joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Masa de Crăciun – o corvoadă pentru unii, o plăcere pentru alţii

Pe lângă Naşterea Domnului Iisus Hristos, Crăciunul mai simbolizează şi adunarea tuturor membrilor familiei în jurul mesei în această zi sfântă. Pe de altă parte, sărbătoarea semnifică, pentru cei mai mici, sosirea lui Moş Crăciun care împarte daruri tuturor celor ce au fost cuminţi în timpul anului. 

Într-o perioadă încărcată de emoţie şi bucurie gospodinele sunt puse la grea încercare. Proba culinară le ocupă tot timpul liber, iar majoritatea au început încă de acum să facă pregătiri pentru masa de Crăciun. Pe lângă cadourile pentru fiecare membru al familiei în parte, pe lângă curăţenia generală, aşa cum solicită tradiţia, mamele şi bunicile noastre trebuie să ,,promoveze” cel mai greu test, şi anume cel al preparatelor tradiţionale. De la sarmale şi până la cozonaci, totul trebuie pregătit în tihnă, cu multă migală, dar mai ales trebuie neapărat ca toate acestea să conţină ingredientul secret: un strop de dragoste. Cu alte cuvinte, în afara alimentelor care trebuie alese cu multă grijă, reţetele gospodinelor trebuie să fie asezonate cu iubire şi bucurie. Astfel, preparatul va ieşi perfect, numai bun de consumat până la ultima înghiţitură. 
Și ce bucurie poate fi mai mare decât adunarea familiei la o porţie de sarmale? Și cum totul are un preţ în aceste vremuri pe care le trăim, desigur că şi bucatele alese în zi de sărbătoare costă. Fiecare, după bugetul pe care şi-l permite, pune pe masă mai mult sau mai puţin.

,,Oamenii mănâncă mai mult prin oraş, decât acasă”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Doamna Maria sau bunica aşa cum o numesc majoritatea vecinilor, locuieşte de mai bine de şase decenii în Craiova. Cu toate acestea, femeia în vârstă de 78 de ani nu a uitat de unde a plecat şi respectă cu stricteţe tradiţiile şi obiceiurile moştenite de la mama şi bunica sa, de pe vremea când locuia la sat. Nu a trecut niciun an în care bunica Maria să nu sacrifice porcul din curtea casei, oferind un ospăţ pe cinste copiilor şi nepoţilor care îi trec pragul în zi de sărbătoare. 
,,De mică am învăţat că trebuie să pun pe masă de toate, de Crăciun, Revelion. Fac şi eu ce pot. Ce-i drept nu mai am răbdarea de altădată, însă fac tot ce pot să le ofer copiilor şi nepoţilor mâncare tradiţională, să nu uite şi ei, că acum oamenii mai mult mănâncă prin oraş decât să mai gătească acasă. Cât mai pot, îi ajut şi le pregătesc eu cu mare drag, de toate: sarmale, tobă, şunculiţă afumată, piftie, cozonac. O bunătate! Se ştie că de pe 23 decembrie se instalează la mine, mă mai ajută şi fetele mele la pregătirea mâncărurilor”, ne-a povestit bunica Maria. 

Cheltuieli cât cuprinde, la ceas de sărbătoare

Nu toţi craiovenii se ocupă de creşterea animalelor în bătătură. Majoritatea sunt contra cronometru, chiar şi atunci când vine vorba de cumpărăturile pentru preparatele de Crăciun. Chiar şi aşa, sunt nevoiţi să scoată din buzunare sume frumuşele de bani, pentru ca totul să fie din belşug. De exemplu, familia Popescu  din Craiova este formată din patru membri: mama, tatăl, fiul şi fiica. Pentru masa de Crăciun care să cuprindă meniul pentru patru persoane, aceştia sunt nevoiţi să cheltuie aproximativ 1.500-2.000 lei.
,,Carnea este felul de bază în familia noastră. Vom cumpăra din toate sortimentele. Ne plac sarmalele şi piftiile şi trebuie să ne facem timp pentru a le prepara, măcar acum, dacă în restul anului nu avem timpul necesar pentru astfel de îndeletniciri. De asemenea, voi prepara mai multe tipuri de salate, prin care şi tradiţionala salată boeuf şi prăjituri cât cuprinde. Concediu nu am, doar câteva zile libere. Probabil, voi găti noaptea, aşa cum fac de câţiva ani încoace. Noi gătim în cantităţi mari, să ne ajungă. Cheltuielile ne ajung undeva la 1.500-2.000 lei, pe puţin şi asta fără cadouri. Dacă vom mai avea şi invitaţi, va trebui să facem mai multe pregătiri”, ne-a povestit Irina Popescu, 39 ani.

Un kilogram de cotlet de porc costă 17 lei, un kilogram de piept de curcan costă 35-40 lei, un kilogram de piept de pui costă 17 lei, iar pentru cei ce-şi doresc preparate cu totul mai speciale, jambonul poate ajunge la 60-70 lei/kg. Pentru iubitorii de bucate vânătoreşti, pastrama de mistreţ este felul principal servit, al cărei preţ poate costa şi 180-200 lei/kg. 

N-ai timp? Apelează la firmele de catering

Soluţii există şi pentru familiile care consideră gătitul o corvoadă sau care pur şi simplu nu au timp pentru a prepara felurile tradiţionale care se consumă în ziua de Crăciun. Din fericire, există firme de catering care vor lucra cu program prelungit în noaptea de Crăciun. Acestea au deja un meniu bine întocmit, ales cu multă grijă, pentru a fi pe gustul tuturor. Preţul unei astfel de mese pentru patru persoane va ajunge undeva la 700-800 lei. 
,,La aperitiv servim produse tradiţionale preparate din porc, adică şunculiţă afumată, caltaboş, tobă, brânză de burduf, salată boeuf, piftie. La felul principal, vom avea sărmăluţe cu smântănă şi mămăliguţă şi bineînţeles nelipsitul ardei iute. De asemenea, în meniu va intra şi friptura de porc, cârnaţii afumaţi de casă sau pentru cei care îşi doresc să mănânce mai dietetic vom avea friptură de pui şi curcan. Toate acestea vor fi asezonate cu murături şi cartofi la cuptor. Nu va lipsi nici desertul, tort de ciocolată sau o altă prăjitură, la alegere”, a declarat Florina M., bucătar la un restaurant de catering. 

Restaurantele organizează mese festive de Crăciun

Cei care îşi doresc să petreacă Crăciunul împreună cu familia şi prietenii într-un decor elegant, cu voie-bună, pot alege unul dintre restaurantele din Bănie care organizează mese festive.
,,Vom petrece Crăciunul cu o parte din familie şi cei mai buni prieteni într-un restaurant, unde mergem destul de des şi ne place foarte mult atmosfera de acolo. Ne bucurăm că ne oferă această posibilitate şi acum, la zi de sărbătoare. Încă nu ştim ce meniu vom avea, dar cu singuranţă va fi mâncare tradiţională şi cu toţii vom fi mulţumiţi de alegerea făcută”, ne-a povestit Elena. 

Dacă la bucatele de Crăciun s-ar mai pune la socoteală şi băutura fină, oamenii ar trebui să mai scoată din buzunare încă 300-400 lei. 

 

Politica