Programul spectacolelor şi concertelor de colinde închinate praznicului Naşterii Domnului, ce se vor desfăşura în Arhiepiscopia Craiovei sub genericul „Hristos se naşte, măriţi-L!”, precum şi principalele acţiuni social – filantropice derulate în această perioadă au fost prezentate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de poeţii Adrian Stănulică şi Ioniţă Apostolache.
Pregătirile pentru colind au început deja în Cetatea Băniei. Concertele de colinde vor lua startul joi, 10 decembrie, de la orele 15.00 în sala mare a Filarmonicii Oltenia din Craiova în interpretarea Corului Seminarului Teologic „Sfântul Grigore Teologul” din Craiova, dirijat de prof.dr. Victor Şapcă.
În data de 14 decembrie, corul Facultăţii de Teologie din Craiova va concerta la Tg. Jiu, alături de corul Liceului Teologic şi corala preoţilor din judeţul Gorj în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului “Tradiţii şi obiceiuri din străbuni”. Evenimentul va avea loc la Teatrul “Elvira Godeanu” din municipiu.
Concertul ColinDar cu Paula Seling, la Teatrul Naţional Marin Sorescu, este programat marţi, 15 decembrie, de la orele 19.00. Aici vor fi expuse şi tablouri pictate de copii cu deficienţe de auz în colaborare cu elevi de la Liceul de Artă şi studenţi la Teologie. Acestea vor fi fi scoase la vânzare şi fondurile obţinute vor fi direcţionate pentru a susţine atelierul de pictură al copiilor de la Centrul Şcolar Beethoven.
„Concertul ColinDar cu Paula Seling este organizat de Asociaţia Vasiliada în mod constant de 9 ani, anul acesta ne bucurăm de împlinirea a 10 ani de colaborarie cu doamna Paula Seling. O parte din colindele interpretate de doamna Paula Seling sunt transpuse în limbaj mimico-gestual de Grupul Anghelos format din 17 elevi de la Şcoala Specială Sf. Vasile, elevi cu deficienţe auditive. Ei transpun în semne mesajul colindelor. Tot în seara concertului, care va avea loc la Teatrul Naţional din Craiova, în foaierul Teatrului vom avea organizată o expoziţie de pictură specială realizată în cadrul unei tabere de creaţie care a avut loc acum două săptămâni la Mânăstirea Tismana. Tablourile expuse sunt realizate de copii surzi de la Grupul Şcolar Beethoven, talentaţi la desen şi le-au realizat împreună cu alţi tineri care studiază desenul, fie la Facultatea noastră de Teologie, la Secţia Artă Sacră, sau Liceul de Artă din Craiova. Am format echipe mixte, tânăr surd şi tânăr auzitor, şi le-am propus să găsească forme de comunicare şi de exprimare ulterior prin desen, realizând fiecare echipă câte un tablou. Sunt deosebite. Vom organiza o expoziţie cu vânzare. Fondurile obţinute în urma vânzării tablourilor vor fi orientate către a susţine atelierul de pictură de la Centrul Şcolar Bethoween şi pentru a-i încuraja pe tinerii surzi să-şi dezvolte acest dar de a se exprima prin culoare”, a precizat părintele Adrian Stănulică, director Asociaţia Vasiliada.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a spus că în această perioadă, dar nu numai, gândurile noastre trebuie să se îndrepte către toţi, iar darurile sub forma unor colinde oferite de Arhiepiscopia Craiova trebuie să încânte sufletele tuturor.
„Sărbătoarea Crăciunului ne arată iubirea lui Dumnezeu faţă de noi şi aşa cum noi trebuie să iubim pe cei din jurul nostru, nu putem lăsa pe cineva deoparte, pentru că tocmai acela pe care l-am neglijat este mai plăcut înaintea lui Dumnezeu. Aşadar fiindcă noi nu ştim cine este mai mare şi cine este mai mic, grija trebuie să se îndrepte faţă de toţi. Considerăm că prin programele acestea de colinde aduse de atâţia copii, vârstnici, cei din Universitate, studenţi, ziarişti şi alţi invitaţi ai noştri să dăm lumină şi culoare pentru această sărbătoare”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Concertele se vor derula şi miercuri, 16 decembrie – corul Facultăţii de Teologie din Craiova, condus de pr. lect. dr. Adrian Mazişiţa va avea o reprezentaţie în Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu” din Craiova. Următorul eveniment este programat joi, 17 decembrie, la Catedrala Mitropolitană, unde va concerta Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, condus de prof. dr. Victor Şapcă.
Buchetul de colinde tradiţionale va fi completat de două reprezentaţii corale, aşezate în interpretarea celor două formaţii mixte ale Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dimitrie” şi Paraclisului Mitropolitan „Madona Dudu”. Prima dintre ele va avea loc sâmbătă, 19 decembrie, la Biserica „Maica Domnului de la dud”, după slujba Vecerniei.
Cea de-a doua, programată pentru data de luni, 21 decembrie, va avea loc în Catedrala Mitropolitană, sub bagheta prof. Lelia Candoi de la ora 17:30.
Miercuri, 23 decembrie, de la orele 18.30 va avea loc concertul de colinde la Paraclisul metropolitan Maica Precista Dudu din Craiova în interpretarea coralei mixte a paraclisului dirijată de Arhid.dr. Alexandru Racu.
Acţiuni filantropice
Părintele Adrian Stănulică a vorbit şi despre principalele proiecte şi campanii ale Asociaţiei Vasiliada, ale sectorului filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Craiovei derulate în această perioadă. „Să le dăruim Crăciunul” este o campanie prin intermediul căreia copii au ocazia să-i scrie Moşului, iar dorinţele lor să fie îndeplinite prin ajutorul oamenilor de bine.
„O altă campanie organizată de Asociaţia Vasiliada este „Să le dăruim Crăciunul”. Am gândit-o în urmă cu trei ani, a fost inspirată de prezenţa colegilor noştri, asistenţi sociali, în special în mediul rural, în proiectele dedicate copiilor din familiile nevoiaşe. Peste 500 de copii din centrele sociale ale Arhiepiscopiei Craiova, ale Asociaţiei Vasiliada, dar şi din comunităţile sărace, acolo unde desfăşurăm proiecte punctuale vor pune pe hârtie gânduri către Moş Crăciun realizând tradiţionalele scrisori pe care le fac copii în mod constant. Scrisorile vor fi orientate de către colegii noi spre mâini bune, spunem noi, care doresc să devină Moş Crăciun, donatori pentru copii astfel încât toţi cei care vor scrie scrisori vor primi daruri în preajma Sărbătorii noastre – naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Ne impresionează că am primit deja câteva sute de scrisori, sunt dorinţele copiilor din mediul rural, dorinţe simple. Mulţi dintre ei îşi doresc de exemplu să primească de Crăciun o portocală. De aceea vrem să încurajăm spiritul acesta filantropic, de responsabilitate socială, în rândul donatorilor noştri, în general persoane fizice care cunosc deja campania noastră şi ne solicită scrisori pentru a pregăti daruri pentru copii”, a precizat părintele.
În plus, în această perioadă, Asociaţia Vasiliada, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi cu Asociaţia Fapte bune pentru Comunitate derulează un proiect adresat elevilor care învaţă în 10 licee din Craiova, în cadrul căruia copiii vor învăţa ce este voluntariatul. La final, vor fi iniţiate pentru comunitate cel puţin 10 proiecte sociale ce vor fi premiate în februarie.