Specialiştii A.B.A Jiu au prezentat măsurile potenţiale pentru reducerea riscului la inundaţii ce vor fi raportate Comisiei Europene.
În cadrul şedinţei Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre ce s-a desfăşurat joi, 10 decembrie, la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, gospodarii apelor au prezentat membrilor acestui forum măsurile potenţiale pentru reducerea riscului la inundaţii ce sunt propuse a fi raportate la sfârşitul acestei luni Comisiei Europene.
“Directiva 2007/60/CE privind evaluarea şi gestionarea riscului la inundaţii este al doilea pilon de bază al legislaţiei europene în domeniul apelor şi are ca obiectiv reducerea riscurilor şi a consecinţelor negative pe care le au inundaţiile în statele membre. Instrumentul de implementare al Directivei Inundaţii, reglementat prin articolul 7, este reprezentat de Planul de Management al Riscului la Inundaţii şi constituie una din componentele de gestionare cantitativă a resurselor de apă. El are ca scop fundamentarea măsurilor, acţiunilor, soluţiilor şi lucrărilor pentru diminuarea efectelor potenţiale negative ale inundaţiilor privind sănătatea umană, mediu, patrimoniul cultural şi activitatea economică, prin măsuri structurale şi nestructurale”, a declarat directorul ABA Jiu, Marin Talău.
Măsurile potenţiale pentru reducerea riscului la inundaţii ce intră în responsabilitatea A.B.A. Jiu propuse a fi raportate la Comisia Europeană fac parte din domeniul de acţiune protecţie și sunt încadrate astfel: lucrări de investiţii (sursa de finanţare – Fondul de Coeziune în Programul Operaţional Sectorial “Mediu” ); lucrări din P.G.A. 2016 – 2021 (sursa de finanţare – surse proprii A.B.A. Jiu), lucrări din P.P.P.D.E.I. (Planul de protecţie, prevenire și diminuare a efectelor inundaţiilor – sursa de finanţare – P.O.I.M. 2014 – 2020).
La capitolul lucrări de investiţii din Fondul de Coeziune în Programul Operaţional Sectorial “Mediu”, ca obiective executate sunt: Regularizare râu Raznic în zona localităţii Greceşti – confluenţă râu Jiu, judeţul Dolj pe L = 15,425 km, Aducerea la clasa de importanţă a digurilor de pe râul Jiu pe sectorul Rovinari – Văleni, judeţul Gorj pe L = 11,76 km.
O altă categorie o reprezintă obiective de investiţie care au S.F. realizate şi aprobate dar nefinanţate. Aici amintim regularizare pârâu Braia în zona localităţii Lupeni, judeţul Hunedoara, regularizare şi îndiguire râu Gilort pe tronsonul Târgu Cărbuneşti – Andreeşti, judeţul Gorj, pe L=1,1 km, regularizare râu Amaradia în zona localităţii Melineşti – confluenţă râu Jiu, judeţul Dolj, pe L= 38 km, aducerea la clasa de importanţă a digurilor de pe râul Jiu pe sectorul Târgu Jiu – Drăguţeşti, judeţul Gorj, pe L = 2,4 km, amenajarea râului Jiu pentru mărirea gradului de siguranţă a digurilor pe sectorul baraj Işalniţa – Aval Municipiul Craiova, judeţul Dolj, (Aducerea la clasa de importanţă a digurilor L = 15,6 km; dig nou L = 0,45 km), amenajare râu Jiul de Est şi afluenţi – pârâul Staicului în municipiul Petroşani, judeţul Hunedoara, pe L = 3,3 km, amenajare de mal râu Topolniţa pe sectorul Schitul Topolniţei – Izvorul Bârzii, judeţul Mehedinţi, pe L= 0,570 km.
Lucrări din Planul de Gospodărire a Apelor 2016 – 2021 –Sursa de finanţare surse proprii – lucrări estimate a se realiza cu forţe proprii sau terţi
Lucrări de întreţinere a cursurilor de apă neamenajate, respectiv de întreţinere şi reparaţii la obiectivele hidrotehnice din administrare: Defrişări de vegetaţie, Recalibrări cursuri de apă amenajate (lucrări de întreţinere albii de râu amenajate), Asigurarea capacităţii de transport cursuri de apă neamenajate (lucrări de decolmatare albii de râu neamenajate), Lucrări de decolmatare lacuri de acumulare, Lucrări de întreţinere şi reparaţii construcţii hidrotehnice, inclusiv echipamente hidromecanice şi instalaţii electrice la barajele din administrarea A.B.A Jiu, Lucrări de întreţinere şi reparaţii la obiectivele hidrotehnice din administrare.
Lucrări din Planul de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor (P.P.P.D.E.I.) – Sursa de finanţare Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare 2014 – 2020: Amenajare râu Gilort pentru apărare împotriva inundaţiilor a localităţii Novaci, judeţul Gorj, pe L=10 km, Regularizare râul Motru pe sectorul localităţilor Glogova-Cătunele-Valea Mănăstirii pe L=10,3 km, Amenajare râul Motru pe sectorul confluenţă pârâu Huşniţa şi pârâu Stângăceaua pe L=12,5 km, Regularizare râul Motru pe sectorul localitatea Pluta-confluenţă râul Jiu pe L=14,75 km.