă. Abia acum, zilele acestea se sacrifică porcii, se fac examenele”, a mai adăugat Retea.
Cât costă kilogramul?
Porcii se vând şi pe internet. De exemplu pentru Craiova, o carcasă de porc se vinde la preţul de 10 lei kilogramul. Un altul scoate porcul viu la vânzare cu 7 lei per kilogram. Preţurile pe kilogram al unui porc de carne scos la vânzare în mediul on-line costă între 6,5 lei şi 10 lei. În târgurile de la ţară, preţul per kilogram al unui porc viu variază în funcţie de greutatea lui. Cu cât este porcul mai mare, cu atât preţul per kilogram este mai mic, ajungând chiar şi la preţul de 4 lei/kg un porc de peste 200 de kilograme, după cum ne-au declarat sătenii.
Ce este trichineloza?
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animalele din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate.
Cum se îmbolnăveşte omul?
Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient preparată.
Boala, la om, se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feţei “boala capetelor umflate”.
Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului. Sursă informaţii: www.gazetadeagricultura.info
Medicii recomandă să nu se consume carne neexaminată de serviciile sanitare veterinare.