Marius Virgil Constantin este un tânăr slătinean, cunoscut în lumea skateboard-erilor. A fost de două ori campion european la skateboarding, iar acum este campionul slătinenilor pentru că a reuşit să convingă autorităţile să realizeze un parc special pentru acest sport. Acum, iubitorii de skateboarding se antrenează pe Esplanadă ori pe platoul din faţa Casei de Cultură a Tineretului, de anul viitor însă vor avea un spaţiu de antrenament de peste 7.000 de metri pătraţi, dotat cu rampe şi balustrade specifice skateboarding-ului. Skatepark-ul ar urma să fie amenajat în vecinătatea stadionului „1 Mai“, în parcul ocupat acum de caii şi vitele locuitorilor din cartierul Grădişte, şi va putea fi folosit şi de ciclişti.
Proiectul va fi cuprins în lista de investiţii a Primăriei Slatina pentru 2016 şi ar urma să fie gata la sfârşitul anului viitor.
„Decizia a fost luată având în vedere că tot mai mulţi tineri din municipiu practică skateboarding-ul, dar şi pentru că unul dintre locuitorii urbei – Marius Constantin Virgil, campion european în ultimii doi ani la 'freestyle skateboarding' – a sugerat municipalităţii amenajarea unui skatepark în Slatina încă din 2013 având 'în spate' 3.000 de semnături de susţinere. Parcul destinat practicanţilor acestui sport va fi unul dintre cele mai mari de profil din ţară. Vor fi montate o serie de structuri prefabricate specifice acestui sport reprezentând, printre altele, rampe în diverse unghiuri, balustrade etc. Elementele skatepark-ului care se vor regăsi în incinta perimetrului menţionat vor fi atractive pentru orice rider şi-l vor determina pe acesta să găsească linii creative în practicarea skating-ului", au transmis, săptămâna trecută, reprezentanţii Primăriei Slatina.
Deocamdată nu se ştie valoarea proiectului, dar finanţarea ar urma să fie suportată de la bugetul local.
„Ideea construirii unui skatepark în Slatina a fost din 2003, pe vremea cand eu încă nu practicam acest sport. Pentru sportivii de atunci nu s-a realizat. Eu m-am apucat de skate în 2006 şi am creat cel mai cunoscut grup de skate din ţară, iar ideea unui skatepark a fost mereu pusă în discuţie de mine, dar abia acum luată serios în considerare. În 2009 am iniţiat o adunare, să strângem semnături pentru skatepark. Ni s-a promis că se face… Nu s-a facut. În 2013 am încercat din nou prin diferite metode, clipuri şi altele. Degeaba. Anul acesta vad ca s-au trezit. Va fi puţin mai greu de ajuns unde se va face, dar vom găsi metode. Am înţeles că va fi totul securizat, cu personal de pază, cu acces pe bază de cartelă, va avea şi pistă de alergare pentru atleţi, va fi mai mult decât un skatepark“, spune Marius.
Marius are 27 ani, iar la vârsta aceasta a adunat deja un palmares demn de urmat. Campion european (2015, 2014) şi vicecampion mondial (2013) la freestyle skateboarding amatori. A ajuns la această performanţă muncind ore întregi, timp de 10 ani.
Anul viitor va participa la o nouă competiţie, în Canada, de data aceasta, ca profesionist.
„La profesonişti e mai greu, ar fi o performanţă să mă clasez în primii 10. Ştiu că sunt aşteptări mari de la mine. Freestyle skateboardingul este un sport care nu ţine cont de vârstă. La ediţia din acest an campion mondial a fost un skater de 52 de ani, iar pe locul II, un copil de 12 ani“, spune Marius Constantin.
Ca în orice alt sport şi în skateboarding este nevoie de finanţare pentru a face performanţă. Marius şi-a cumpărat prima placă profesională cu bani câştigaţi la muncă în Italia. Acum are propria placă, fabricată de un producător din Ungaria şi vândută în toată lumea. Are câţiva sponsori care îi asigură echipamente, dar ar mai avea nevoie de ajutor, de cineva care să poată să-i asigure lunar o finanţare.
Marius nu păstrează doar pentru el performanţa. Pe lângă faptul că îşi promovează oraşul, ţara la competiţii internaţionale, ajută copiii să înveţe să practice acest sport.
Astfel că a creat două canale de youtube, care au milioane de vizualizări, unde postează tutoriale pentru începători. Îi învaţă nu numai trick-uri, dar şi cum să repare ori să monteze plăci de skateboard. Și nu o face numai virtual.
„De fiecare dată când ies afară şi vine la mine cineva care mă ştie de pe youtube şi care vrea să înveţe, încerc să îi arăt cum se face”, mărturiseşte tânărul slătinean.
Are ambiţii mari şi dacă va avea succes, Slatina va ajunge pe un loc de cinste pe harta Europei.
“2016 va avea mult mai multe campionate de freestyle şi voi încerca să ajung la ele. Dacă se va face skatepark-ul, voi aduce campionatul european chiar la noi în Slatina”, ne-a declarat, hotărât, Marius Constantin.
Fotografii preluate de pe pagina de Facebook a lui Marius Constantin