La nivelul judeţului Dolj există un singur târg autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar pentru comercializarea animalelor şi produselor agroalimentare.
Această informaţie a fost adusă încă o dată la cunoştinţă de dr. Andrei Butaru, director executiv – Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor DSVSA Dolj, în ultima şedinţă din luna noiembrie a Colegiului Prefectural.
Acesta a menţionat că s-au făcut demersuri către primării şi consilii locale ca aceştia să-şi obţină respectivele autorizări. Momentan, doar târgul de animale din Argetoaia este autorizat.
„Nu am reuşit să-i capacităm pe primari şi consiliile locale să-şi autorizeze târgurile de animale şi asta poate să creeze o problemă în viitor mai ales în cazul apariţiei unor boli majore. La ora actuală în judeţul Dolj avem un singur târg autorizat, respectiv Argetoaia, după nenumăratele reveniri împreună şi cu Prefectura şi după corespondenţa făcută cu primăriile am stat şi am analizat că nu sunt nişte costuri foarte mari. Vom trece la măsuri coercitive şi nu o spun ca o ameninţare, este ultima formă pe care trebuie o aplicăm, dar trebuie să găsească soluţiile necesare pentru a-şi autoriza aceste locuri unde se strâng animalele”, a declarat dr. Andrei Butaru, director executiv DSVSA.
Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a precizat că va face demersuri în aşa fel încât primarii doljeni „să înţeleagă că este nevoie de târguri autorizate de sacrificare a animalelor în fiecare localitate, mai ales acum în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă”.
De asemenea, directorul DSVSA Dolj a menţionat la solicitarea prefectului judeţului Dolj care sunt măsurile legale de prevenire a pestei porcine africană confirmată în două regiuni din Ucraina la o distanţă de 150 de km de Delta Dunării.
„În ceea ce priveşte posibila pestă porcină africană am luat toate măsurile, am anunţat toată lumea, informând toţi factorii de decizie. Pesta porcină africană este o boală care nu a evoluat în România, nu are un impact asupra sănătăţii publice, în schimb un impact major asupra sănătăţii porcine, se ajunge la o mortalitate de până la 100% în cazul apariţiei bolii, nu există vaccin care să pună la adăpost populaţia porcină. Colaborăm cu toate instituţiile cu prerogative în domeniu, Direcţia Silvică, Asociaţiile de Vânătoare. Boala poate să circule foarte uşor cu ajutorul porcilor mistreţi. Ea a apărut în mediul silvatic în Ucraina, la o distanţă de 150 de km de Delta Dunării. 150 de km pentru o populaţie de mistreţi este foarte mică, poate fi parcursă într-o săptămână, două şi atunci ne putem trezi cu focare de pestă porcină. Colegii după graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova au intensificat controalele la frontieră pentru că boala se poate transmite şi cu hrană sau furaje, sau alte alimente provenite de la animale bolnave”, a precizat dr.Andrei Butaru.
Focare de boală, la animale, stinse aproape în totalitate
În judeţul Dolj, la nivelul anului 2015, animalele nu au avut boli care să se extindă, mai mult – au fost eradicate, au mai fost informaţiile prezentate de directorul DSVSA Dolj.
„Pe teritoriul judeţului Dolj în anul 2015 nu au evoluat boli majore care să ne pună probleme deosebite, au fost depistate două cazuri de leuocoză enzootică bovină, dar au fost eliminate din efectiv, focarul a fost stins. A fost şi un singur focar de tuberculoză, de asemenea s-a acţionat conform procedurilor şi a fost stins, o rabie provenită de la o vulpe în mediul silvatic, am avut buletin de analize confirmat de Bucureşti, focar stins”.
Momentan, există doar un singur focar activ de tuberculoză la animale în localitatea Bucovăţ.